2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: (2)- "Yeni uydu projeleri 5A ve 5B ile ilgili süreçler tamamlandı. Önümüzdeki hafta sözleşmelerini imzalayacağız"- "5A'yı 2020'de 5B'yi de 2021'de uzaya göndermiş olacağız"- "Milli EMU, 2019'da inşallah r

TBMM (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yeni uydu projeleri 5A ve 5B ile ilgili süreçlerin tamamlandığını ve gelecek hafta sözleşmelerin imzalanacağını belirterek, "5A'yı 2020'de, 5B'yi de 2021'de uzaya göndermiş olacağız." dedi.

Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Denizcilik sektöründe Türk sahipli deniz ticaret filosunun güçlendiğini belirten Arslan, limanlarda elleçlenen yük miktarının 190 milyon tondan bu yıl sonu itibarıyla 449 milyon tona ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

Arslan, lojistik bağımsızlığı artıran yurt dışı bağlantılı ro-ro taşımacılığında yıl sonu beklentisinin 469 bin adet olduğuna işaret ederek, kabotajda taşınan yolcu sayısının 2003-2016 yıllarında yüzde 48 artışla, 148 milyona yükseldiğini, elleçlenen yük miktarının da yüzde 82 artışla, 53 milyon ton olduğunu kaydetti.

Yapımı devam eden limanlara ilişkin çalışmalara değinen Arslan, Çandarlı Limanı'nda alt yapının tamamlandığını, üst yapısını ise konteyner piyasasındaki uluslararası daralma nedeniyle farklı ve kombine alanlara hizmet edecek şekilde değiştirdiklerini, Çandarlı Endüstriyel Bölgesi'ni de kurarak, fayda sağlayacak şekilde çalışma yaptıklarını anlattı.

Arslan, 8 bin 500 olan yat bağlama kapasitesini 18 bin 545'e çıkardıklarını vurgulayarak, gemi ve uçakların izlenmesinin çok önemli olduğunu, gemi trafiğini izlemeye yönelik birçok çalışmalarının bulunduğunu, boğaz geçişlerindeki tehlikelerin bertaraf edilmesi adına anlık takip gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yerli ve milli üretimi desteklediklerini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Kırsalda GSM hizmeti alamayan 500 nüfusun altındaki köylere hizmet götürürken, yüzde 30 ULAK kullanma zorunluluğu getirdik. Testlere başlandı. Artık milli baz istasyonumuz var. Dışa bağımlılığı azaltıyoruz. Milli ve yerli e-postayı oluşturuyoruz. Milli e-posta ve anlık haberleşme platformu kuruyoruz. Böylece, kurumsal ve kişisel verilerin daha güvenli hale gelmesini sağlayacağız. Yabancı firmalara verilen lisans ve bakım bedellerinde ciddi tasarruf sağlayacağız. Tüm yazılım sektörlerinde teşviklerimizi veriyoruz. Önümüzdeki yıl bitirip hizmete sunmayı hedefliyoruz."

- "YHT'de yerlilik oranını yüzde 74'e çıkaracağız"

Arslan, yerli haberleşme uydu projesi Türksat 6A'yı TUSAİ-TAI, TÜBİTAK'ı da devreye aldıklarını ve Türkiye'de geliştirdiklerine işaret ederek, yeterlilik testlerinin yapıldığını ve uydunun 2020'de fırlatılacağını bildirdi.

Uzay Ajansı kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Bakan Arslan, uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılabilecek malzemelerin açık uzay ortamında test edildiğini kaydetti.

Milli yük vagonunun da üretimini gerçekleştirdiklerini bildiren Arslan, "Yüzde 20 daha hafif, maliyeti yüzde 15 daha düşük, bakımı kolay yeni nesil milli yük vagonunu da tasarladık, seri üretime başladık. Her yıl 150 adet üretme kapasitemiz var." diye konuştu.

Arslan, Yüksek Hızlı Tren'de (YHT) millileşme konusunda ilerleme katettiklerini belirterek, "96 set alımımız var, onu da Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yapıyoruz. Başlangıçta belki dışarıya bağımlı olacağız ama yerlilik oranını yüzde 74'e çıkarmış olacağız. Milli EMU (elektrikli tren seti) ile ilgili aluminyum gövdeli üretim yapılmak üzere fabrikamızda gerekli çalışmalar başladı. 2018'de başlıyoruz, 2019'da inşallah raylarımızda olacak." ifadesini kullandı.


- "e-Devlet kullanıcı sayısı 35 milyona ulaştı"

Bu yıl itibarıyla 5 bin 74 teknenin Türk Bayrağı'na geçtiğini açıklayan Arslan, ülkenin tanıtımı ve ekonomisi anlamında bunun çok önemli bir gelişme olduğunu, sektörde çalışan 10 bin kişinin de sosyal güvenlik sistemine dahil edildiğini kaydetti.

Bakan Arslan, tüm kamu kurumlarının veri merkezlerinin birleştirilmesine yönelik aktif, yedekli yapıda çalışacak Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi'nin 10 yılda ülkeye 15 milyar liralık tasarruf sağlayacağına işaret ederek, mevcut 43 kurumun da KamuNet'ten faydalandığını vurguladı.

e-Devlet kullanıcı sayısının 34,8 milyona ulaştığı bilgisini veren Arslan, hizmet sayısının 2 bin 332, kurum sayısının 361, aylık ortalama hizmet kullanımının ise 117 milyon olduğunu bildirdi.

Arslan, e-Yazışma'nın da bütünleşik e-devlet hizmeti sunmak açısından önemine değinerek, vatadaştan belge istemeden tek noktadan hizmet sunabilmeyi hedeflediklerini anlattı.

"Tek Durak Hizmet Noktaları" projesiyle devlet hizmetlerin toplumun tüm kesimlerine ulaşacağını bildiren Arslan, "Bilişim okuryazarlığı olmayan ya da engelli vatandaşımızın ülke çapında kamu hizmetini elektronik ortamda sunmayı amaçladığımız merkezler kuracağız. Pilot uygulama gelecek yıl Ankara'da başlayacak." diye konuştu.

Arslan, fiber abone sayısının 2,1 milyona, fiber uzunluğun 304 bin kilometreye ulaştığına işaret ederek, Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS) ile ilgili kurulumun da tamamlandığını belirtti.

Yeni uydu projeleri 5A ve 5B ile ilgili süreçlerin tamamlandığını ve gelecek hafta sözleşmelerin imzalanacağını bildiren Arslan, şöyle konuştu:

"5A'yı 2020'de 5B'yi de 2021'de uzaya göndermiş olacağız. 5 ülkenin sahip olduğu ku bant kapasitesine sahip ülkelerden biri olacağız. 31 derece doğu yörüngesinde kiralık uydu ile varız, kendi uydumuzla olacağız. Uydu haberleşme kapasitemiz artacak."

PTT'nin gerçekleştirdiği faaliyetleri de anlatan Arslan, şirketin evrensel posta hizmeti yükümlüsü olarak ülkenin her yerine hizmet götürdüğünü, elektronik hizmetler kapsamında birleşik postayla 1 milyar 104 milyon gönderi karşılığında 153 milyon lira gelir sağlandığını ifade etti.

- "YHT'de bu yıl hedefimiz 7,1 milyon yolcu"

Arslan, 30 Ekim'de açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin önemine değinerek, şu bilgileri verdi:

"Bu hattın ikinci hatta çıkarılması için altyapı hazır. Üst yapısını yapacağız. Yılda başlangıçta 6,5 milyon ton öngörülmekle birlikte daha sonra 17 milyon ton, 25 milyon ton ve 50 milyon ton yükün bu hattan geçmesi bekleniyor. İkinci hattı da eş zamanlı yürütüyoruz."

YHT taşımacılığında bu yıl 7,1 milyon yolcu hedeflediklerini belirten Arslan, ülke nüfusunun yüzde 40'ının yaşadığı 11 ilde 35,3 milyon yolculuk yapıldığını ve yolcu memnuniyetinin yüzde 95,8 olduğunu bildirdi.

Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde bu yıl sonu etüt projelerinin bitirileceğini, gelecek yıl başında ihalesinin yapılacağını belirtti.

Başkentray'ın bu yıl sonunda açılacağı bilgisini veren Arslan, gürültü haritalama çalışmaları başlattıklarını ve gürültü engelleyici bariyer yapılmasının Türkiye'nin tanışacağı yeni bir alan olduğunu ifade etti.

Arslan, aktif havaalanı sayısını 55'e yükselttiklerini anımsatarak, toplam yolcu sayısında 189 milyona ulaşılacağını kaydetti.

Türkiye'nin iç hatlarda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu vurgulayan Arslan, 7 merkezden 55 noktaya ve 119 ülkede 296 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini aktardı.

- "Mobil internet kullanımı 5 yılda 31 kat arttı"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise sektörde işletmeci gelirlerinin haziran itibarıyla 24,5 milyar lira olduğunu, yıl sonunda bu rakamın 50 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Mobil abone sayısının yılın ikinci çeyreği itibarıyla 76,6 milyona, penetrasyon oranının ise yüzde 96'ya ulaştığını aktaran Sayan, "Son beş yılda toplam internet kullanımı 4,5 kat artarken, sabit internet kullanımı 3,8, mobil internet kullanımı 31 kat artmıştır. Bu artışa karşılık abonelerin aylık bazda ödediği ortalama ücret reel olarak yüzde 16 düşmüştür." diye konuştu.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :