Venezuela'da cezaevindeki muhalif lider Lopez

Venezuela'da cezaevindeki muhalif lider Lopez

Yüksek Mahkeme, Lopez'in hapis cezasını onayladı

SANTIAGO (AA) - Güney Amerika ülkesi Venezuela'da muhalif lider Leopoldo Lopez'e verilen 13 yıl 9 ay hapis cezası kesinleşti.

Lopez'in avukatı Juan Carlos Gutierrez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkemenin, müvekkili hakkında verilen 13 yıl 9 ay hapis cezasını onadığını söyledi.

Gutierrez, 2014'deki hükümet karşıtı gösteriler sırasında şiddeti teşvik etmekle suçlanan ve Şubat 2014'ten bu yana askeri cezaevinde tutulan müvekkili hakkında verilen kararın onanmasını, demokratik bir ülkede hiçbir zaman olmaması gereken bir durum olarak niteleyerek "Bu, Venezuela adalet sistemindeki hukuk ve bağımsızlık eksikliğinin kullanımıdır." dedi.

Muhalif Voluntad Partisi lideri Lopez'in özgürlüğüne kavuşması için hala bi̇r umutları olduğunu belirten Gutierrez, Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurarak müvekkilinin temel haklarının sistematik olarak ihlal edildiğine dair kanıtları sunacaklarını açıkladı.

Ayrıca Gutierrez, uluslararası kamuoyunun Veneuzela'daki siyasi mahkumları serbest bırakılmasını talep etmesini istedi.

Gutierrez, ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden inşa edilmesi ve Lopez başta olmak üzere siyasi mahkumların serbest bırakılmasının uluslararası toplumun baskısını bağlı olduğunu ifade etti.

Lopez, aldığı ceza nedeniyle ülkede 2019'da yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışamayacak.

Venezuela'da muhalefetteki Voluntad Partisinin lideri Leopoldo Lopez, ülkede 2014 başında düzenlenen ve 43 kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı gösterilerin baş aktörü haline gelmişti. 18 Şubat 2014'te başkent Caracas'ta yetkililere teslim olan Lopez hakkındaki cinayet ve terörizm suçlamaları ise gözaltına alınmasından bir süre sonra düşürülmüştü.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Lopez'in yargılama süreci devam ederken, savunma mahkemeyi, tanıklarının dinlenmesine izin vermemekle suçluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler