Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Büyük Selçuklu mirası artık elinizin altında

“Şehriyarın şeherinden, Köroğlu’nun Nigarı’ndan size selam getirmişim” misali; İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş, Feyzi Şimşek, “Uzak Asya’da, Büyük Selçuklu Mülkünde bırakıp geldiğimiz, mimari eser namına, ne varsa toplayıp geldiler.

Masamın üstünde dev bir “külliyat”.. 30x30 ebatlarında üç cilt “mimari”; 25x30 ebatlarında iki cilt “müzeler” olmak üzere toplam beş cilt; 1880 sayfa, gayet kıymetli kağıttan, özenle basılmış. Kucağınıza alsanız, elli adımda ağırlığından nefesiniz kesilir.

NE YAPILMAK İSTENMİŞ?

Metinlerini Prof. Dr. Osman Eravşar ile Prof. Dr. Haşim Karpuz’un yazdığı beş dev ciltten oluşan “ Büyük Selçuklu Mirası” önemli anlam taşıyor.

Kınık, Kayı, Afşar, Çiğil, Yağma, Bayat, Beydili olarak; yirmi dört Oğuz Boyu olarak, bin yıl önce akıp gelmiştik Anadolu’ya.

-Arkamızda, bugün için, “hakimiyet alanı topraklar” üzerinde yirmi sekiz devlet bulunan “Büyük Selçuklu” bizim de devletimizdi.

Afganistan’da, Azerbaycan’da, Ermenistan’da, Filistin’de, Gürcistan’da, Irak’ta, İran’da, Nahcivan’da, Türkmenistan’da, Yemen’de, Mısır’da, Suriye’de, Özbekistan’da yapımına katkımız , hakkımız olan yüzlerce eser.

-Arkamızda hanlar, kervansaraylar, medreseler, camiler, kümbetler, türbeler bırakmışız bizlerce. Zaman içinde çoğu da kayıp…

“Mirasımızdan ne kalmış?” sorusu bu büyük araştırmanın doğmasına sebep olmuş.

İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş, Feyzi Şimşek, saydığımız ülkelerde 120.000 kilometre yol yapmış, 50.000 fotoğraf çekmiş; 320 eserin “Dev Albüm Kitaplar”la masamızın üstüne gelmesini sağlamış.

BİR “İLK”İ BAŞARANLAR

“Büyük Selçuklu Mirası Projesi”, Cumhur Başkanı Abdullah Gül’ün himayesinde yürütülmüş ve başarılmış. TİKA önemli imkanlar sağlamış.

Selçuklu Belediyesi ile Konya Aydınlar Ocağı girişilen büyük işin sahipleri.

Yapılan iş hakikaten bir “ilk”. Hakikaten devasa.

“Büyük Selçuklular”dan olduğumuzu biliyorduk; “Uzak Asya”da doğan büyük bir medeniyetin ortakları olduğumuzu biliyorduk; ama, maalesef, “Büyük Selçuklular” üstüne olsun, “Anadolu Selçukluları” üstüne olsun yeterli kaynak o kadar azdı ki, elde. Hayal meyal, çok sığ bir bilgimiz var.

Büyük Selçuklu Mirası’nın “mimari” üç cildinde 320 eser, aslı gibi resimlerle elimizin altında.

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, Danimarka, Almanya, Rusya, Suriye, İran, Özbekistan müzelerinde teşhir edilen eserler “Büyük Selçuklu Mirası/Müzeler” ciltlerinde…

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAŞBAKAN ERDOĞAN DİYORLAR Kİ…

-Büyük Selçuklu Projesi’nin başlangıç cildinde, çalışmayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Takdim” eder; şöyle yazar.

“Günümüzde bu büyük medeniyete sahip çıkmak ve ona vefa göstermek en çok bizim vazifemizdir. Zira, Büyük Selçuklu 1157 de tarih sahnesinden çekilirken, onun devamı durumundaki Anadolu Selçuklu Devleti 1308 yılına kadar hüküm sürmüş ve Anadolu’yu vatan yapmıştır. Biz bu geleneğe sahip çıkarak insanlığın ortak mirası haline gelmiş Selçuklu dönemine ait yapıların ve müzelerde bulunan objelerin  hakkıyla korunmasını sağlamaya çalışmalıyız”.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beş ciltlik dev albüm kitapta önsöz olarak şunları belirtir:

“Atalarımızın eserlerini, bize bırakılmış bir miras, bir insanlık emaneti olarak önemsiyor; her birini tespit etmek, ardından da yeniden insanlığa kazandırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Sadece Türkiye’de değil ulaşabildiğimiz tüm dost ve kardeş ülkelerde, bize ait, bizim medeniyetimize ait eserleri buluyor ve onarıyoruz. Bunu, tarihimize, atalarımıza, mirasımıza sahip çıkmak adına oluğu kadar,  geleceği bu ilham üzerine inşa etmek için de son derece hayati önemde görüyoruz.”

PROJENİN BELGESELİ DE YAPILDI

Afganistan’dan Yemen’e; Azerbaycan’dan Suriye’ye kadar, bugün üstünde 28 devletin vücut bulduğu “Büyük Selçuklu Coğrafyası”nın belgeseli yapıldı. 120.000 kilometre yol yapılırken, kitaplar için görsel malzeme toplanırken, bir yandan da, belgesel film çekimleri yapıldı.

Senaryosu Dr. Saadeddin Şimşek’in yazdığı belgeselin teknik danışmanları Sadık Yılmaz, Tamer Yiğit, Ömer Faruk Çetin.

Üç bölümde toplam 180 dakika tutarındaki belgeselin teknik danışmanları Sadık Yılmaz, Tamer Yiğit, Ömer Faruk Çetin.

Yakın bir gelecekte de, Haber Türk Televizyonu 120 dakikalık bölümü iki sefer de izleyicilere sunacak.

Beş büyük ve ağır devasa ciltten oluşan “Büyük Selçuklu Mirası” Mimari ve Müzeler kitapları, hak verilir ki, binlerce meraklısına maddi kısıntılar yüzünden ulaşamaz. Ama, belgesel filmlerde durum böyle değil. Onları milyonlarca insan izleyebilir; kaydedebilir.

KİTAPLAR VE BELGESEL İÇİN BİR TEKLİFİMİZ VAR

Beş ciltten 1880 büyük boy sayfadan oluşan dev külliyatı, elbette, onbin, yirmi bin basmak mümkün değil. Ama, orta boy bir ebada, seçme iki cilt halinde ekonomik bir kağıtla yayınlamak mümkün.

-Büyük Selçuklu Mirası belgeselini çoğaltmak, büyük kitapçılar eliyle, belgesel pazarlama şirketleri eliyle halka sunmak gerek.

Söz gelişi, Selçuklu Belediyesi bunu rahatlıkla başarabilir.

Büyük Selçuklu Projesi kitaplarının ve belgeselinin bir avuç kişide olması gerçekten doğru değil. Devletin, Belediye’nin önde gelenlerin de olmalı, elbette, ama halktan arzu edenlerde de olmalı. Tarihin asıl sahiplerinde de olmalı.

Ekonomik bir fiyatla, devamlı bulunur halde olması, bu büyük mirasın kuşaktan kuşağa geçmesini de sağlayacaktır.

Yapılan iş gerçekten anlamlı, gerçekten büyük. Şimdiye kadar yapılması konusunda geç kalınmış bir iş. Cumhur Başkanı Abdullah Gül’e hassasiyeti ve himayeleri için çok çok teşekkür edilmeli.

Bir tören, birkaç toplantı ile, bu büyük iş geçiştirilirse gerçekten yazık olur.

Büyük Selçuklu topraklarında halen yaşamını sürdüren 320 anıt eser, mirasta önemli payı olan Türkiye Selçukluları’nın torunlarının da zenginliğidir.

Selçuklu Belediyesi projeye sağladığı büyük maddi desteğin arkasını getirmeli. Büyük bir zaman dilimi içinde büyük emeklerle ve büyük harcamalarla yapılan kitapların ve belgeselin sürekli satışta bulunması sağlanmalı.

YAPILAN İŞİN ÖNEMİ VE DEĞERİ

Üç cilt “mimari” iki cilt “Müzeler” toplamında oluşan Büyük Selçuklu Külliyatı için epey düşündüm; bir cümleyle nasıl tanımlayabilirim, diye. Şunda karar kıldım; “Şaheser değil, ama Şah Eser”.

Evet, Osmanlı dönemi dahil, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yılı da dahil böyle bir albüm kitaba “ilk” kez sahip olduk. seviniyoruz, ortak mirasının üstüne gurur duyuyoruz.

Başta “Himayeleri için” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü hem tebrik etmeliyiz; hem teşekkürlerimizi sunmalıyız.

Projeyi sahiplenen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı, Konya Aydınlar Ocağı Derneği Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’yü takdir ve tebrik etmeliyiz.

Fotoğrafları çeken, poroje koordinatörü İbrahim Dıvarcı ile arkadaşları Ahmet Kuş ve Feyzi Şimşek; metinlerin yazarları Prof. Dr. Osman Eravşar ile, Prof. Dr. Haşim Karpuz kutlanmayı hak ettiler. Kutluyorum, alkışlıyorum…

Büyük Selçuklu Mirası’nın kitapları ile birlikte DVD’sini en kısa sürede satıcı vitrinlerinde görmek dileğiyle.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum