Korkutan açıklama: İklim değişikliği Akdeniz'i dönüştürüyor

Korkutan açıklama: İklim değişikliği Akdeniz'i dönüştürüyor

İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Abdulla Sakallı, Akdeniz'in karasal iklime doğru evrildiğini vurguluyor ve iklim değişikliğinin artışını endişe verici buluyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Abdulla Sakallı, bu yılın sıcaklık artışlarının geçmiş yıllara oranla belirgin bir şekilde 4 ila 6 derece arasında olduğunu dile getiriyor. Akdeniz ikliminin giderek karasal bir karaktere büründüğünü ifade eden Sakallı, özellikle Doğu Akdeniz ve Hatay'da yaşanan hava değişimlerine dikkat çekiyor.

Hatay'da, ilkbahar mevsimine girilmesiyle birlikte sıcaklıkların yaz mevsimini aratır hale geldiğini ancak geceleyin hava koşullarının kışı andırdığını belirten Sakallı, bu durumun iklimdeki belirgin değişimlerin bir yansıması olduğunu vurguluyor.

Korkutan açıklama: İklim değişikliği Akdeniz'i dönüştürüyor

Sakallı, yağış miktarında belirgin bir değişiklik olmamasına rağmen yağış periyodunun değiştiğini ve son 30 yılda sıcaklık artışının ortalamanın üzerinde seyrettiğini belirtiyor. Akdeniz'de düşen yıllık yağış miktarında gözle görülür bir değişiklik olmamasına rağmen yağış periyotlarında yaşanan büyük değişikliklerin kuraklık periyotlarını güçlendirdiğini ifade ediyor.

İklim değişikliğini etkileyen faktörlerin artarak devam ettiğini belirten Sakallı, özellikle hava kirliliği, doğa tahribatı ve endüstriyel faaliyetlerin iklim üzerindeki etkilerinin giderek artacağını vurguluyor.

Sakallı'nın açıklamaları, iklim değişikliğinin bölgesel ve küresel ölçekte ciddi sonuçları olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu durum, doğanın dengesini ve insanların yaşamını doğrudan etkileyen bir mesele olarak önemini koruyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.