“Birbirimize daha sıkı sarılmalıyız”
Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şubesinin düzenlediği, “ Tecrübe Paylaşımları” programı Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün katılımıyla gerçekleşti
Programın açılışında konuşan GİV Konya Şube Başkanı Vehbi Demirci, girişimci buluşmalarını 15 günde bir gerçekleştirdiklerini söyleyerek, Konyalı iş adamlarıyla tanışmak ve tecrübelerin paylaşılması için bu programı organize ettiklerini ifade etti. Vakıflarının 1996 yılında kurulduğunu ve ilk şubesinin de Konya'da açıldığına işaret eden Demirci, "İlk şubemiz Selçuklu'nun başkentinde kurulmuş olan bir vakıf olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizler burada Konya’mıza değer katma noktasında neler yapabiliriz, ilimizi hak ettiği yere nasıl götürebiliriz bunun için çalışıyoruz. Girişimcilerimizi de programlarımıza davet ederek, tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Programlarımız bundan sonra da devam edecek" dedi.
KONYA SANAYİSİNİN MOZAİK BİR YAPIYA SAHİP
Açılış konuşmasının akabinde kürsüye gelen Başkan Memiş Kütükcü, ticarette yenilikçi olmak gerektiğinin altını çizdi. Kütükcü, teknoloji transferinden üretime geçmek gerektiğine vurgu yaparak, Konya sanayisinin avantaj ve dezavantajını anlattı. Kişilerin görevlerinde farklılıklar olmasına rağmen sorumluluğun ortak olduğunu söyleyen Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, hedefe varmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kütükcü, iş hayatında güven, çalışmak ve sabrın önemine değindi. Konya sanayisinin mozaik bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Kütükcü, “Konya ihracatı 3.6 ile Türkiye ortalamasının üstünde küçüldü. Ancak Türkiye’de ve dünyada yaşanan olaylara bakınca biz bunu büyük görmüyoruz. Irak, Türkiye’nin ikinci ihracat pazarıyken Konya’nın ilk ve en büyük ihracat pazarı konumunda. Irakta yaşanacak düzelmeler bizim için iyi olacak. Bunun yanı sıra Konya sanayisi mozaikli bir yapıya sahip. Bunun avantajı ve dezavantajı var. Dezavantajı, top yekûn sanayide çok ürün çeşitliliği olduğu için tamamını yukarı taşımak kolay değil. Avantajı da belli sektörlerle öne çıkmış şehirlerle karşılaştırdığımız zaman krizlerden en az etkilenen şehir oluyor. Hiçbir sektörel kriz Konya’nın ekonomisini olumsuz etkilemiyor. Konya’nın böyle bir artı kabiliyeti var” değerlendirmesinde bulundu. 2016 yılının 15 Temmuz hain darbe girişimi, tırmanan terör olayları ile geride kaldığını söyleyen Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, tüm bu yaşananlara rağmen Türk milletinin birlik ve beraberliğini bozmadığını ifade etti. Aynı hedefe odaklanılması halinde birlik ve beraberliğin bozulamayacağını aktaran Kütükcü, "Birbirimize bağlı olursak, hedefimiz aynı olursa, bizi hedefimizden alı koyamazlar. Ancak, kendi aramızda ayrılığa düşer, parçalanırsak, bizi küçük lokmalar haline getirdikleri an yutmaları da o kadar kolay olur" ifadelerini kullandı.
BU NEDENLE FARKLI OLMAZSAK YOK OLURUZ
Türkiye’nin teknoloji transferinden üretime geçmesi gerektiğini kaydeden Kütükçü, “Sanayi Odası olarak Konya’daki üniversitelerle sanayiciler arasında ara yüz olmaya çalışıyoruz. İş dünyası ile öğrencileri bir araya getirerek projeler üretiyoruz. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Ülke olarak her dönem yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunlar şekil değiştiriyoruz. Bunlarla başa çıkabilmek için dün yaptığımız ürünün bugün farklı boyutunu yapmalıyız ve yenilikçi olmalıyız. Gençleri yenilikçi olmaya zorlamalıyız. Artık ürünün fiyatını müşteri belirliyor. Bu nedenle farklı olmazsak yok oluruz. Ortaya koyduğumuz farklı ürünler ile kar payımızı artırmalıyız. Gelişmiş ülkeler bütün dünyanın beyin gücünü kullanıyor. Bizde gerektiğinde o beyin gücünü bulup kullanmasını bilmeliyiz. ” dedi. Ticarette psikolojinin önemli olduğun altını çizen Kütükcü katılımcılara, “Ticaretin psikolojisi, ticaretin aritmetiğinden daha önemli. İnancımızı, motivasyonumuzu, güvenimizi kaybetmemeliyiz. Bunu yaparken de ticaretin artikmatiğini iyi ayarlamalıyız. İşimizden kazandığımızı işimize yatırmalıyız” uyarılarını yaptı. Ferit Hepokur-Memleket
