Vukovar'daki katliamın kurbanları anıldı

Vukovar'daki katliamın kurbanları anıldı

Hırvatistan'ın Vukovar şehrinde, Yugoslav askerler ve Sırp paramiliter birlikler tarafından katledilen 3 binden fazla kurban için katliamın 24. yılında anma töreni düzenlendi

VUKOVAR (AA) - Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar'da, eski Yugoslav Halk Ordusu (JNA) askerleri ve Sırp paramiliter birlikler tarafından katledilen 3 binden fazla kurban, katliamın 24. yılında törenle anıldı.

Hırvatistan'ın farklı şehirlerinden ve yurt dışından Vukovar'a gelen binlerce kişinin katıldığı anma töreni, 1991 yılında savaşta yaralananların tedavi edildiği Vukovar Devlet Hastanesi'nin bahçesinde başladı.

Sırp askerlerin tanklarla girdiği ve 3 binden fazla kişinin katledildiği Vukovar'a akın edenler, savaşta hayatını kaybedenlerin defnedildiği anıt mezarlığa kadar yaklaşık 8 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Törene katılan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Başbakan Zoran Milanovic, Meclis Başkanı Josip Leko ve diğer üst düzey devlet yetkilileri, kurbanlar için yapılan anıta çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulundu.

Katliamın yıl dönümü nedeniyle Vukovar'daki birçok evin camına Hırvatistan bayrakları asıldı.

- Vukovar'da ne oldu?

Hırvatistan'ın, Haziran 1991'de Yugoslavya'dan ayrıldığını açıklamasının ardından başlayan savaştaki en büyük ve kanlı çatışmaların çıktığı Vukovar'daki olaylar, aynı yılın ağustosundan kasımına kadar sürdü. JNA askerleri ve Sırp paramiliter birlikler, üç ay boyunca Vukovar'ı kuşatma altında tuttu.

Çatışmaların başladığı dönemde yoğun top atışına maruz kalan Vukovar'daki olaylar, JNA ve Sırp paramiliter birliklerin kenti işgaliyle sona erdi. Nüfusunun çoğunluğu Hırvat olan Vukovar'ın işgalinin ardından kentteki siviller işkence gördü, öldürüldü ve sürgün edildi.

Resmi olmayan rakamlara göre, Vukovar'da 3 bin 600'e yakın kişi öldürüldü, binlerce insan toplama kamplarında esir tutuldu.

Vukovar'daki katliamlar nedeniyle Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince, JNA komutanlarından Milet Mrksic'e 20, Veselin Sljivancanin'e ise 10 yıl hapis cezası verildi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı