'Büyük Selçuklu Mirası' üzerine...

Selçuklu Belediyesi şehrimiz kültürüne büyük eserler kazandırmayı sürdürüyor. Hazırlanması yılları alan “Büyük Selçuklu Mirası” adlı, beş cilt albüm ve bir belgeselden oluşan  dev eser nihayet yayınlandı. Bu dev eserin hazırlanmasında da üç değerli fotoğraf sanatçısı arkadaşımızın imzaları var.

Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek. Dev eserin metin kısımlarının yazarları ise Selçuk Üniversitesinin değerli öğretim üyeleri Prof. Dr. Osman Eravşar  ve Prof. Dr. Haşim Karpuz.

Değerli fotoğraf sanatçısı arkadaşlarım önceki yıllarda da dev eserlere imza atmışlardı. Selçuklu Belediyesi şehrin kültürüne çok önem veren bir kurum olarak bu çalışmaları yayınlamıştı. Sille Fot. Albümü, Konya ve İlçeleri Selçuklu Eserleri Fot. Albümü, Konya Beylikler Dönemi Fot. Albümü, Konya Osmanlı Dönemi Fot. Albümü, Konya Selçuklu Çini Örnekleri ve ve 2 cilt Anadolu Selçuklu Eserleri Albümü.

Arkadaşların bu örnek çalışmalarının yakından tanığıyım, nice zorluklara, nice gayretlere katlanarak bu ürünleri ortaya çıkardıklarını biliyorum.

Beş ciltlik  Büyük Selçuklu Mirası projesine başladıklarında da ne büyük bir yükün altına girdiklerini biliyordum. 19 Ülkeye yayılmış bir imparatorluğun bugünlere kalmış mirasını gün yüzüne çıkaracaklardı. Elbette bunun için önemli kurumların desteği gerekiyordu. Kendilerine olağanüstü büyüklük vehmeden bazı sivil toplum kuruluşlarının bu projeye destek olmaktan nasıl kaçındıklarına da tanık oldum.

Sonuçta Konya Aydınlar Ocağı, Selçuklu Belediyesi, TC Başbakanlık TİKA ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesiyle 5 büyük cilt, 1875 sayfa ve binlerce fotoğraftan oluşan dev eser ortaya çıktı.

İlk iki cilt müzelere ayrılmış, üç cilt ise mimari mirası içeriyor.

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü’nün deyimiyle, yitik mirasın peşine düşen arkadaşlarımız öncelikle başta ABD, Almanya, Azerbaycan, Yemen, Afganistan, Nahcıvan vb. 19 ülkedeki müzelerde bulunan Büyük Selçuklu Eserlerini fotoğrafladılar, öğretim üyeleri metinleri hazırladılar, diğer üç ciltte ise yine 19 ülkeye yayılmış mimari eserlerin fotoğrafları ile metinler yeralıyor. Metinlerin ingilizce çevirisini Katharine Branning yapmış. Mimari eserler arasında neler yokki camiler, kaleler, türbeler, su kemerleri.

Albümün sayfalarını çevirirken nasıl büyük bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzu daha iyi anlıyor insan.

Arkadaşımız Ahmet Kuş gezilere ilk başladığı günden itibaren gezi notları tutmuş, sonutça ortaya “Dünya Mevlevihanelerine Yolculuk” adında çok değerli bir kitap ortaya çıkmış, bu kitap TYB nin düzenlediği yarışmada gezi dalında ödül almıştı.

Arkadaşımızdan, Büyük Selçuklu Mirasına Yolculuk hikayelerini de bekliyoruz.

Bu dev eseri kültürümüze kazandıran, başta Selçuklu Belediyesi ve Konya Aydınlar Ocağı olmak üzere bütün kurumlara. değerli sanatçı arkadaşlarımıza ve öğretmim üyelerine teşekkür borçluyuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.