Mehmet Şimşek: Borsa oyun alanı değil

Mehmet Şimşek: Borsa oyun alanı değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, borsanın yatırım platformu olduğunu vurguladı ve finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal okuryazarlığın her yaş grubuna yayılması gerektiğini belirtti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından geliştirilen ve 6 kategoride 51 adet eğitici videonun yer aldığı Finansal Okuryazarlık Platformu'nun tanıtımı gerçekleştirildi.

"Finansal Okuryazarlık Temel Eğitimimizin Bir Parçası Olmalı"

Bakan Şimşek, finansal okuryazarlığın temel eğitim sistemine entegre edilmesi gerektiğini ifade etti. Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı'nda finansal okuryazarlığa önemli bir yer verildiğini belirten Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı ve SPK ile işbirliği içerisinde bu konuda protokoller oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de ev kadınları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik çalışmalar yapıldığını vurguladı.

"Yatırım Bilgi ve Analize Dayalı Olmalı"

Türkiye'de 8,6 milyon borsa yatırımcısı ve 12 milyon sermaye piyasalarında hesabı olan birey bulunduğunu belirten Şimşek, yatırımın bilgi ve analize dayalı olması gerektiğinin altını çizdi. Yatırım kararlarının dedikodu ve tüyo ile değil, bilgiye dayanarak alınması gerektiğini ifade eden Şimşek, doğru bilgi ve analiz ile yatırım kararlarının daha sağlıklı yapılabileceğini söyledi.

"Finansal Okuryazarlık Platformu Sertifikalandırıyor"

Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu'nun diğer eğitim platformlarından farklı olarak SPK tarafından sertifikalandırıldığını belirtti. Platformun kapsamlı içeriği ve ücretsiz olması nedeniyle herkese hitap ettiğini söyleyen Şimşek, sınav kısmının da entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Borsa Oyun Alanı Değil Yatırım Alanı"

Vatandaşların borsayı bir oyun alanı olarak görmemesi gerektiğini belirten Şimşek, borsanın bir yatırım platformu olduğunu söyledi. Bir hisse senedi alındığında aslında bir şirkete yatırım yapıldığını ifade eden Şimşek, yatırım kararlarının bilgi ve analize dayalı olması gerektiğini belirtti. Tüm yatırım kararlarının alternatif maliyetleri olduğunu vurgulayan Şimşek, toplumun tüm kesimlerinin finansal okuryazar olması gerektiğini ifade etti.

"Enflasyon Yıl Sonunda 30'lu Rakamları Görecek"

Amerika'da firmaların finansman ihtiyaçlarını sermaye piyasalarından karşıladığını belirten Şimşek, Türkiye'de ise bankaların daha çok tercih edildiğini söyledi. Enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedef olduğunu belirten Şimşek, yıl sonunda enflasyonun 30'lu rakamlara gerileyeceğini ve daha sonra tek haneli seviyelere düşeceğini öngördüklerini ifade etti.

Finansal okuryazarlığın geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli okuryazarlık olduğunu belirten Şimşek, üniversiteler ve eğitim kurumlarına bu konuda büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.