Yeni Türk üniversitesinin Avrupa'daki yarışı

Yeni Türk üniversitesinin Avrupa'daki yarışı

Avrupa'nın en önemli uluslararası hukuk yarışmaları arasında yer alan ve geleceğin hukukçularını yetiştirmek, onların bu çalışmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen "Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması"na henüz 5 yıllık geçmişi ola

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - Avrupa'nın en önemli uluslararası hukuk yarışmaları arasında yer alan ve geleceğin hukukçularını yetiştirmek, onların bu çalışmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen "Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması"na, henüz 5 yıllık geçmişi olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de (YBÜ) katıIıyor.

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması'na katılacak olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan ve takım çalıştırıcısı Yrd. Doç. Dr. Alvin Joel Santos, AA muhabirine yarışmaya ilişkin bilgi verdi.

Prof. Dr. Uşan, beş yıl önce hukukun üstünlüğünü özümseyerek, hakkaniyetli ve adaletli hukukçular yetiştirme düsturuyla yola çıktıklarını belirterek, fakültelerinde hukuk eğitiminde yeni şeyler yapmaya gayret ettiklerini söyledi.

Fakültenin İngilizce eğitim veren ilk devlet üniversitesi hukuk fakültesi olduğunu vurgulayan Uşan, "Akademik kadromuzun büyük çoğunluğunun eğitimlerini yurtdışında tamamlaması, müfredatımızdaki uygulamaya yönelik derslerin ağırlığı, hukuk alanında yeni şeyler yapma, yeni bir söz söyleme yolundaki gayretimizi perçinlemiştir. Tüm bu saydığım hususların yanı sıra öğrenci eksenli eğitim verme çabamızın da bizi bu kulvarda öne çıkarabilecek hususlardan olduğunu düşünüyorum" dedi.

- "Öğrencilerimizin katılımı için tüm kaynaklarımız seferber"

YBÜ Hukuk Fakültesine 2011'de dekan olarak atandığını kaydeden Uşan, "Arkadaşlarımızla birlikte ilk olarak ideal hukuk eğitimi nasıl olmalı sorusuna cevap aramakla birlikte, geçtiğimiz beş yıllık sürecin de planlamasını yaptık. Bu minvalde, öğrencilerimizin, kendilerini her ortamda en iyi biçimde ifade edebilmeleri, sadece Türkiye'de değil, uluslararası arenada da başarılı olabilmeleri ve gerektiğinde ülkemizi mesleki anlamda temsil edebilmeleri için önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyorum" diye konuştu.

Bu anlamda öğrencilerini ERASMUS kapsamında yurtdışına gitmeye teşvik ettiklerini, uluslararası nitelikli organizasyonlara katılımı için tüm kaynak ve gayretlerini seferber ettiklerini dile getiren Uşan, şunları kaydetti:

"Son olarak da henüz çok genç bir fakülte olmamıza rağmen, Viyana'da düzenlenecek yarışmaya öğrencilerimizin katılımı için, bu konuda uzman olan öğretim üyelerimizin de desteğiyle bir ekip oluşturarak, gerekli hazırlıklarımızı yürütüyoruz. İnşallah 17-24 Mart tarihleri arasında, Viyana'daki yarışmada, üniversitemizi ve ülkemizi en iyi biçimde temsil etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu vesileyle, takımımızın Viyana'ya geliş ve gidişi konusunda desteklerini gördüğümüz Erikel Hukuk Bürosu sahibi avukat Yakup Erikel'e de teşekkür etmeyi bir borç biliyorum."

- "Hem teorik hem de pratik açıdan mükemmel bir fırsat"

Yarışmaya yaklaşık 7 aydır hazırlanan YBÜ Hukuk Fakültesi takımı, tüm eğitim öğretim hayatını Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamlamış, 2014 yılında Moskova'da düzenlenen 5'inci pre-moot yarışmasında en iyi bireysel performans ödülü alan Yrd. Doç. Dr. Alvin Joel Santos tarafından çalıştırılıyor.

Santos, "Girişimciliği ile yakın gelecekte, İstanbul Tahkim Merkezi'nin kurulması ile de somutlaşmaya başlayan, Türkiye'nin uluslararası finans gücü olması, bugünün küreselleşen dünyasında hukuk öğrencilerinin, müvekkillerini etkili bir şekilde temsil edebilmeleri için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmalarını her zamankinden daha önemli kılmaktadır" şeklinde konuştu.

Yarışmanın öğrencilere uluslararası ticaret hukuku ve uluslararası tahkim hukukunu hem teorik hem de pratik açıdan çalışmaları konusunda mükemmel bir fırsat sağlayacağını ifade eden Santos, öğrencilerinin bu yarışmaya katılarak, ileride karşılaşabilecekleri karmaşık hukuki sorunları çözmedeki zorluklara daha iyi hazırlanmış olacaklarını söyledi.

- Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek olan Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması, 17-24 Mart tarihleri arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilecek.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 320 hukuk fakültesinin katılacağı yarışma, diğer uluslararası "moot court" etkinliklerinde olduğu üzere İngilizce olarak yazılı ve sözlü iki farklı bölümden oluşuyor.

Yarışmanın yazılı bölümünde takımlar, dilekçelerini ve karşı dilekçelerini sunacak. Her iki aşama da tahkim konusunda uzman hakemler tarafından denetlenecek. Yazılı ve sözlü kısım, başta Viyana Satım Sözleşmesi olmak üzere uluslararası ticaret hukukunun diğer mevzuat hükümleri ve uyuşmazlığın çözüleceği tahkim kurulunun oluşturduğu özel kuralların birlikte kullanılması üzerine oluşturulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler