AID Arakan'ın yaralarını sarıyor

AID Arakan'ın yaralarını sarıyor

AID Başkanı Uzman Doktor Yurtseven:- "Bangladeş'e sığınan Arakanlılara, Balukhali kampında 2 poliklinik odası, 1 acil ve küçük cerrahi müdahale odası, 1 gebe ve izlem odası, 1 eczane ile sağlık hizmeti vermeye başladık"- Proje Koordinatörü Ay:- "Myanmar z

İSTANBUL (AA) - GÜLSÜM İNCEKAYA - Uluslararası Doktorlar Derneği (AID), Bangladeş'te açtığı tesisle, bu ülkeye sığınan Arakanlılara hizmet veriyor.

AID Başkanı Uzman Doktor Mevlit Yurtseven, Türkiye Diyabet Vakfı ve Allama Fazlullah Vakfı iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında yapılan çalışmaları, AA muhabirine anlattı.

Yurtseven, öncelikle Arakanlıların sağlık taramasından geçirildiğini ve ihtiyaç duyulan ilaçların sağlandığını belirterek, gönüllü doktorların ayrıca ev ziyaretleri yaparak bulaşıcı hastalıklardan korunma ve hijyen gibi alanlarda Arakanlılara eğitim verdiklerini söyledi.

AID'in acil yardım faaliyetleri kapsamında bu tesisi açtığını ifade eden Yurtseven, "Bangladeş’e sığınan Arakanlılara, Balukhali kampında 2 poliklinik odası, 1 acil ve küçük cerrahi müdahale odası, 1 gebe ve izlem odası, 1 eczane ile sağlık hizmeti vermeye başladık." dedi.

Yurtseven, hamile kadınlar ve beslenme yetersizliği çeken çocuklara da destek verdiklerinin altını çizerek, "Sağlık merkezimizde her gün yüzlerce kişiye hizmet veriliyor. Hayırseverlerin de destekleriyle şimdiye kadar binlerce kişiye poliklinik yapıldı ve ilaç yardımında bulunuldu." diye konuştu.

AID Başkanı Yurtseven, bölgede gıda, ilaç, tıbbi malzeme, hijyen ürünü, çocuk maması, kıyafet ve branda ihtiyacının devam ettiğini kaydederek, "Arakan’da yaşanan bu insanlık dramının atlatılması için katkıda bulunmak isteyen hayırseverler, operatörlerinden 'ARAKAN' yazarak 3960’a 5 lira değerinde kısa mesaj göndererek ya da www.aidoctors.org internet sitesi üzerinden bağışta bulunabilirler." bilgisini verdi.

- "Tecavüze uğrayan kadınlar terk ediliyor"

Proje Koordinatörü Merve Ay ise beslenme sorunlarının bölgede ölümle sonuçlandığına değinerek, kamplardaki şatların çok kötü olduğuna ve gebeler için çok fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Ay, gebe izlemenin önemini vurgulayarak, "Sağlık merkezine, annesi doğum sırasında imkansızlıklar sebebiyle kanamadan ölen, 23 günlük bir bebek getirildi. Yeterli beslenemediği için çok sağlıksızdı. Süt anne önerdik fakat yataklı tedaviye ihtiyacı vardı, biz de hastaneye götürdük." ifadelerini kullandı.

Diğer önemli bir konunun da psikolojik çöküntü olduğunu dile getiren Ay, "Myanmar zulmünden kaçamayıp tecavüze uğrayan yüzlerce kadın, eşlerinden 'Neden kaçmadın?' sorusuna maruz kalıp terk ediliyorlar ve sağlık merkezine de gelemiyorlar. Ev ziyaretlerimiz bu yüzden önemli. Onları sağlık merkezine getirebilirsek hizmet sunabiliriz." dedi.

Ay, fiziksel şartlar sebebiyle kamplardaki en büyük riskin bulaşıcı hastalıkların salgına dönüşmesi olduğunu ifade ederek, kampta tuvalet ve temiz suya erişim, kanalizasyon ve çöp sistemi konusunda sorunlar bulunduğunu ve AID'in hijyen eğitimi verirken bunun yanı sıra hijyen paketi dağıtacağını bildirdi.

- "İlmimin zekatını ödemeye geldim"

Yıllık iznini tesiste Arakanlılara yardım ederek geçiren AID gönüllüsü Dr. Kübra Nur Kaya ise kampta bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ben bunun için doktor olmuştum ve yıllar sonra dualarım tecelli etti. Böylece ilmimin zekatını ödemeye geldim. Buna vesile olan başta AID olmak üzere herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :