Yemen'de Husiler ile Salih yanlılarından "hükümet" kurma kararı

Yemen'de Husiler ile Salih yanlılarından "hükümet" kurma kararı

Husilerin Siyasi Konsey üyesi Aceri:- "Yüksek Siyasi Konsey, devlet işlerinin idaresi için hükümet oluşturacak"

SANA (AA) - Yemen'de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının oluşturduğu Yüksek Siyasi Konsey'in, devlet işlerinin idaresi için hükümet kuracağı bildirildi.

Husilere ait El-Mesire kanalında yer alan habere göre, Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Abdulmelik el-Aceri, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) arasında imzalanan anlaşma gereğince geçen ay oluşturulan Yüksek Siyasi Konsey'in, devlet işlerinin idaresi için hükümet kuracağını belirtti.

Aceri, Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı birliklerin operasyonlarına işaret ederek, hükümetin kurulmasının ardından konseyin düşman güçlerle mücadele de dahil tüm düzeylerde bir program belirleyeceğini ifade etti.

Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Samad, dün yaptığı açıklamada, Yüksek Siyasi Konsey listesinin son halinin kabul edildiğini, üyelerinin 72 saat içinde ilan edileceğini duyurmuştu.

Husiler ile devrik lider Salih'in partisi GPC arasında geçen ay imzalanan "ulusal siyasi anlaşma" gereğince Yüksek Siyasi Konsey oluşturulduğu açıklanmıştı.

Ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği anlaşmaya göre, devlet işlerinin idaresi için kurulan Yüksek Siyasi Konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit oranda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri de çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Yemen'de siyasi çözümü destekleyen BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve İtalya'dan oluşan 18 ülkenin büyükelçileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Husiler ile GPC'nin "yüksek siyasi konsey" oluşturması kınanmış, Kuveyt'te devam eden müzakerelerin kalıcı barış için "en iyi fırsat" olduğu belirtilmişti.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda, belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.

Müzakereler için son gün geçen cumartesi olarak belirlenmiş ancak BM'nin talebi doğrultusunda 1 hafta daha uzatılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler