BoJ'un ETF hamlesi yeterli bulunmadı

BoJ'un ETF hamlesi yeterli bulunmadı

Japonya Merkez Bankasının para politikası toplantısından çıkan Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım miktarının yükseltilmesi kararı piyasalarda yetersiz bulunurken, "helikopter para" uygulamasına geçileceği beklentileri boşa çıktı- AA Finans Analisti Yılmaz:- "E

İSTANBUL (AA) - Faizlerde ve tahvil alım miktarında değişikliğe gitmeyen Japonya Merkez Bankasının (BoJ), Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım miktarını yükseltmesi piyasalar tarafından yeterli bulunmadı.

BoJ, para politikası toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,10'da bırakma kararı aldı. Parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programında da değişikliğe gitmeyen banka, ETF alım miktarını ise 3,3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkardı.

Bankanın kararları sonrasında dolar/yen paritesi 102,729 ile 12 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini görürken, Japon borsasında gözlenen satışların tepki alımlarıyla telafi edilmesi dikkati çekti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti Emin Yılmaz, BoJ'un para politikası toplantısında aldığı ek parasal genişleme tedbirinin piyasaları çok tatmin etmediğini söyledi.

Yılmaz, BoJ'un, tahvil ile Gayrimenkul Yatırım Fonu alımı kotası ve negatif faiz uygulamasında bir değişikliğe gitmediğini hatırlatarak, "ETF alım kotasını yılda 3,3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkaran BoJ'un bu kararı, Nikkei vadelilerinin yükselmesine sebep oldu. Buna karşın BoJ'un, piyasayı tatmin edecek ölçekte bir parasal genişleme yapmaması, yenin dolar karşısında güçlenmesine yol açtı." dedi.

Negatif faizin daha da aşağıya çekilmemesinin tahmin edilen bir adım olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şubat ayında getirilen negatif faiz, Japon yeninin dolar karşısında güçlenmesini önleyemediği gibi bankaların bilançolarını kötü etkileyerek banka hisselerinin düşmesine sebep oldu. BoJ, bu konuda ağır eleştirilerin muhatabı oldu. Bugün yaşanan hayal kırıklığına rağmen endeksin günü artışla kapamasının en büyük sebebi banka hisselerindeki yükselişti. Çünkü, BoJ toplantısı öncesinde banka hisseleri epeyce satış baskısı altında kalmıştı. Negatif faizin aşağıya çekilmemesi üzerine satış pozisyonu alanlar, pozisyonlarını hızlıca kapattı. Bugün BoJ, negatif faiz oranını daha da aşağıya çekseydi banka hisselerinde büyük bir çöküş görülebilirdi."


- "Helikopter parası BoJ için en son çare olmalı"


Emin Yılmaz, dolar/yen kurundaki düşüşü makul gördüğünü ifade ederek, BoJ toplantısı öncesinde "helikopter parası" denilen, vatandaşa direkt para verilmesi uygulamasına geçileceği spekülasyonlarıyla kurun epey yükseldiğine dikkati çekti.

Söz konusu spekülasyonların doğru çıkmamasıyla kurun normal seviyesine geri döndüğünü belirten Yılmaz, "BoJ, sınırlı bir genişleme tedbiriyle muhtemelen elindeki cephanenin hepsini harcamak istemedi. Böylece Brexit benzeri sistemik bir kriz anında piyasalara müdahale edebilme gücünü saklı tuttu." diye konuştu.

"Helikopter parasının" BoJ için en son çare olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Helikopter parası demek hükümetin çıkardığı tahvilleri BoJ’un sonsuz vadeyle alması demek. Başka bir deyişle, karşılıksız para basıyoruz demek. Böyle bir hareket, Japonya'nın ve Japon yeninin kredibilitesini düşüreceği için çok kolay başvurulacak bir yöntem değil. Bununla birlikte olarak helikopter parası sayılmasa da buna yakın bir yöntemi Japonya'nın ciddi olarak düşündüğü ortaya çıktı. Devlet ultra uzun vadeli, 50 yıllık tahviller çıkarmak istiyor. Düşük faizli bu tahvilleri BoJ'un alması da bir nevi helikopter parasına yakın olacak. Normal yatırımcılar için 50 yıl demek, neredeyse sonsuz gibi bir şey demek."


- "ETF hamlesiyle Nikkei endeksinde büyük çaplı düşüş riski azaldı"


AA Finans Analisti Yılmaz, ETF hamlesinin teknik açıdan çok büyük bir etkisi ve anlamı olmadığını belirterek, "BoJ, önümüzdeki hafta hükümetin kabul edeceği teşvik paketine merkez bankası olarak bir asist yapmak istiyordu. Bugünkü ETF hamlesiyle bunu gerçekleştirdi." dedi.

Bazı ekonomistlerin bunun teknik bir karardan çok, politik olduğunu ve BoJ'un "hiçbir şey yapmıyor" gözükmemek için bu kararı aldığını söylediğini ifade eden Yılmaz, kendisinin ise ETF alımının artırılmasını bu kadar negatif değerlendirmediğini söyledi.

Yılmaz, "Piyasaları tatmin edecek bir hamle değil, ancak Nikkei endeksini destekleyici bir tedbir. Bu kararla Nikkei'nin büyük çaplı düşüş riski azaldı. Japonya'nın emeklilik fonu olan GPIF, geçen yıl 5,3 trilyon yen zarar etti. Bunun yaklaşık 3,5 trilyon yeni Japon hisse senetlerindeki düşüşten kaynaklanıyor. GPIF'nin daha fazla zarar etmemesi için ETF alımında gevşeme yapılması faydalı." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :