"Bacıyan-ı Rum'dan Günümüze" paneli

"Bacıyan-ı Rum'dan Günümüze" paneli

Sümeyye Erdoğan:"Kadınlarımızın iş hayatında olmasının, özel hayatta performansını etkileyecek bir şey olarak bakılmaması gerektiğini, doğal hayatın parçası olduğunu göstermek açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum"- KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz

ANKARA (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, "Kadının olmadığı yerde demokrasiden, kalkınmada söz edilemez. O yüzden kadın varsa demokrasi var, kadın varsa aile var, kadın varsa devlet ve ekonomi var" dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Salonu'nda, KADEM Ankara Temsilciliği tarafından düzenlenen "Bacıyan'ı Rum'dan Günümüze" paneli düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, kadının iş hayatındaki önemine değinerek, ''Bacıyan-ı Rum, bu başlığı tartışmak, kadın girişimciliğinin yeni olmadığını eskilere dayandığını göstermek demektir. Kadınlarımızın iş hayatında olmasının özel hayatta performansını etkileyecek bir şey olarak bakılmaması gerektiğini, doğal hayatın parçası olduğunu göstermek açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hassasiyet gösteren beylere de teşekkür ediyorum sayılarının artması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

KADEM Genel Başkanı Yılmaz ise kadınlar olmadan ekonomik ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanamayacağına inandıklarını söyledi. Türkiye'de geleneklerin ve ataerkil yapının kadınları ötelediğini belirten Yılmaz, ''Her yerde erkeklerle birlikte, karar alma mekanizmalarında yan yana omuz omuza değerleri koruyarak daha güçlü bir medeniyet ve ülke inşa etmek üzere çalışıyoruz" dedi.

Bacıyan-ı Rum Anadolu'nun ilk kadın örgütlenmesi olduğunu belirten Yılmaz, "KADEM gibi kadın odaklı derneklerin örgütlenmesi, bu toprakların gelişmesi vatanın milletin ülkenin daha ileri refah düzeni üzerine kurulması için yaptığı çalışmalar yeni değil bizler de yeni değiliz. Bizlerin de kökenini oluşturan Bacıyan-ı Rumlar Anadolu örgütlenmesi Türk topraklarında çıkarak günümüze kadar gelip bu birlikteliği bize aktaran kültür anlayışımız, yardımlaşma dayanışma anlayışımız o nedenle böyle bir başlıkla panel yapıyor olmak kadın örgütlenmesine ayrı bir güç ve ivme kazandırıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

KADEM Ankara Temsilciliğinin, böyle bir çalışma yapmasını takdirle karşıladığını belirten Yılmaz, bu panellerin vesilesiyle KADEM olarak ekonomiden siyasete karar alma mekanizmalarından medyaya pek çok alanda kadının güçlendirilmesine yönelik faaliyetler ürettiklerini kaydetti.

Kadının sosyal hayatın her alanına adalet ve hakkaniyet çerçevesindeki katılımı gelişmiş ve demokratik toplumların "olmazsa olmaz" koşullarından olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Kadının olmadığı yerde demokrasiden, kalkınmadan söz edilemez. O yüzden kadın varsa demokrasi var. O yüzden kadın varsa aile var. Kadın varsa devlet ve ekonomi var'' ifadelerini kullandı.

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Günümüzde kadınların aile hayatıyla iş hayatı arasındaki denge arayışı kadınların işgücüne katılımlarının önünde önemli bir sorun oluşturmaktadır. Eğer bizler kadınların işgücüne katılımlarını yükseltmek istiyorsak kadının işgücünün sosyokültürel niteliklerini dikkate alarak iş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi sağlamak zorundayız. Madem toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor, biz artık kadının ekonomide politikada akademide ve tüm sosyal hayatta sesinin olmasını istiyoruz, KADEM bunun için var."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı