Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

Yemen Cumhurbaşkanlığı yetkilisi:"Darbeci güçler, Sana'da 'hükümet' kurduklarını ilan ederek, halkımıza ve dünyaya darbeci yaklaşımlarını pekiştirdiklerini bir kez daha göstermiş, barış ve diyalog sürecini sonlandırdıklarını kanıtlamıştır"- Yemen Dışişler

ADEN (AA) - Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından açıklanan "Ulusal Kurtuluş Hükümeti", meşru yönetim yetkilileri tarafından barış çabalarına yeni bir tehdit olarak değerlendirildi.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, ismi açıklanmayan bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, "Darbeci güçler, Sana'da 'hükümet' kurduklarını ilan ederek, halkımıza ve dünyaya darbeci yaklaşımlarını pekiştirdiklerini bir kez daha göstermiş, barış ve diyalog sürecini sonlandırdıklarını kanıtlamıştır." dedi.

Darbecilere karşı uluslararası toplumu sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Cumhurbaşkanlığı kaynağı, şu ifadeleri kullandı:

"Yemen'de, ancak uluslararası meşru kararların uygulanmasıyla istikrar sağlanabilir. Bunun gerçekleşebilmesi de darbenin sonlandırılması gerekir. Darbeci militanlar, uluslararası toplumun gecikmeli ve gevşek tutumuna aldanarak, kendilerine uluslararası arenada meşruiyet verilmiş gibi darbe çalışmalarını artırdılar. Dünya ve bölge, Sana'daki girişimle darbe militanlarının kaosu yayma ve hukuk dışı eylemlerini sürdürme tehlikesiyle sadece Yemen'de değil, tüm bölgede barışı tehdit ettiklerini idrak etmelidir."

Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, bu girişimin, darbe karşısında kenetlenen Yemen halkını etkilemeyeceğini vurgularken, "Sapkınlığıyla kaos, yıkım, terörü koruma ve vatanı bölme çabalarına devam eden militanlar, bununla barış ve istikrar için atılacak her adıma darbe vuracaklarını kanıtlıyorlar." diye konuştu.

Yetkili ayrıca, başta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi olmak üzere uluslararası kurumlara, Husiler ve Salih'in partisi GPC'nin "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" ilanını kınama çağrısı yaptı.

- "Ölü doğum"

Yemen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdulmelik el-Mihlafi ise sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, söz konusu hükümet ilanını "ölü doğum" şeklinde nitelendirerek, Husiler ile Salih yanlılarının, bu adımla, barış sürecini, BM kararlarını ve uluslararası toplumun, ülkede güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanması çerçevesindeki çabalarını önemsemediklerini ortaya koyduklarını ifade etti.

Mihlafi, Dışişleri Bakanlığının, Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, BM'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi ile Körfez ülkelerinden, isyancıların bu yeni uygulamalarını kınamaları çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC, dün, eski Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur başkanlığında Sana'da "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" kurduğunu açıklamıştı.

Husiler ile GPG arasında 28 Temmuz'da imzalanan "ulusal siyasi anlaşma" esas alınarak kurulduğu bildirilen hükümette 3'ü başbakan yardımcısı, 7'si devlet bakanı olmak üzere 35 bakanın görev yapacağı kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :