Almanya'daki Türkler, Türkiye'nin gelişime katkıda bulunmak istiyor

Almanya'daki Türkler, Türkiye'nin gelişime katkıda bulunmak istiyor

Bir araştırmaya göre, Almanya'daki üniversite mezunu Türklerin yüzde 86'sı Türkiye'nin gelişimine fikirsel katkıda bulunmak istiyor - Araştırmayı yapan Bayburt Üniversitesi öğretim görevlisi Durmaz, Türkiye'nin bu potansiyelden yararlanması gerektiğini sö

ESSEN (AA) - Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki Türkler, Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmak istiyor.

Bayburt Üniversitesi öğretim görevlisi Atakan Durmaz, Almanya'daki bin 126 Türk üniversite öğrencisi ve mezunu ile bu kesimlerin durumları, beklentileri ve Türkiye'ye dönüş düşünceleri hakkında araştırma yaptı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'nın (TAM) işbirliği ile yürütülen araştırmanın bulguları, Essen'de açıklandı.

Araştırmaya göre, Almanya'da üniversite mezunu Türklerin yüzde 86'sı, Türkiye'nin gelişimine fikirsel katkı yapmak istiyor. Almanya'daki Türkler, iki ülke arasında yürütülecek proje ya da bilimsel işbirliği çerçevesinde Türkiye'ye destek verebileceğini belirtiyor.

Araştırmaya katılan Türklerden yüzde 40'ı, bir gün Türkiye'ye dönme planı olduğunu da ifade ediyor. Türkiye'ye dönmeyi düşünenlerin yüzde 41,6'sı buna gerekçe olarak daha iyi gelir ve çalışma koşullarını gösterirken, yüzde 37,6'sı aile çevresi ve yakınlarının Türkiye'de yaşamasını dönüş gerekçesi olarak dile getiriyor.

Ankete katılanların yüzde 54'ü iş ararken ya da iş yaşamlarında dışlanma ile karşılaşmadıklarını belirtirken, yüzde 28'lik bir oran dışlanmaya maruz kaldığını, yüzde 18'lik kesim ise bu konudan emin olmadığını söyledi. Yüzde 71 gibi yüksek bir oran, mezun olduktan sonra üç ay içinde iş bulduğunu bildirdi.

Durmaz, Türkiye'ye dönme düşüncesi olmakla birlikte yüksek kalifiye işlerde çalışan Türklerin büyük bir bölümünün Almanya'daki hayatlarından memnun olduklarını, yüzde 41'nin sürekli Almanya'da yaşamak istediğini söyledi.

Durmaz, Almanya'daki Türk Diasporasının Türkiye ile bağlarının sıkı olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bu potansiyelden yararlanması gerektiğini vurguladı.

Araştırmaya danışmanlık yapan TAM Vakfı Yüksekokul ve Göç Daire Başkanı Caner Aver de Almanya'nın da üniversite mezunu Türkleri ülkede tutmak için çaba harcaması gerektiğini kaydetti.

Aver, Alman akademisyenler arasındaki işsizlik oranı yüzde 2,4 iken, bu oranın Türkler arasında yüzde 8,9 olduğunu hatırlatarak, bunun dışlanmanın yanı sıra yabancı dil ile sosyal bağlantı ve çevre eksikliğinden de kaynaklandığını belirtti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :