Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, Rusçaya özel statü verileceği taahhüdünde bulundu

DONETSK (AA) - Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, nüfusun çoğunluğunun Rusça konuştuğu bölgelerde bu dile özel statü verilebileceğini açıkladı.

Geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov ile katıldığı televizyon programında konuşan Yatsenyuk, Ukrayna hükümetinin bölgedeki gücünü garantiye almak amacıyla kapsamlı bir anayasal reform sürecini hayata geçirmek için hazır olduğunu belirtti.

Rusçanın, özel statü verilerek korunacağı taahhüdünde bulunan Yatsenyuk, ''Nüfusun çoğunluğunun Rusça konuştuğu bölgelerde, Rusçaya resmi statü verilebilir. Böyle bir karar, Ukrayna halkı arasındaki barış ve uyuma katkı sağlayacaktır'' dedi.

Ulusal birlik çağrısında bulunarak, halkın şiddetten uzak durması gerektiği uyarısını yapan iki lider, yerel yönetimlere daha fazla yetki verileceğini kaydetti.

Liderler, hükümetin, hangi dili konuşursa konuşsun tüm halkın haklarını koruyacağı taahhüdünde bulundu ve işgal edilen kamu binalarından çekilen ve silahlarını bırakanlar için af tasarısı üzerinde çalışıldığını söyledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı