WFP'nın Suriyelilere gıda yardımları

WFP'nın Suriyelilere gıda yardımları

BM Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisi Lequime:- "E-gıda kartı programıyla kamplarda yaşayan 150 bin kişiye, kamp dışında da yaklaşık 130 bin kişiye destek veriyoruz. Şu anda AB dahil bağışçılarımızın destekleri ile büyük bir genişleme sürecindeyiz. Yı

ANKARA (AA) - AYŞE SARIOĞLU - Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi Jean-Yves Lequime, e-gıda kartı programı çerçevesinde Türkiye'deki kamplarda yaşayan 150 bin kişiye, kamp dışında ise yaklaşık 130 bin kişiye destek verdiklerini belirterek, "Şu anda AB dahil bağışçılarımızın destekleri ile büyük bir genişleme sürecindeyiz. Yıl sonu itibariyle 585 bini kamp dışından olmak üzere toplam 735 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Lequime, halihazırda kamplarda ve kamp dışında bulunan çeyrek milyon Suriyeliye yardım ettiklerini kaydederek, WFP'nin 2012'den bu yana sürdürmekte olduğu e-gıda kartı programıyla ilgili bilgi verdi.

Program çerçevesinde e-gıda kartı denen bir çeşit kredi kartına her ay belli bir miktar para yüklendiğini ifade eden Lequime, "Yüklenen bu para ile ihtiyaç içindeki aileler, sözleşmeli marketlerden taze meyve sebze, et, süt ürünleri, çay, şeker veya leziz Suriye ekmeğine kadar her şeyi alabiliyorlar." dedi.

Lequime, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı ile yakın işbirliği içinde olduklarını dile getirerek, "E-gıda kartı programımızdaki ortağımız, Türk Kızılayı ile beraber AFAD idaresindeki 11 kampta 150 bin kişiye gıda yardımında bulunuyoruz. WFP, kamplar dışında da Türk Kızılayı ekipleri ile birlikte çalışarak ihtiyaç içindeki Suriyelileri belirliyor, kayda geçiriyor ve yardım ulaştırıyor. Türk ortaklarımız ile çalışmaktan son derece gurur duyuyoruz. Bağlarımızı güçlendirerek sürdürmek ve Türkiye’nin Suriyeli mültecilere verdiği inanılmaz desteğe biz de katkıda bulunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

E-gıda programının, Türkiye'deki kamplarda 2012'den bu yana yürütülmekte olduğunu hatırlatan Lequime, geçen yıl hükümetin davetiyle yardımlarını kamp dışında yaşayan Suriyelileri de kapsayacak şekilde genişlettiklerini ve şu anda 11 kamp ile Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş'ta kampların dışında da faaliyet gösterdiklerini dile getirdi.

Lequime, program çerçevesinde kamplarda yaşayan yaklaşık 150 bin kişiye, kamp dışında da yaklaşık 130 bin kişiye destek verdiklerini belirterek, "Şu anda AB dahil bağışçılarımızın destekleri ile büyük bir genişleme sürecinde olup yıl sonu itibarı ile 585 bin kişi kamp dışı olmak üzere toplam 735 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

E-gıda kartının Suriyelilerin hayatlarına istikrar getirmekte oldukça önemli olduğunu vurgulayan Lequime, "E-gıda programı sadece insanların belki de yıllar sonra ilk kez ailelerini düzgün bir şekilde doyurduğu basit bir program değil. Onlara hayatlarında bir şeylerin normal olduğu hissini veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lequime, şöyle devam etti:

"Şu anda Suriyeliler zamanında evlerindeyken yaptıkları gibi ailelerine pişirmek istedikleri yemekler için alışverişlerini yapabiliyorlar. Aynı zamanda kamp dışında yaşayan ailelere de bir istikrar hissini veriyor. Aileler böylece ellerindeki sınırlı miktardaki parayla kira gibi harcamalarını yapabiliyorlar veya çocuklarını çalışmaya yollamak yerine okula yolluyorlar."

Kartlara yüklenen paranın Türk marketlerinde kullanıldığını, bu yönüyle de Türk ekonomisine katkı sağlandığını ve Türk vatandaşlarının da yararına olduğunu belirten Lequime, "Netice olarak verilen paranın karşılığını aldığımız parlak bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Halen AB ve Türk ortaklarımızın yanı sıra diğer kuruluşlarla Acil Durum Sosyal Güvenlik Ağı geliştirmek üzerine yakın bir şekilde çalışmaktayız. Bu ağ Suriyeli sığınmacılara geniş bir çerçevede ana ihtiyaçlarını karşılama olanağı sunacaktır. Planlama aşamasında merkezi bir rol oynadık ve önümüzdeki aylarda gelişimine yardım etmeyi umuyoruz." dedi.

- Havadan yapılan gıda yardımları

WFP'nin Suriye'de kuşatma altında tutulan bölgelere götürdüğü yardımlara da değinen Lequime, mayıs sonu itibariyle 44 havadan yardım operasyonunun başarı ile gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Lequime, Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zur şehrine nohut, fasulye, pirinç, nebati yağ, mercimek, bulgur, buğday tuz ve şekerden oluşan, yaklaşık 100 bin kişinin ihtiyacını karşılayabilecek 750 metreküpten fazla gıdanın ulaştırıldığını söyledi.

WFP'nin Suriye’de, 18 kuşatma bölgesinde yaşayan gıda ve hayati insani yardımlarla bağlantısı kesilmiş 400 bin kişiye odaklandığını anlatan Lequime, insani meselelerde tarafsızlığı esas alarak bu bölgelere insani yardımın ulaştırılması için ne gerekiyorsa yapmaya, tüm kurumlarla çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Lequime, bölgedeki uzmanlarının sağlam bir hareket planı hazırladıklarını söyleyerek, Uluslararası Suriye Destek Gurubu ile masum insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımın hava yolu ile ulaşması için beraber çalıştıklarını aktardı.

Operasyon koşullarının çok zor olduğunu kaydeden Lequime, "Çoğu kuşatma bölgesi, hava indirmesine uygun yeri olmayan kırsal veya binalarla dolu alanlar. Bu alanlara yüksek irtifadan indirme yapmak, yerdeki insanların yaralanma riskleri nedeni ile mümkün değil. Önceliğimiz o insanların ve WFP çalışanlarının ve operasyonu yürüten ekibinin güvenliği." dedi.

Lequime, WFP'nin 30’dan fazla yerel ortakla çalıştığını belirterek, WFP adına gıda dağıtımı yapan bu kuruluşların tüm Suriye’de 4 milyondan fazla insana gıda desteği ulaştırdığını söyledi. Lequime, söz konusu yardımların yüzde 30'u Türkiye ve Ürdün üzerinden sınır ötesi operasyonlar ile muhalif güçlerin kontrolü altındaki alanlara iletildiğini dile getirdi.

Mayıs 2016’da WFP gıda yardımının yüzde 30'unu oluşturduğu sınır koridoru yolu ile İdlip, Halep ve Dera’nın kırsal kesimi ve Haseke yönetiminin yanı sıra Doğu Guta’ya muhalif güçlerin kontrolündeki ulaşılması güç ve kuşatma altındaki bölgelere WFP konvoyları ve birleşik BM konvoyları yolu ile iletildiğini aktaran Lequime, yardımların havadan atılmasının her zaman son seçenek olduğunu kaydetti.

Jean-Yves Lequime, gerektiğinde yardımları havadan indirmeye ve hava köprüsü kurmaya da hazır olduklarını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler