"Vatanı sevmeyi Türkiye'deki öğrencilik yıllarında öğrendim"

"Vatanı sevmeyi Türkiye'deki öğrencilik yıllarında öğrendim"

Türkiye ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında 1992'de hayata geçirilen "Büyük Öğrenci Projesi" kapsamında Türkiye'de okuma fırsatı bulan Alişer Kadirov, şimdi Özbekistan Parlamentosunda milletvekilliğinin yanı sıra bakanlık statüsünde olan Maneviyat

TAŞKENT (AA) - BAHTİYAR ABDUKERİMOV - Türkiye'de eğitim alan ve halihazırda Özbekistan'da milletvekilliği görevinin yanı sıra bakanlık statüsünde olan Maneviyat ve Aydınlanma Ulusal Merkezi Başkanlığını yürüten Alişer Kadirov, "Vatanı sevmeyi, onun kalkınması için herhangi bir şart koşmaksızın hizmet etmeyi Türkiye'deki öğrencilik yıllarında öğrendim." dedi.

Türkiye'nin, bağımsızlıklarının ilk yıllarında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik başlattığı Büyük Öğrenci Projesi kapsamında, Türk üniversitelerinde eğitim alan Özbekistanlı öğrenciler, halihazırda ülkelerinde çeşitli üst düzey görevlerde bulunuyor. Bu çerçevede, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1997 yılında mezun olan Alişer Kadirov, AA muhabirine Türkiye'de aldığı eğitim ve Özbekistan - Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Kadirov, ülkesine döndükten sonra çeşitli yıllarda farklı görevlerde bulunduğunu, 2015'te Milli Yükseliş Partisinden Özbekistan parlamentosuna milletvekili seçildiğini ve aynı zamanda bakanlık statüsünde olan Maneviyat ve Aydınlanma Ulusal Merkezi’ne başkanlık yaptığını belirtti.

Türkiye'de aldığı eğitimin kendisi için çok faydalı olduğunu vurgulayan Kadirov, "Bizler, Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından yurt dışına giden ilk öğrencilerdik. Bu, çok büyük bir gurur ve sorumluluk idi. Vatanı sevmeyi, onun kalkınması için herhangi bir şart koşmaksızın hizmet etmeyi Türkiye'deki öğrencilik yıllarında öğrendim." diye konuştu.

- "Özbekistan ile Türkiye ilişkilerinin halklarımızın hak ettiği düzeye çıkarılması için tarihi dönemi başladı"

Kadirov, Türkçe bilmesinin de kendisi için çok faydalı olduğunu belirtti. Daha önce Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığındaki görevinde Özbekistan'a yatırım yapan çok sayıda Türk iş adamıyla iş birliği yaptığını anlatan Kadirov, söz konusu işletmelerin günümüzde de Özbekistan'ın kalkınması için hizmet ettiğini dile getirdi.

Özbekistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi olarak, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik ve insani ilişkilerin gelişmesi için çalıştığını vurgulayan Kadirov, ayrıca başında bulunduğu Maneviyat ve Aydınlanma Ulusal Merkez'nin TİKA ile iş birliğinde çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Kadirov, "Türkiye, tarihi, dili ve dini aynı olan kardeş ülke. Özbekistan ve Türkiye'nin tüm alanlarda eşitçe ve dostane ilişkilerinin sürdürülmesi ve birbirlerini yakından desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Günümüzde Özbekistan ile Türkiye ilişkilerinin halklarımızın hak ettiği düzeye çıkarılması için tarihi dönemi başladı. Bu imkanlardan doğru yararlanmamız ve halklarımızın refahı için birlikte yükselmemiz lazım." diye konuştu.

Türkiye'de 1992'den bu yana 5 bin civarında Özbek öğrenci eğitim aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :