Bakan Arslan, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Arslan, AA Editör Masası'na konuk oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: (1)"Irak'a, Irak'ın güneyindeki ülkelere ticaretimizi durduramayız"- "Kuzey Irak'a böyle bir işlem (ambargo) başlatırsak bununla ilgili ihracat-ithalat alternatif güzergahlarda gerekli çalışmalar yapılmış

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Irak'a, Irak'ın güneyindeki ülkelere ticaretin durdurulamayacağını belirterek, "Kuzey Irak'ta böyle bir işlem (ambargo) başlatırsak bununla ilgili ihracat-ithalat alternatif güzergahlarda gerekli çalışmalar yapılmış durumda. Bu alternatif güzergahları kullanarak gerekli taşımalara devam edeceğiz." dedi.

Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) gerçekleştirilen gayrimeşru referandum sonrasında uygulanması gündemde olan ambargonun ulaşım açısından etkilerini değerlendiren Arslan, sınır kapılarının kapatılması durumunda kara, hava ve demiryolu taşımacılığında alternatif güzergahlarla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

Konuyu Bakanlar Kurulu'nda enine boyuna tartıştıklarını, siyasi ve ekonomik tedbirler başta olmak üzere tüm detayları masaya yatırdıklarını belirten Arslan, "Bunlarla ilgili 'günü geldiğinde gereği yapılır' dendi. En üst seviyede irade ortaya konuldu." ifadesini kullandı.

Arslan, Erbil ve Süleymaniye'ye Türkiye'den yapılan uçuşların durdurulduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Özellikle kara, demiryolu taşımacılığı konusunda da gerekli çalışmalar yapıldı. Irak'a, Irak'ın güneyindeki ülkelere ticaretimizi durduramayız. Alternatif koridorlar var. Gürbulak ve Esendere'den İran üzerinden Irak'a gitme şansımız var. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Mersin'den, İskenderun'dan Ürdün'e, Hayfa'ya veya Suudi Arabistan Süveyş Kanalı üzerinden Ürdün'ün Akabe Limanı'na yük götürebilme ve Ürdün üzerinden Irak'a geçebilme şansımız var. Daha önce zaten bu yollarla taşıma yapılıyordu. Kuzey Irak'a böyle bir işlem (ambargo) başlatırsak bununla ilgili alternatif güzergahlarda gerekli çalışmalar yapılmış durumda. Bu alternatif güzergahları kullanarak ihracat-ithalat gerekli taşımalara devam edeceğiz."

- "Telsiz ruhsatlama ve kullanım ücretlerinde muafiyet sağlanacak"

Torba yasa tasarısındaki telekomünikasyon sektörüne yönelik düzenlemelere de değinen Arslan, konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde yüzde 5 ile 25 arasında değişen vergi oranlarının yüzde 7,5’te sabitlendiğini bildirdi.

Ahmet Arslan, söz konusu düzenlemeyle haberleşme hizmetlerindeki vergi oranlarının yüzde 25'lerden yüzde 7,5'e indirileceğini vurgulayarak, "Mobil hizmetlerde yüzde 25, sabitlerde yüzde 15 ve internette yüzde 5 özel iletişim vergisi alınıyor. Gelişen teknolojiyle evdeki telefonlarımız sadece telefon olmaktan çıktı. İnternet hizmeti veriyor, televizyon yayınlarına aracılık ediyor, telsiz anlamında görevler görüyor. Hangi hizmete, hangi özel iletişim vergi oranı uygunacağı konusunda kafa karışıklığı oluşuyor ve günün sonunda cezai müeyyidelerle karşılaşabiliyorlar. Tüm bu hizmetlerin eş zamanlı verildiği düşüncesiyle bu farklı oranları tek rakama çektik. Böylece pek çok alanda indirim yapılmış oldu. Sadece internet hizmetinde yüzde 5 olan oran yüzde 7,5'e yükseldi." değerlendirmesinde bulundu.

- "Cezalar 3 kat yerine 1 kat uygulanacak"

Türkiye'de makineler arası uygulamaların arttığına dikkati çeken Arslan, burada da özel iletişim vergisinden kurtulmak için özellikle yurt dışı operatörlerden SIM kart kullanıldığını söyledi. Bunun yerli ve milli olarak bu hizmetten yararlanılamaması anlamına geldiğine işaret eden Arslan, burada alınan verginin de sabitleneceğini ve yabancı SIM kart kullanımının sona erdirileceğini, ruhsatlama ve kullanım ücretlerinde muafiyet sağlanacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, şunları kaydetti:

"Özellikle baz istasyonundan alınan telsiz ücreti var. Bu 2G mantığıyla kurulmuş. Biz artık 3G 'yi aştık, 4,5G ile milyonlarla konuşuyoruz ve artık 5G'nin hazırlığını yapıyorken 2G mevzuatı ile devam edemeyiz. Mevzuatta düzenleme yapıyoruz. Farklı özel iletişim vergileri ya da telsiz ücretiyle ilgili sabit rakam değil, tüm operatörlerden elde ettikleri aylık net hasılatın yüzde 5'i oranında rakam alacağız, böylece kafa karışıklığı ortadan kalkacak. Böylece, telsiz ücretlerindeki 2G zamanından kalma ücretlendirmeden dolayı bu sektörden imtina eden operatörler de sektöre girebilecek. Operatörler işlem yaptıktan sonra Hazine alıp onları inceliyor, 1,2,3 sene sonra bir hata çıktığında 3 kat ceza uyguluyordu. Bu hakkaniyetli bir durum değildi. Küçük operatörler sektörden kaçmak zorunda kalıyordu. Eksik ödenip daha sonra hata tespit edilen durumlarda ceza 3 kat değil 1 kat uygulanacak. Bu da sektörü rahatlatacak önemli bir uygulama."

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :