Dokunulmazlık teklifi yasalaştı

Dokunulmazlık teklifi yasalaştı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:- "Bizim, Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu için 52 milletvekilinin daha desteğine ihtiyacımız var. Parlamentoda bu darbeye karşı olan 52 milletvekili varsa bizim başvurumuza imza atsınlar"- HDP Eş Genel Başkanı

TBMM (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliğine ilişkin, "Bizim, Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu için 52 milletvekilinin daha desteğine ihtiyacımız var. Parlamentoda bu darbeye karşı olan 52 milletvekili varsa bizim başvurumuza imza atsınlar." dedi.

HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, çok sayıda HDP'li milletvekili ile Mecliste gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yüksekdağ, bugün zorlu, yoğun ve tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, bu kavşaktan başı dik geçenler ve oluşturduğu otoriter siyaseti güçlendirerek geçtiğini sananların olduğunu savundu. Yüksekdağ, "Bugün Türkiye halklarına 7 Haziran'dan sonra başlatılan darbe sürecinin yeni bir aşaması dayatıldı. Geçici Anayasa teklifinin kabul edilmesi, darbe sürecinin Meclisteki yansımasıydı." diye konuştu.

Yüksekdağ, halkın seçme ve seçilme hakkına darbe yapıldığını ileri sürerek, oylama sonuçlarını demokratik görmelerinin ve kabul etmelerinin beklenemeyeceğini, yaşanan sürecin demokratik olmadığını söyledi. Kendileri açısından mücadelenin yeni başladığını belirten Yüksekdağ, "Bugünden sonra direnişi her yerde ve her zeminde güçlendirerek geliştireceğiz." ifadesini kullandı.

- "HDP direnen tek demokratik güçtür"

Figen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Meclisteki üç siyasi parti 376 oyla bu yasanın onaylanması konusuda uzlaştı. Türkiye'deki siyasi haritanın daha da netleştiğini söyleyebiliriz. Türkiye, tutarlı bir biçimde demokrasiden yana olanlarla demokrasinin karşısında olup teslim olanlar diye ikiye ayrılmıştır. HDP bu tablo içerisinde direnen tek demokratik güçtür. Asla tek bir adım geri atmadık, bundan sonra da daima ilerlemeye devam edeceğiz. Bizler, bu tasfiye operasyonu karşısında bütün Türkiye halklarıyla birlikte direnmeye devam edeceğiz ve bir kere daha görecekler ki direnenler kazanacak."

- "İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecek"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise oylama sonrasında değerlendirme yaptıklarını, hiçbir arkadaşlarının ifade vermek üzere mahkeme veya savcılıkların davetine gönüllü olarak gitmeyeceğini söyledi.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bugün iki buçuk parti bir araya gelerek bu yasayı çıkarmış olabilirler. Eminim ki bütün Türkiye toplumu bu darbe sürecine giden hukuk dışı ittifakı net bir şekilde görmüştür. İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler. Şimdiden hazırlığını kendileri yapsınlar, biz hazırız. Bizi ifadeye çağırmak isteyen savcı ve hakimlere seslenmek istiyorum. 'Ya tutuklama çıkaracaksınız ya yakalama ya da zorla getirme olacak.' Bunun dışında biz bu oyuna alet olmayacağız.

Hukuki ve siyasi bütün olanakları kullanacağız. Şu gördüğünüz parlamento faşistlere ait değildir, halka aittir. Burada fazlalık olan biz değiliz, faşist zihniyettir. Burada birilerine yer olmayacaksa faşistlere yoktur. Bizi buradan kovmak isteyen faşist, ırkçı zihniyet bilsin ki burada fazlalık olan sizlersiniz. Sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz."

Ara seçim gibi bir formülü tartışıp tartışmadıklarının sorulması üzerine Demirtaş, kendilerine yönelik her hamlenin karşılığının görüleceğini vurguladı. Demirtaş, "Saraydaki ucuz kasaba politikacısı şunu aklından geçirmesin. Biz hemen burayı terk edeceğiz o da başkanlık sistemine kavuşacak. Saraydaki o kasaba politikacısı bilsin ki biz demir leblebiyiz. Her çiğnediğinde dişlerin dökülecek senin. Halkımızı ısıracak diş senin ağzında kalmayıncaya kadar bu süreç devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "52 milletvekilinin desteğine ihtiyacımız var"

Demirtaş, CHP'li milletvekillerinin ilk turda da "evet" oyu verdiklerini, kararın CHP'nin kurumsal desteği ile gerçekleştiğini ve zorla tutuklanan her arkadaşlarının doğrudan CHP'nin desteği ile bu uygulamaya maruz kalacaklarını ve CHP'nin ana muhalefet partisi olmaktan çıktığını savundu.

Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını belirten Demirtaş, başvuru için 110 milletvekilinin imzasını bulmaya çalışacaklarını söyledi. Demirtaş, "Bizim, Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu için 52 milletvekilinin daha desteğine ihtiyacımız var. Parlamentoda bu darbeye karşı olan 52 milletvekili varsa bizim başvurumuza imza atsınlar. 52 cesur yürek var mı onu da önümüzdeki hafta imzaya açıldığında gözlerimizle göreceğiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :