Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu

ANKARA (AA) - Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) akredite edilmelerini, akreditasyon ve uygunluk değerlendirme işlemlerinin...

ANKARA (AA) - Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) akredite edilmelerini, akreditasyon ve uygunluk değerlendirme işlemlerinin yeterli ve güvenilir yürütülmesini temin amacıyla uyulması gereken usul ve esaslar düzenlendi.

TÜRKAK'ın konuya ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre TÜRKAK, deney ve kalibrasyon laboratuvarları, tıbbi laboratuvarlar, muayene kuruluşları, sistem, ürün, hizmet ve personel belgelendirme kuruluşları, yeterlilik deneyi sağlayıcıları, referans malzeme üreten kuruluşlar ile doğrulayıcı kuruluşların akreditasyonunu gerçekleştirecek.

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının TÜRKAK tarafından akredite edilmesi için temel ve özel şartlara uygunluk sağladığının denetimlerle tespit edilmesi, akreditasyon işlemleri için belirlenen ücret ve giderlerin ödenmesi, sistemin talep ettiği diğer tedbirlerin alınması, akreditasyon şartlarına uygunluğun kurumun ilgili karar organınca onaylanması gerekecek.

TÜRKAK, akreditasyon faaliyetlerinde elde ettiği bilgilerin gizliliğini sağlayacak ve uygunluk değerlendirme kuruluşuyla (UDK) ilgili bilgi, belge ve dokümanları, hukuki gerekliliklerle imzalanan tanıma anlaşmalarının gerektirdiği durumlar dışında UDK'nın izni olmadan üçüncü şahıslara veremeyecek.

TÜRKAK personeliyle görevlendirilen denetçiler ve teknik uzmanlar, UDK'ye ait bilgi, belge ve dokümanları gizlilik ve güvenlik kurallarına uygun muhafazayla yükümlü olacak.

Akredite edilen bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun müşterisiyle yaptığı sözleşme nedeniyle TÜRKAK sorumlu tutulamayacak ve sözleşmedeki sorumluluklar kuruma aktarılamayacak.

TÜRKAK, UDK'lerin akreditasyonu, akreditasyonun askıya alınması, geri çekilmesi ve kapsam değişikliğiyle ilgili güncel bilgileri web sitesinde yayımlayacak. Ayrıca onaylanmış kuruluşlar veya kamu otoritelerince yetkilendirilen kuruluşlara yönelik askıya alma veya geri çekme kararlarını, ilgili kurum veya kuruluşlara bildirecek.

Akredite edilen bir uygunluk değerlendirme kuruluşu müşterilerine, akredite edildiği kapsamlarda, belirlenmiş esaslara ve akreditasyon sözleşmesindeki şartlara uygun hizmet vermekle yükümlü olacak. Akredite edilen kuruluş sadece akreditasyon kapsamında belirtilen konular için akredite olduğunu beyan edecek. Verilen akreditasyon belgesi ve markasını, yanıltıcı ve belirlenen kurallara aykırı şekilde kullanamayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler