"Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası"

"Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası"

Dünyada 100 ülkede eş zamanlı düzenlenen etkinliğin İstanbul ayağında denizden pet şişe, plastik parçaları, ayakkabı, baret, balık ağları ve iki adet şezlong minderi çıktı

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Kıyı Temizliği/ International Coastal Cleanup (ICC) kampanyası kapsamında İstanbul'da denizden teneke kutu, pet şişe, plastik parçaları, ayakkabı, baret, balık ağları ve çeşitli giyeceklerin yanı sıra iki adet şezlong minderi çıktı.

Her yıl eylül ayının üçüncü cumartesi günü yapılan etkinlikte, Türkiye dahil 100'den fazla ülkede yüz binlerce gönüllü eş zamanlı olarak denizden çöp topladı.

Etkinliğin İstanbul ayağı, DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü koordinatörlüğünde gerçekleşti.

Adalar Belediyesi'nin iş birliği ile Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği ve Decathlon çalışanlarından oluşan dalış ekibinin de destek verdiği etkinlikte, Adalar ilçesine bağlı Büyükada Aya Nikola Koyu'nda dip ve kıyı temizliği yapıldı.

Farklı yaş ve meslek gruplarından gönüllülerin de destek verdiği etkinliğe, 100'ü aşkın gönüllü katılarak, 1 saat içinde karadan plastik, metal, cam ve sigara izmaritlerinden oluşan yaklaşık 25 kilogram çöp topladı.

Etkinlikte, 24 gönüllü dalgıç da deniz dibinden farklı atık türlerinden 50 kilogram çöp çıkardı. Toplanan atıklar arasında çok sayıda içecek şişesi, teneke kutu, pet şişe, plastik parçaları, ayakkabı, baret, balık ağları ve çeşitli giyeceklerin yanı sıra iki adet şezlong minderi dikkati çekti.

Deniz ekosisteminin insanlar için önemine değinen kampanyanın Türkiye Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Aldığımız iki nefesten biri denizden geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar denizlerin yüzde 50 ila 70 oranında oksijen ürettiğini gösteriyor. Bunu sağlayan şey, deniz altındaki deniz çayırları denilen canlı yapılar. Bir nevi deniz ormanları. Türkiye deniz çayırları açasından zengin bir ülke. Denizleri kirletmediğimiz sürece bu yapıların canlı kalmasını sağlıyoruz. Deniz çayırları, deniz ekosistemi için çok önemli, bizim için de ciddi bir oksijen kaynağı." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler