Fas Notları -1-

Arapların Mağrip, Batılıların Morocco, Türklerin ise Fas dedikleri en batıdaki İslam ülkesi…

 

Fas’ta beş gün…


Konya Ticaret Odası’nın 9-12 Aralık 2010 tarihinde düzenlenen ‘Otomotiv ve Yan Sanayi Fuarı’ münasebetiyle Fas’a gezi düzenleyeceğini duyduğumda ilkin ilgimi çekmemişti. Çünkü daha evvel o bölgedeki bazı ülkeleri gezmiş ve belli bir kanaate varmıştım. Fas’ın da üç aşağı beş yukarı onlara benzediğini düşünerek gidecekler listesine adımı yazdırmamıştım. Ancak sevgili dostum Muhammet Özbey aradı ve kendisinin seyahate katılacağını söyledikten sonra benim de gelmem hususunda ısrar etti. Onu kırmadım, Fas’a gitmeye karar verdim…

9 Aralık günü sabah erken saatlerde Konya Havaalanında listedeki isimler teker teker içeriye girmeye başlayınca iyi bir seyahat olacağına dair kanaate vardım. Çünkü heyette Muhammet Özbey’den başka iyi muhabbet ettiğim başka dostlar da vardı…


 

FAS’TAN KARELER İÇİN TIKLAYIN

Türk Havayollarının İstanbul uçağına bindiğimizde heyetteki ahbaplarla muhabbeti koyulaştırmıştık çoktan. Derken İstanbul’a indik, ama Kazablanka’ya gidecek Fas uçağının kalkış saatine daha vardı. Vakit kaybetmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya tesislerinde aldık soluğu…

Nihayet uçuş vakti geldiğinde hepimiz koltuklarımızdaydık. Güneş batmak üzereydi İstanbul’da, ama güneşin gittiği istikamete doğru uçuyorduk ve gün ışığını kovalıyorduk sürekli. İstanbul çoktan gecenin karanlığına bürünmüştü, biz ise güneşi takip ediyorduk. Aradan 3 saat kadar geçtikten sonra biz de geceyi hissettik…

Beş saat süren uçuşumuzda Fas’a ait enteresanlıklar başlamıştı bile. Bol baharat soslu balık veya tavuk yememiz gerekiyordu. Maalesef yiyemedik çoğumuz…

Fas’a gitmek için vize gerekmiyor. Elinizi kolunuzu sallayarak gidip gezebilirsiniz. Dahası eskiden Türk denilince kimse umursamaz, itibar görmezdi. Şimdi el üstünde tutulduğunuzu hissediyorsunuz. Bunu son birkaç yıldır gittiğim tüm ülkelerde bizzat yaşadım. Fas’ta da güler yüzle karşılandık. Türk olduğumuzu hemen anladılar ve dilleri döndüğünce “İstanbul, Erdoğan” gibi şirinlikler de yaptılar. Valizlerimizi alıp havaalanı dışında bizi bekleyen otobüse bindik. Sabah erkenden Konya’dan çıkmıştık yola, haliyle yorulduk…

Dünyaca ünlü Sheraton oteline vardığımızda harika bir şehre geldiğimizi fark ettim. Her yer pırıl pırıl, trafik yoğun, ama düzenli, binalar yüksek ve modern, yollar olabildiğine geniş…

Otele kayıt işlerini yapıp oda arkadaşım Muhammet’le odamıza yerleştik. Saat epey ilerlediği için bu güzel şehrin tadını çıkarmayı yarına bırakıp yatmaya karar veriyoruz. Çünkü sabah yoğun bir gezi trafiği bizi bekliyor…

Sabahleyin rehberimiz uyarıyor, saatlerimizi iki saat geri almamız hususunda. Çünkü diyor, programlarımız Fas saatine göre. Otobüsümüz ‘Otomotiv ve Yan Sanayi Fuarı’na giderken yol boyunca karşılaştığımız manzaraları seyrediyor ve şimdiye kadar Kazablanka’yı görmemiş olmamıza hayıflanıyoruz…

Fas coğrafi konumu, genç nüfusu ve gelişmişlik düzeyiyle batı Afrika’ya açılan kapı konumunda. Bu yüzden gidilen fuar büyük önem arz ediyor. Fuara dünyanın değişik ülkelerinden toplam 58 firma katılmış. Bu firmaların da 17’si Türkiye’den. Dahası 3’ünün de Konyalı olması bizleri sevindirdi. Bu Konyalı firmalarımızın isimlerini burada zikretmemiz icap eder: Altunpar Otomotiv, Cimak Dişli ve İsfur Otomotiv.

 

RAKAMLARLA FAS

Resmi adı: Mağrib Krallığı

Başkenti: Rabat (Nüfusu: 750.000)

Yüzölçümü: 458.730 km2. Batı Sahra ile birlikte 724.730 km2

Nüfusu: 32 milyon (Batı Sahra’da 520 bin)

Nüfus dağılımı: Halkın % 45’i şehirlerde yaşamaktadır

Ortalama ömür: 63 yıl. Nüfusun % 42’si 14 yaşın altında

Çocuk ölüm oranı: binde 66’dır

Nüfus artış hızı: % 2.2

Km2 başına düşen insan sayısı: 58 (Batı Sahra’da 0.84 kişi)

Önemli Şehirleri: Kazablanka, Marakeş, Fes, Meknes, Agadir

Etnik yapı: Arab-Berberi % 99.1, diğer % 0.7, Yahudi % 0.2

Din: Resmi din İslâm’dır. Halkın % 98.7’si Müslümandır

Mezhep: Çoğunluk Maliki, az bir kısmı Hanefi’dir

Dil: Resmi dil Arapça, ama Fransızca olarak işler yürümektedir

Yönetim şekli: Krallık. Hükümet kral tarafından tayin edilir

İdari bölünüş: 4’ü Batı Sahra’da 47 ilden meydana gelir

Ekonomi: Tarım, madencilik ve turizm gelirlerine dayanır

Coğrafi durumu: Topraklarının % 19’u tarım alanı, % 47’si otlak, % 12’si ormanlık ve çalılıktır

Bağımsızlık tarihi: 2 Mart 1956

Krallar: IV. Muhammed 1956-1961, II. Hasan 1961-1999, VI. Muhammed 1999-…

Para birimi: Fas Dirhemi (1$= 8 MAD)

GSYH: 145.969 milyar $ 

Kişi başına milli gelir: 4,604 $ 

Dış problemleri: Akdeniz sahilindeki Sebte ve Melilla şehirlerinin bugün hâlâ İspanya işgali altında olması

İç problemleri: 1975’ten bu yana işgal altında tuttuğu Batı Sahra meselesidir. Afrika Birliği ve BM durumu kabul etmiyor

Eğitim: İlköğretim mecburi ve parasızdır. 6 yaşından başlayarak 5 yıl sürer. 3 yıl ortaokul, 4 yıl lise

 

 

 

Fas Seyahatine Katılan Konya Ticaret Odası Üyesi İş Adamları

Hüseyin Üzülmez

Bilal İsmail Haydaroğlu

Veli Öncan

Mustafa Zöngür

Bekir Çetin

Mehmet Ali Arlı

Derviş Kürkçü

Ali Haydar Yıldırım

Bekir Odabaşı

Muhammet Ş.Şamil Özkafa

Mehmet Tekelioğlu

Cemal Durgut

Nuri Büyükvadi

Nevzat Güzel

Ömer Faruk Erölmez

Ali Cenap Zeybekoğlu

Mehmet Yılmaz

Muhammet Özbey

Seviban Kuşyılmaz

Fahri Özparlak

İsmail Aydın

Hüsamettin Güngör

Erkan Yılmaz

Ve ben Adem Alemdar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.