Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Başarılı atletler-başarılı futbolcular

             Bizim yaş kuşağının hatırladığı dört isim vardır. Ömer Zengin, İbrahim Akkuş, Abdil Gülhan ve Mehmet Özdil.

            Bu dört isimde Konyamızın gerek atlet olarak gerekse futbolcu olarak başarılı isimleridir. Ayrıca Ömer Zengin ve Mehmet Özdil sporculuk sonrası yaptıkları futbol antrenörlüklerinde de başarılara imza atmışlardır.

            Her dördü de spora önce atletizm ile başlamış sonrasında futbol ile tanışmışlardır. Tabiî ki bu tanışma yalnızca isteğin değil, yeteneğinde etkisi ile olmuştur. İbrahim Akkuş, atletizmde Milliliğin kapısından dönmesine rağmen Ömer Zengin, Abdil Gülhan ve Mehmet Özdil ayyıldızlı forma ile Türkiye’yi uluslararası müsabakalarda temsil etme şerefine erişmişlerdir.

 

ÖMER ZENGİN

omer-zengin.jpg

1955 Doğumlu Ömer Zengin, Devrim Ortaokulu voleybol takımında forma giyerken Beden Eğitimi öğretmeni Mazhar Vardar’ın teşvikiyle 1968 yılında atletizme başladı. Antrenmanlarına zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Ülker yön verdi. Yeteneği ile kısa sürede çok mesafe kat eden Ömer Zengin, 1972 yılına kadar sürdürdüğü atletizm hayatında 10 sefer milli oldu. Türkiye’de henüz tartan pistin olmadığı dönemde 1500m.de 3.59.5’lik derece yaptı. Futbola olan tutkunluğu nedeniyle Akdeniz Oyunları Atletizm Takımına alınmasına rağmen gitmedi. Antrenör rahmetli Ömer Civelek’in çalıştırdığı Konyaspor Genç Takımı’nda futbola başladı. 1972–1976 yılları arasında Konya Demirspor’da futbola devam etti. Bu dönemde gol yemeden berabere dahi kalmayan ve hiç yenilmeyen takımın orta sahasında oynama şerefine erişti.

            Ankara Spor Akademisinde okurken maçlar için Konya’ya gidiş geliş zor olunca 2 yıl Ankara Etlikspor’da futbol hayatına devam etti. Mezuniyet sonrası Konya’ya gelerek Beyşehirspor’da 2 yıl antrenör-futbolcu olarak görev yaptı. Sonra Danimarka’ya giderek antrenörlük kursuna katıldı. Ertesi yıl Türkiye’ye döndü. Beyşehirspor’u şampiyon yaptı. Sırasıyla Demirspor, Karamanspor’u çalıştırdıktan sonra Galatasaray’a giderek Tomislav İviç’in stajyer antrenörlüğünü yaptı.

            1984–85 sezonunda Konyaspor’a geldi. Antrenör Zeynel Soyuer’in yardımcılığını yaptı. Selçuk Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak memuriyete devam ederken Selçuk Üniversitespor’u 3.Lige çıkardı. Konyaspor A Takımı’nın Teknik Direktörlüğünü yaptı. Erzincanspor, Karamanspor ve Aksarayspor’u çalıştırdı, sonrasında İngiltere’ye giderek misafir antrenörlük yaptı. 1999 yılında emekli olan Ömer Zengin Konya’da yaşıyor.

omer-zengin-19-mayis-1971de-yaris-oncesi.jpg

Ömer Zengin 19 mayıs 1971'de yarış öncesi

 

MEHMET ÖZDİL (1956)

ozdil-mehmet-spor1-(16).jpg

1969 Yılında Konya İmam Hatip Okulu’ndayken kros yarışlarıyla spora başladı. Yetenekli olduğu için kısa sürede başarılı olup birinciliklerle tanıştı. 1975 yılına kadar atletizm yaptı. 10 sefer Milli formayı giydi. 400m’de Türkiye Şampiyonu olurken 50.01 koştu. Kuvvetli bir yapıya sahip olan Özdil 1973 yılında Yıldızlar Pentatlon yarışmasında Türkiye Şampiyonu olmuştu. (100m, 1500m, uzun atlama, cirit atma, yüksek atlama) Üniversitelerde de Türkiye Şampiyonu oldu. Atletizm yaparken Meram Endüstri Meslek Lisesi Okul Takımında futbol ile tanıştı. 8 yıl Demirspor’da sağbek olarak görev yaptı. 4 Haziran 1977 tarihinde ilk ve tek olan Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonu olan Konyademirspor’da futbolcu olarak ter dökme şerefine erişti. Bu dönemde Amatör Milli Takıma çağrıldı ama sakatlığı nedeniyle gidemedi. Ankara Spor Akademisinde okurken profesyonel takımlardan teklif alsada gitmedi.

1982–1987 yılları arasında çalıştırdığı kurumun kulübü Yolspor’da futbol oynadı. 6 yıl atletizm, 12 yılı aşkın futbol oynayan Mehmet Özdil 1987 sonrası 2 yıl rahmetli Tevfik Türkkan’ın yardımcı antrenörlüğünü yaptı. Antrenör olarak 1990 yılında Yolspor’u 3.Liğ’e çıkardı. 1993–94 sezonunda Et Balıkspor’u çalıştırdı. 1994–95 sezonunda çalıştırdığı Demirspor şampiyon oldu. Sonrasında 2 yıl çalıştırdığı Selçuklu Belediyespor ilk yılında şampiyon oldu. Bir yıl aradan sonra 1998–99 sezonunda son olarak Selçukluspor’u çalıştırarak spor hayatına son noktayı koydu.

            Karayollarından emekli olan Mehmet Özdil Halen Konya’da yaşamaktadır.

mehmet-ozdil-antrenor-001.jpg

Şampiyon Selçuklu Belediyespor Antrenör Mehmet Özdil,Genel Kaptan Mehmet Demirel ve zamanın ASEF Başkanı Mehmet Baykan konuşmada

 

İBRAHİM AKKUŞ

1948 yılında Konya’da doğan Taşkentli İbrahim Akkuş 1965–1972 yılları arasında spor yaptı. Konya İdmanyurdu’nun kaptanlarından Mıcık Ali’nin akrabası aynı zamanda Akkuş’un komşusu Muzaffer…teşvikiyle 1965 yılında Stadspor’a lisans çıkartan İbrahim Akkuş antrenör Necati Meriç nezaretinde antrenmanlara katılıp kendini geliştirmeye başladı.

Muhtelif mevkide futbol koşturan son maçta Gençlerbirliği ile 1-1 berabera kalan Statspor’un futbolcusu İbrahim Akkuş başarısı ile dikkat çekince, 1968 yılında Konyaspor’a transfer oldu. 1972 yılına kadar siyah-beyaz Konyaspor’da, Vahattin Gezer, Sadettin Temeller, Tevfik Türkan, Fahrettin Cansever ve Talat Öncel antrenörlerle çalıştı.

            1970 yılında Bahri Güzelkılıç cezalı duruma düşmüştü. Atlet İlker Zümrüt, İbrahim Akkuş’un yeteneğini biliyordu. Güzelkılıç’ın yerine 100-200m. yarışlarına katılan Akkuş, Gazi Lisesi adına Ankara’daki yarışta 11.1 ile Konya rekoru kırarak Liseler Türkiye Şampiyonu oldu. İstanbul’daki yarışta da 2. oldu. Atletizmde hiçbir antrenörle çalışmayan, yalnızca futboldan gelen antrenman ve yeteneği ile 100m.’de 11,1’lik derece yapan İbrahim Akkuş emekli hayatını Aksinne Mahallesi’nde geçirmektedir.

 

ibrahim-akkuslu-konyapor-kadrosu.jpg

İşte İbrahim AKKUŞ’LU Konyaspor kadrosu

26 Ocak 1965

Konyaspor:1- Kastamonuspor: 0

Ayaktakiler: Amigo Köse, Masör Necmi, Tevfik Türkkan, Antrenör Sadettin Temeller, Köpek Metin, Ali Dilişan, İbrahim Akkuş, Mehmet Günhan, Mehmet Aktan, Kaptan Ali Büyükbayram

Oturanlar: Yılmaz Doğaner, Hasan, Zeki, Kaleci Talat, Engin

 

ABDİL GÜLHAN

abdil-gulhan.jpg

1953 Kadınhanı Sarıkayalı olan Abdil Gülhan, Karatay Lisesi’nde okurken Beden Eğitimi Öğretmeni Sami Özyuva’nın teşvikiyle okul takımında futbol oynarken süratliliği dikkat çekince Liseler arası müsabakalarda 100–200 metre yarışlarına da girmeye başladı. Mahalleler arası maçlara da katılan Gülhan o günlerde Konyaspor Genç Takımı antrenörü Rahmetli Ömer Civelek’in dikkatini çekti. Takım kaptanı Zalata Hasan’a Abdil Gülhan’ı antrenmanlara getirmesi görevini verdi. Çok geçmeden Abdil Gülhan 1971 yılında Siyah-Beyaz Konyaspor formasıyla sağ açık mevkiinde oynayıp gollerini de atmaya başladı. Üç yıl futbol oynayan Gülhan atletizm Antrenörü Mustafa Sılay’ın teşvikiyle Gençler Türkiye Şampiyonasına katılarak 200m.de 22,9’luk derece ile Türkiye Şampiyonu oldu.

            1970’li yıllar Türk atletizminde Mersin Amatör Atletizm Takımı’nın rüzgârı esmekteydi. İşin hastası ve başı olan Seyfi Alanya transfer için antrenör Esat Tarım’ı Konya’ya gönderdi. Aylık 200 lira maaş teklif edildi. 200 Lira ile Mersin’de geçinemeyeceğini belirten Abdil Gülhan kabul etmedi. Çünkü Abdil Gülhan sekiz kardeştiler ve babasının Mersin’e para gönderebilme imkânının olmadığını belirtti. Bunun üzerine o günkü imkânlarla Esat Tarım PTT’ye giderek birkaç saat bekledikten sonra görüşme sonucu Seyfi Alanya’dan yalnızca Abdil Gülhan’a özgü aylık 300 TL. olurunu almıştı.

            Lisede şubat tatili ile birlikte Gülhan Mersin Tevfik Sırrı Lisesi’nde okuyup atletizm çalışmalarını ciddice yapmaya başladı. Çok geçmeden kendini geliştirdi. 100m.de 10,9- 200 m.de 22.6’lık derecesiyle Liseler Türkiye birincisi, Amatör Atletizm Kulübü adına yarıştığı yarışlarda da 100m.de 10.9, 200m. de ise 22.4 lük derecesiyle Türkiye Şampiyonu oldu. Milli forma hakkını elde etti. Önce Yugoslavya’ya gitti 200m.de kendi rekorunu 22,2 ile sonrada İtalya’ya giderek 100m. de 10.8-200m.de 22.00 ile rekorlarını yeniledi.

             Sonra Tofaş’a transfer olup, Manisa Spor Akademisi’nde yüksek öğrenimini devam ettiren Abdil Gülhan, 1980 yılında öğrenimini tamamlayarak spor hayatına da son noktayı koydu. Üniversite döneminde çalışmalarına Nurullah Candan nezaretinde yürüten ve 14 kez Milli formayı giyme şerefine erişen sprinter Abdi Gülhan Mersin’e yerleşti. Darbazlar Nakliye Firması ve kendi özel işinde çalıştıktan sonra 2006 yılından beri emekli hayatını Mersin’de sürdürüyor.

 

abdil-gulhan-1.jpg

Milli Atlet ve başarılı futbolcular Abdil Gülhan ve Ömer Zengin Konyaspor genç takımında beraber oynamışlardı.

1972 Konya Atatürk Stadı

Konyaspor Genç: 2- Ereğlispor Genç: 0 (Goller M. Ali Köseler ve Abdil Gülhan)

Ayaktakiler: Kaleci Muzaffer, Mustafa Altan, M.Ali Köseler, Abdil Gülhan, Mahmut Renklibay, Kaptan Hasan Özkara

Oturanlar: A.Niyazi İnal, Ömer Zengin, Uğur, Mehmet Oktut ve Akın

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.