7 çiftçiyle başlandı, 70 kişiye ulaşıldı

7 çiftçiyle başlandı, 70 kişiye ulaşıldı

Kayseri'de 3 yıl önce 7 çiftçiyle 80 dekar alanda yapılmaya başlanılan organik tarım, 70 üreticiyle 2 bin dekar alana ulaştı- Üreticilerin organik ürünlerini doğrudan tüketiciye ulaştırmaları için kentin iki ayrı noktasında, yoğunlukla çiftlerin tezgah ba

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de 3 yıl önce 7 çiftçinin 80 dekar alanda başlattığı organik tarım uygulamaları, 70 üreticiyle 2 bin dekar alana ulaştı.

Kentin farklı bölgelerinde organik tarım kapsamında üretim yapan çiftçilerin ürünleri, iki farklı noktada kurulan organik pazarlarda üreticiyle buluşuyor.

Çoğunluğu 50 yaşın üstündeki karı-koca üreticiler, birlikte ekip, suladıkları, bakımını yaptıkları mahsulü tezgah başında da beraber satıyor.

Tezgahlarda yaz mevsiminin vazgeçilmezi domates, salatalık, yeşil, kırmızı biber, dolmalık biber, fasulye gibi sebzelerin yanı sıra Yahyalı ilçesinde üretilen şeftali, nektarin, erik, kiraz gibi meyveler de bulunuyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye, Kapadokya Organik Üreticileri Derneği ile 3 yıl önce Bünyan ilçesinin Karahıdır köyünde, 7 çiftçiyle başladıklarını söyledi.

Organik tarım çok bilinmediği için zaman zaman bazı sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Kayacan, ilk dönemdeki en büyük sorunun ise ürünlerin pazarlanması olduğunu dile getirdi.

Kentte ilk organik ürünlerin üretilmesiyle pazar sorununu da çözdüklerini belirten Kayacan, şöyle konuştu:

"Organik tarım yapanlar az da olsa ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. 7 çiftçi ile başlamıştık, şimdi 70'den fazla üreticimiz var. 80 dekar alandan 2 bin dekar alana ulaştık. Kış memleketi olmamıza, sezonun kısa olmasına rağmen, Anadolu'da iki organik pazara sahip nadir illerdeniz. Evinin önünde bir şeyler ekip diken herkes organik tarım yaptığını sanıyor. Halbuki her arazide bunu yapamıyorsunuz. Arazinin karayolundan en az 500 metre uzakta olması gerekiyor. Çevresinde herhangi bir atık madde üreten tesis olmamalı. Zirai ilaç kullanılmamalı. Uluslararası sertifikası olan kuruluşlar tarafından da bu üreticiler denetleniyor. Tarladan numune alıyor, referans laboratuvarlar dediğimiz uluslararası geçerliliği olan laboratuvarlarda tahlil ediyorlar. Sıkıntı çıkarsa üreticiyi organik tarım uygulamasından çıkarıyoruz."

Kayacan, organik tarımın özellikle kadın çiftçiler sayesinde ilerlediğini, karşılaştıkları pek çok sorunu kadın üreticiler sayesinde aştıklarını ifade etti.

- Anadolu'nun organik pazarıyız

Kapadokya Organik Üreticileri Derneği Başkanı ve proje yürütücüsü Yeşim Bekyürek ise tohumdan hasata kadar tüm süreci denetlediklerini söyledi.

Ankara, İstanbul ve İzmir'de büyük organik pazarlar olduğuna işaret eden Bekyürek, şöyle konuştu:

"Kentimize en yakın organik pazar Ankara'daydı. Kayseri şu an Anadolu'da organik pazarı olan tek il. Üstelik 2 pazarımız var. İklim şartlarımızdan dolayı sezonluk pazar açabiliyoruz. Çevremizde organik üretim yapanlara pazarımız açık. Sertifikaları olduğu sürece herkes burada özgürce satışını yapabilir. Fiyatları üreticiler kendi aralarında belirliyorlar. Fahiş fiyatlar söz konusu değil. Aslında bir yandan tüketici bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Tüketicinin talep ettiği organik ürüne ulaşmasını sağlıyoruz."

Organik tarımın önemine vurgu yapan Bekyürek, hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığında tarım alanındaki ekolojik dengenin bir süre sonra kendiliğinden oluştuğunu belirtti.

Üreticinin de bu doğal dengeyi gördüğünü aktaran Bekyürek, "Üretici, normal tarım yaptığında çok daha fazla ilaç, gübre kullanmak zorunda kaldığını görüyor. Elde ettiği ürünlerin pazarda bekleme süresi de çok kısa oluyor. Organik tarımda ise ilaca gerek kalmıyor. Hem satılan ürünlerin bekleme süresi uzuyor hem de elde ettiği ürünleri paraya çeviriyor." ifadesini kullandı.

Eşiyle pazarda satış yapan 63 yaşındaki Kadriye Aydemir de Fransa'da yaşadıklarını, yazları Kayseri'ye geldiklerini söyledi.

Bünyan'daki köyünde eşiyle 3 yıldır organik tarım yaptığını anlatan Aydemir, "Biri ilaç kullanmaz, diğeri kullanırsa olmuyor. Herkes birbirini ikna etti köyde." dedi.

65 yaşındaki çiftçi Fatma Öztürk ise uzun yıllar halı dokuyarak evinin geçimine katkı sağladığını, şimdi ise ürettikleri organik ürünleri pazarda sattıklarını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :