Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı

Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı

Kamu Başdenetçisi Malkoç:"Geçen yıl kuruma 5 bin 519 başvuru yapılmışken 2017'nin 8 ayındaki başvuru sayısı 12 bin 484 oldu. Bu başvurulardan 8 bin 60'ı kısa sürede karara bağlandı"- "Kararlarımıza uyma noktasında idareyle sıkı görüşmeler oldu. Daha önce

İSTANBUL (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, geçen yıl kuruma 5 bin 519 başvuru yapıldığını, 2017'nin 8 ayındaki başvuru sayısının ise 12 bin 484 olduğunu belirterek, "Bu başvurulardan 8 bin 60'ı kısa sürede karara bağlandı." dedi.

"Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı"nın açılış oturumundan konuşan Malkoç, dünyada mülteciler ve göç sorunlarının yaşandığına değinerek, Türkiye'nin bu konuda önemli bir deneyime sahip olduğunu söyledi.

Suriye iç savaşında yerinden mağdur edilen 11 milyon insan olduğunu ifade eden Malkoç, bunun önemli bir kısmının ülkesinin sınırlarının dışına çıktığını, 3,5 milyonunun da Türkiye'de olduğunu anlattı.

BM kayıtlarına göre dünyadaki sığınmacıların yarısından fazlasının Türkiye'de olduğunu vurgulayan Malkoç, "Türkiye'dekilerin yüzde 8'i, yani 320 bin civarındaki kişi, kamplarda yaşıyor. 3 milyon 300 bin civarındaki Suriyeli ise Türkiye'nin değişik şehirlerinde Türk halkıyla iç içe yaşıyor. Sadece İstanbul'da 1 milyon göçmen var. 3,5 milyon Suriyelinin yüzde 70'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Türk okullarında 600 bin Suriyeli öğrenci okumaktadır. Norveç'te ise 370 bin ilk ve orta okul öğrencisi var." diye konuştu.

Ombudsmanların bu konuyla ilgili yapabileceklerine değinen Malkoç, "Akdeniz'in değişik yerlerinde Avrupa'ya ulaşmak için sağlıksız botlara veya araçlara binen insanlar ölüyor, mağdur oluyor. En son Arakan'da yaşanan sıkıntılar ve zulümler var. Biz ombudsmanlar, insan hakları savunucuları, bu gayretlerimizi ne kadar artırırsak, çalışmalarımızı ne kadar artırırsak siyasiyetçiler ve ülkeyi yönetenler üzerindeki etkimiz daha fazla olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kamu denetçisi vatandaşın avukatı"

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konferansın açılış törenindeki konuşmasında ise kamu denetçiliği kurumunu anlattı.

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan kurumun şikayet üzerine işlem yaptığını, insan hakları, adalet ve hakkaniyet ölçüsünde dosyaları incelediğini belirten Malkoç, ombudsmanın vatandaşın avukatı, verilen kararlarla da idarenin danışmanı olduğunu söyledi.

Kamu denetçiliğinin idare ve yöneticilerle insanlar arasında köprü görevi yaptığını ifade eden Malkoç, idareye yol göstererek, devlet ile vatandaş kucaklaşmasında önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Kurumun en büyük eksikliğinin yeterince tanınmaması olduğunu, bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Malkoç, "Geçen yıl kuruma 5 bin 519 başvuru yapılmışken, 2017'nin 8 ayındaki başvuru sayısı 12 bin 484 oldu. Bu başvurulardan 8 bin 60'ı kısa sürede karara bağlandı. Başvuruların gelmesinden sonra e geç 6 ay içinde karara bağlanma oranı yüzde 65 civarındadır. Kararlarımıza uyma noktasında idareyle sıkı görüşmeler oldu. Daha önce yüzde 20 civarında olan Kamu Denetçiliği Kurumunun kararlarına uyma oranı yüzde 40'lara, şu anda da yüzde 50'nin üzerine çıkmıştır." bilgisini paylaştı.

Dünyanın 130 ülkesinde ombudsmanlık ve benzeri kurumlar olduğunu, bunlarla irtibat halinde bulunduklarını ifade eden Malkoç, bu alandaki birliklere de aktif üye olduklarını aktardı.

Konferansın açılışına; TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Recep Akdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve katılımcılar fotoğraf çektirdi.

- Ombudsmanlar Birliği 1. Genel Kurulu yapılacak

Konferansta, "iyi yönetimde ve hakların korunmasında ombudsmanın rolünün ve etkinliğinin değerlendirilmesi, insan hakları alanında ombudsmanın rolünün güçlendirilmesi için yapılabilecekler, Türkiye'nin FETÖ, PKK, DEAŞ terör örgütlerine karşı verdiği mücadele, Arakan'daki Müslümanlara yapılan soykırım girişimleri ve insanlık dramı" konuları ele alınıyor.

Konferans kapsamında, "Şikayet başvurularının çözüme kavuşturulmasında karşılaşılan sorunlar ve bunların giderilmesi için yapılabilecekler" ve "Irkçılık, yabancı düşmanlığı, nefret söylemi ile mücadele" başlığında oturumlar düzenlenecek.

Konferansın ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği 1. Genel Kurulu, Avrupa Ombudsmanlar ve Akdeniz Ombudsmanlar Birliği Yürütme ve Yönetim Kurulu toplantıları da yapılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler