AK Parti, özürlüleri bilinçlendirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti grubu tarafından hazırlanarak 1 Temmuz 2005 tarihinde TBMM’de yasalaşan “Özürlüler Yasası”nın sağladığı hakların, özürlüler tarafından tam olarak öğrenilmesi için AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi)’nin ülke genelinde başlattığı “Özürlüler Yasası Bilgi Yarışması” devam ediyor. Bu bilgilenme yarışının hafta sonunda Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda yapılan Konya ayağı, renkli görüntüler yaşattı.

Toplantıya ev sahipliği yapan ve kurmaylarının desteğiyle kusursuz bir organizasyon gerçekleştiren AK Parti Konya il örgütü Sosyal İşler Başkanı Bedriye Günaydın, güler yüzü ve sempatik tavırlarıyla engellilerin yüzünü güldürdü. Ankara, Kayseri, Kırıkkale, Karaman, Aksaray, Eskişehir ve Konya  illerinden özürlülerin katıldığı yarışmanın açış konuşmasını yapan Bedriye Günaydın, “Devleti halka hizmet etme aracı olarak gören partimiz bir sınıf ve kesimi değil, bütün vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikalar yürüteceğini programında bildirmişti. Bu bağlamdaki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ederken, bilindiği üzere 1 Temmuz 2005 tarihinde özürlü vatandaşlarımız için büyük önem arz eden Özürlüler Yasası partimizin öncülüğünde TBMM tarafından kabul edildi. Özürlü vatandaşlarımızın hayatında bir çok değişikliğe neden olacak söz konusu kanunu bütün yönleri ile ilgili çevrede ve kamuoyunda öğrenilmesini sağlamak ve özürlülerimize yönelik toplumsal hassasiyetin daha yüksek seviyeye ulaşmasını sağlamak için Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığımızın öncülüğünde tüm illerimizde yaptığımız ‘Özürlüler Yasası Bilgi Yarışması’nın bölgesel sonuçlarını alabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. İç Anadolu Bölge birincisini belirlemek üzere yaptığımız yarışmada ev sahibi olmanın gururunu yaşıyoruz. Konya’nın bölge olarak belirlenmesinde desteğini esirgemeyen ve varlıkları ile hepimize mutluluk veren Genel Başkan Yardımcımız Nükhet Hotar Göksel hanımefendiye teşekkür ederim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel ise hükümetin 2005 yılı içerisinde başvuru yapan 26 bin engelliden 23 binini devlet kadrolarında işçi ve memur olarak istihdam ettiğini vurguladı, “Bu sayı yeter mi? Yetmez. Daha çok engelliyi istihdam etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Özgürlülerin kendi yasalarına sahip çıkması sevinç kaynağımız oldu” diye konuştu. Konya’daki özürlülerin sorunlarını izlemek ve çözümü için projeler üretmekle görevli milletvekili Orhan Erdem, sorunları tek tek aşmaya başladıklarını kaydederken, “Cumhuriyet tarihinde özürlülere yasalarını çıkarmak bizim hükümetimize nasip olmuştur. Yasanın yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesiyle sağlanacak hizmetlerle engellilerin yüzlerindeki burukluğu sevince dönüştürmenin mutluluğun yaşayacağız” dedi. “Özürlüler Yasası Bilgi Yarışması”nda jüriyi oluşturan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, milletvekilleri Ahmet Büyükakkaşlar ve Harun Tüfekçi,  renkli dakikalar yaşadı. Kaybedenin olmadığı yarışma sonunda Aksaray ekibi birinci olurken, bölgeler arası yarışmaya katılma hakkını elde etti.

Yıllardan beri “yok sayılan”, modern ülkelerdeki hakları verilmeyen “özürlülerimizi” ve yakınlarını sorunlarından kurtaracak, onları siyaseten kullanmayacak yaklaşımlar sergilememiz ve çözümler üretmemiz bir zorunluluktu. Devletimize yakışan, tüm engelleri ve fikirsel ön yargıları yıkmak ve özürlülere hayat hakkı tanımaktı. Bizlere sağlıklı insanlarla eşit haklar sağlayacak olan bu hakları sağlayan Türkiye Cumhuriyeti’ne, milletvekillerine, hükümet üyelerine teşekkürlerimizi sunarız

***.

 Bu arada 4 Mart 2006 tarihinde “Şehr-i Konya’nın Engelleri” başlıklı yazımda, Karataylılara hizmet üretilen belediye binası ve eklerinde özürlülerin hareket alanı bulunmadığına dikkat çekmek için “Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli'nin engelli duyarlılığını hizmetlerinde görmek istiyoruz. Selçuklu Belediyesi hizmet mahalli için yaptığımız eleştiri Karatay'ı da kapsıyor” cümlelerini kullanmıştım. Bu cümlelerime Karatay Belediye Başkanı sayın Mehmet Hançerli’den yanıt geldi. İşte o yanıtı bilgilerinize sunarım:

Şehr-i Konya’nın Engelleri başlıklı köşe yazınızda, şehrimizde yaşayan engellilere daha iyi imkanlar sunulması yönündeki yaklaşımınız sevindirici, ancak Karatay Belediyesi olarak engellilere yönelik yapmış olduğumuz çalışmaları takip etmediğinizi de üzüntüyle karşılıyorum. (Sayın başkan veya ekibi hizmetlerinden bizleri bilgilendirmezse nerden bilelim? Sonuçta bendeniz bedensel engelliyim. Şehri karış karış gezemem ki. Ama, anlama veya algılamada sorunum yok, bunun da bilinmesini isterim. A.A) Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkılması, onların topluma kazandırılması ve yaşama sevincini yitirmemeleri için çaba gösterilmesi toplumsal bir görevdir. Bizlerde Karatay Belediyesi olarak, özürlü bireylere nitelikli, nicelikli ve öncelikli hizmetlerin yeterince sağlanması yönünde yapmış olduğu çalışmalar sonucunda, İlçemiz sınırlarında yer alan ve mülkiyeti Belediyemize ait olan 3 ayrı binayı engelliler ve özürlüler için tahsis ettik. Bunlardan, 65 öğrencinin Fizyoterapi, Okuma Yazma, El Becerileri ve Özbakım Becerileri dersleriyle eğitildiği, …….Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sık sık ziyaret edilerek ihtiyaçları da Belediyemiz imkanları ölçüsünde karşılanmaktadır. (Bu özel eğitim kurumunun ismini bilinçli olarak yazmıyorum A.A) Yine Karatay Belediyesi’ne ait olan ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na tahsis edilen Sedirler Sosyal Tesisleri, özellikle sosyal güvencesi bulunmayan sokak çocuklarının eğitimleri ve engelli vatandaşların hizmetine sunulması ile halen Konya Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi olarak hizmet vermektedir. Aslanlı Kışla Spor Kompleksi içerisinde yer alan ve şizofren hastalarının kullanımı için Şizofren Gönüllüleri Derneğine tahsis edilen binanın ihtiyaçları da Belediyemiz tarafından karşılanmaktadır. Özürlülerin ve engelli vatandaşların, eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan spora, ulaşımdan psikolojik ve toplumsal desteğe ve sürekli bakıma kadar yaşadıkları sorunların çözümü noktasında üzerine düşeni yapma gayretinde olan Karatay Belediyesi’nin ilçe genelinde oluşturduğu havuzlu parklardan engellilerimizin de rahatça faydalandığı görülmektedir. İlçemizde yeni açılan caddelerde de engelli vatandaşlarımızın rahat kullanımı göz önüne alınarak çalışmalar gerçekleştirilmektedir. 2006 yılındaki en önemli projelerimizden biri olan ve yaklaşık 150.000 m2 lik Adalet Parkında engelli vatandaşlarımızı da unutmadık. Adalet Parkında engelli vatandaşlarımızın da parkın her yerine rahatça ulaşabilecekleri ve dinlenebilecekleri mekanlar oluşturulacak. Adalet parkının tamamlanması ile engelli ve özürlü vatandaşlarımızı ne kadar dikkate aldığımızı hep birlikte göreceğiz. Tüm bu çalışmaları yeterli görmeyen Belediyemizin, hizmetlerini bunda sonra da özürlü ve engelli vatandaşlarımızı düşünerek yerine getirmeye devam edeceğini bildirir saygılarımı sunarım.”

Sayın Hançerli’ye hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken vaatlerinin de sonuna kadar takipçisi olacağımızı bilmesini, 1.5 cümlelik bir soruya bu kadar uzun cevap hakkını Türk basınında ilk kez benim kullandırdığımı da kayıtlara geçerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.