Bakan Dönmez en çok merak edilen soruya cevap verdi! Doğalgaz fiyatları düşecek mi?

Bakan Dönmez en çok merak edilen soruya cevap verdi! Doğalgaz fiyatları düşecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz doğalgazının evlere ulaşması için ilk adımın atılmasının ardından merak edilen soruya cevap verdi. Dönmez, "Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor" dedi

Zonguldak'ta Karadeniz gazı denize ilk boru indirme ve ilk kaynak töreninin ardından TRT Haber özel yayınına konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının evlere ulaşması için yapılan denize boru hattı döşeme projesine ilişkin detayları açıklarken, bulunan gazın fiyatlara olacak etkisine de değindi.

Karadeniz'de bulunan 540 milyar metreküplük doğalgazın evlere ulaşması için ilk adım atıldı. Gazı taşıyacak borular, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle birlikte denize döşenmeye başladı.

"KARADENİZ GAZI ÇOK DAHA UYGUNA GELECEK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Çıkarılacak olan Karadeniz gazı vatandaşın cebine nasıl yansıyacak" sorusunu şu ifadelerle cevapladı:

Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor. Hem devletimiz hem vatandaşımız kazanacak. Yıllarca yerli kaynağa, petrole gaza bu ülke hasret. Biraz daha sabırlı olalım, bunun karşılığını hep birlikte alacağız.

Bazen bize de diyorlar, gazı buldunuz ama hala fiyatlarda bir indirim yok diye. Gazı bulduk ama daha onu çıkaracağız, üreteceğiz ve sisteme basacağız. Ondan sonra bunları konuşmaya başlayacağız. Vatandaşımız müsteri olsun, bu faydayı 84 milyon insanımız hissedecek. Bu gaz hepimizin. İnsanımız bu gazı mutfağında kullanınca hissedecek.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA GİDEN YOLUN EN ÖNEMLİ ADRESLERİNDEN BİRİ FİLYOS OLACAK

Bakan Fatih Dönmez, "Asırlık Cumhuriyetimizin asırlık projesinde bugün en önemli adımlardan birini atıyoruz. Bugün, yaklaşık 2 yıl önce keşfini milletimize müjdelediğimiz Karadeniz gazını denizden karaya taşıyacak ilk boruları denize indireceğiz. Karadeniz gazının keşfinden bugüne kadar sahada ve masada büyük bir gayretle çalıştık. Mühendislerimiz, işçilerimiz, yöneticilerimiz herkes bütün varını yoğunu bu işe koymuş durumda. İnşallah geleceğin Türkiye’sine çok güzel bir eser ve yıllarca anlatılacak bir hikaye bırakacağız. Türkiye’nin enerji bağımsızlığına giden yolun en önemli adreslerinden biri Filyos olacak. Enerji bağımsızlığı vizyonumuzun ete kemiğe büründüğü, 'Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye' idealimizin gerçeğe dönüştüğü bir yer olacak. Sürecin ilk başından bugüne kadar her bir detayı büyük bir titizlikle takip eden Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde, 2 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya geldik. Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olacak. 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla, burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz" dedi.

"GERİYE KALAN 7 KUYUMUZUN İŞLEMLERİNİ DE YIL SONUNA KADAR TAMAMLAYACAĞIZ"
Bakan Fatih Dönmez, bölgedeki çalışmaları şöyle anlattı:
"Sakarya Gaz Sahası, ülkemizin ilk ve tek derin deniz üretim sahası olacak. Ancak son olmayacak. Bugüne kadar Karadeniz’de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladık. Başka bir ifadeyle Trakya bölgemizin tamamından daha fazla bir alanı taradık. Buralardan elde ettiğimiz verilerle yeni arama kuyuları açacağız inşallah. Sakarya Gaz Sahası’nda teknolojinin en ileri imkanları kullanılıyor. Akıllı kuyu sistemlerinde kullandığımız elektrohidromekanik teknoloji, dünyada ilk defa bir deniz operasyonunda kullanıldı. Yavuz Sondaj Gemimiz tarafından deniz tabanına indirildi. Karadeniz’de açtığımız 10 kuyunun üretime hazırlanması için ilk adım olan kuyubaşı vanalarının ikisini deniz tabanına yerleştirdik. Üçüncü kuyu başı vanamızı Türkali-5 kuyusuna önümüzdeki haftalarda yerleştireceğiz. Geriye kalan 7 kuyumuzun işlemlerini de yıl sonuna kadar tamamlayacağız inşallah. Sığ deniz kısmında boru serme işlemini yapacak gemi geçen hafta Filyos Limanı'na ulaştı. Deniz tabanına sereceğimiz 35 bin borunun üretimi tamamlandı ve yüzde 95’inin sevkiyatı tamamlandı."

"İLK ETAPTA GÜNLÜK 10 MİLYON, İKİNCİ ETAPTA GÜNLÜK 40 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ TAŞIYACAĞIZ"
Bakan Fatih Dönmez, ilk etapta günlük 10 milyon ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doğalgaz taşınacağını aktararak şunları söyledi:

Filyos’ta dünyanın en büyük mühendislik işlerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fore kazık ve 29 bin 100 adet drenaj kolonu yerleştirdik. Bu tam 60 bin kamyonun alana taş taşıması anlamına geliyor. Toplamda bin 600 kilometre uzunluğunda bir zemin çalışması yürütüyoruz ki bu rakam İzmir ile Kars arasındaki kuş uçuşu mesafeye denk geliyor. Ayrıca karada, gazın ulusal iletim şebekeye aktarılması için çalışmalarımızı iki etapta sürdürüyoruz. İlk etapta 'Batı Karadeniz Gazı Ölçüm İstasyonu', ikinci etapta ise 'Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı Faz-1' kısmını inşa edeceğiz. Ölçüm istasyonunu inşallah Kasım ayı içerisinde devreye alacağız. Böylece karaya çıkan doğal gazı 1 gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattıyla ulusal iletim şebekesine aktaracağız. Yapılan çalışmalarla, Sakarya Gaz Sahasından ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doğal gaz taşıyacağız. Sakarya Gaz Sahası, Türkiye’nin geleceğe uzanan köprüsü olacak. Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimizin üzerinde yükseleceği sağlam bir temel oluşturacak. Bu temel, gece gündüz demeden büyük bir aşkla, büyük bir fedakârlıkla ter döken bütün çalışanlarımız sayesinde olacak. Sakarya Gaz Sahasının keşfinden bugüne kadar yurt dışında görev yapan 100’den fazla vatandaşımız bu projede yer almak için Türkiye’ye döndü. Gençlerimizin umutları ve hayalleri üzerinden kirli bir siyaset yürütenlere inat, Türkiye’nin geleceğine büyük bir miras bırakmak isteyenler Türkiye’nin yarınları için burada canla başla mücadele ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.