Antalya'da hububatta rekolte düşüşü bekleniyor

Antalya'da hububatta rekolte düşüşü bekleniyor

ATB Başkanı Çandır:- "Ekim-nisan döneminde yağışların az olması, hububatı ciddi düzeyde etkiledi, bitkinin gelişmesini engelledi"- "İlimizde bu yıl yüzde 25 üzerinde rekolte düşüşü yaşanacağını öngörmekteyiz"

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, kuraklığa bağlı olarak bölgede bu yıl hububatta yüzde 25'in üzerinde rekolte düşüşü yaşanacağını öngördüklerini bildirdi.

Çandır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçmiş yıllar ortalamasına bakıldığında kurak bir kış yaşandığını belirterek, kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerin başında, Antalya'nın geldiğini söyledi.

Ekim-mart döneminde Antalya bölgesinin 519 milimetre olan uzun yıllar ortalamasının oldukça altında (2015 Ekim-2016 Mart dönemi 335 milimetre) yağış aldığını ifade eden Çandır, Antalya'nın ülke genelinde en az yağış alan bölge ve iller arasında yer aldığına dikkati çekti.

Başkan Çandır, bölgede kış aylarında alınan yağış miktarının geçmiş yıllar ortalamasına göre yüzde 50 düşüş gösterdiğini anlatarak, yıl ortalamasına bakıldığında ise geçmiş yıllar ortalamasına göre yağışlarda yüzde 35'lik bir düşüşün söz konusu olduğunu kaydetti.

- Ekim-nisan dönemindeki yağışın önemi

Özellikle ekim-nisan dönemindeki yağışların az olmasının hububata ciddi etki yaptığını ve bitkinin gelişmesini engellediğini kaydeden Çandır, "Hububat üretiminde özellikle önemli olan kış aylarında alınan yağış miktarıdır. Mart ayında yağışlar biraz toparlasa da Antalya'da özellikle yayla bölgelerinde hububat ürünleri yağış azlığından boy yapamadı. Hasat tarihi çok yaklaştı ancak bölge üreticisi umutsuz. Ekinler boy atmadan sarardı. İlimizde bu yıl yüzde 25 üzerinde bir rekolte düşüşü yaşanacağını öngörmekteyiz. Türkiye'de üretimin en keskin düşeceği bölge olduğumuzu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Çandır, Türkiye genelinde geçen yıl yaklaşık 22,5 milyon ton olan buğday rekoltesinin, kuraklığa bağlı olarak bu yıl 19,5 milyon ton düzeyinde olmasının beklendiğini ifade ederek, ekinlerin boylarının kısa olmasının samanda da bir miktar üretim azlığına neden olacağını bildirdi.

Ali Çandır, hububatın yanı sıra kuraklığın meyve üretimini de etkileyeceğini vurguladı.

- Sera bitkilerinde fiyat düşüklüğü sorunu

Serada üretilen sebzelerde başta domates olmak üzere, fiyatların hala düşük seyrettiğine de değinen Çandır, Rusya'ya ihracatın bitmesinin getirdiği sorunların da devam ettiğini vurguladı.

Çandır, üreticinin bu yıl planlarının ötesinde bir durumla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Üreticinin üretimden vazgeçmemesi için desteklenmesi gerekiyor. Özellikle sebze, meyve ve çiçek üreticileri için destek bekliyoruz. Çünkü bu sektörler tüm planlarını Rusya pazarına göre yapmışlardı. Uçak sorunuyla planlar altüst oldu. O nedenle üretici ekonomik bir zorluk içerisinde, bankalara borcunu ödemekte zorlanacak. Banka kredileri için birtakım kolaylıkların sağlanması gerekiyor." diye konuştu.

Çandır, gelecek yıllar için üreticilerin üretim şevkini canlandıracak, üretimden vazgeçmelerinin önüne geçecek birtakım tedbirlerin ve desteklerin verilmesi gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :