Akdeniz'de Türkiye-Libya işbirliği

Akdeniz'de Türkiye-Libya işbirliği

Türkiye’nin, Libya’da BM tarafından tanınan Ulusal Uzlaşı Hükümeti’yle imzaladığı mutabakatta yer alan adalar ve adaların kıta sahanlığı ile ilgili maddeler dikkat çekti.

Türkiye’nin, Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Uzlaşı Hükümeti’yle imzaladığı deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasında adaların, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesinin olmayacağı maddesi yer aldı.

Bu maddeyle Türkiye, Yunanistan’ın Meis başta olmak üzere Akdeniz’deki adalarına dayanarak kendi münhasır ekonomik bölgesini Türkiye’nin kıta sahanlığına genişletme çabalarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Feyyaz el Sarac ile imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’na Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır tepki göstermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Atina Büyük-elçisi Burak Özügergin’den izahat talep etmiş ve Türkiye-Libya mutabakatının, Yunanistan’a ait Girit adasının kıta sahanlığını ihlal ettiğini savunmuştu.

ATİNA, MEİS’İ ORTAYA SÜRÜYOR

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik, Havacılık, Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, sosyal medya hesabından Türkiye ile Libya arasında varılan mutabakattan bir madde paylaştı. Erciyes’in paylaştığı maddeye göre mutabakat muhtırasında “Türkiye’nin kıyısal projeksiyonunu ve kıta sahanlığını kesen; anakaralar arasındaki ortay hattın yanlış tarafında kalan ve kıyı uzunluğu Türk anakarası ile kıyaslanmayacak ölçüde küçük olan adalar kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge yaratmamalıdır” hükmü yer aldı.

Yunanistan, Antalya’nın Kaş ilçesine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan kendisine ait Meis adasına dayanarak Meis-Rodos-Girit adaları açıklarını kendi münhasır ekonomik bölgesi olduğunu iddia ediyor ancak henüz bu yönde resmi bir girişimde bulunmadı. 

Türkiye ise BM’ye yaptığı bildirimde Akdeniz’in orta hattı esas olmak üzere Rodos adasının doğu ucundan itibaren Kıbrıs’a kadar olan bölgenin Türk kıta sahanlığı olduğunu belirtmişti. Varılan mutabakat uyarınca Türkiye ile Libya kıyıları arasında bir hat çekilmesi durumunda Türkiye’nin deniz yetki alanı, Girit’e çok yakın bir noktadan geçecek.

Fuat Oktay: Anlaşma Türkiye'nin önünü açmıştır.

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Libya'nın resmi hükümeti ile yaptığımız anlaşma Türkiye'den Libya'ya kadar olan sınırda Türkiye'nin önünü açmıştır. Bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz." dedi.

Türkiye'nin her bir köşesindeki köy ve ilçenin sorunlarıyla birebir ilgilenen, talimatlar veren bir lider ile çalıştıklarını vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda dünya ölçeğindeki projeleri takip ediyor, uluslararası kuruluşlarla ve diğer ülkelerin devlet başkanlarıyla çok yakın çalışıyor. Dün Avrupa ve Asya için çok önemli bir proje olan TANAP'ın açılışını gerçekleştirdik. Birkaç gün öncesinde Libya ile imzaladığımız çok önemli bir anlaşma var. Uluslararası güçler Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de sıkıştırmaya çalışırken Türkiye Libya ile bir anlaşma yaptı. Ekonomik Münhasır Bölge Anlaşması. Libya'nın resmi hükümeti ile yaptığımız anlaşma Türkiye'den Libya'ya kadar olan sınırda Türkiye'nin önünü açmıştır. Bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. TANAP Projesi ve Libya ile yapılan anlaşmalar, enerjinin düşmanlık, birbirini yok etme aracı değil, bir barış projesi olarak nasıl değerlendirilebileceğini gösteren iki uygulamadır."

Çekerek'i, Yozgat'ı, civar illeri ve bölgeyi her alanda geliştirmek istediklerini anlatan Oktay, Çekerek Nehri Havza Rehabilitasyon Projesi'nin pilot uygulama olarak başlayacağını vurguladı.

Oktay, projelerin hayata geçirilmesiyle bir ilçe ve bölgenin gelişim ve değişim hikayesini birlikte yazacaklarını söyledi. Oktay, daha sonra Bayındırhüyük köyünde vatandaşlarla bir araya geldi ve sohbet etti.

Etiketler :