TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"Kanatlı sektörünün kaybedeni üretici. Aralık ayından bu yana süren ihracat artışı üretimi olumlu etkilese de kar marjı üreticiyi kurtarmıyor"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Kanatlı sektörünün kaybedeni üretici. Aralık ayından bu yana süren ihracat artışı üretimi olumlu etkilese de kar marjı üreticiyi kurtarmıyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ağustosta yumurta üretiminin 1 milyar 613 milyon adet, tavuk eti üretiminin de 193 bin 123 ton olduğunu belirtti. Ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, kanatlı eti üretiminin yüzde 10,9 artışla 1 milyon 431 bin ton yükseldiğini ifade eden Bayraktar, yumurta üretiminin de yüzde 7,6 artışla 12 milyar 586 bine ulaştığını bildirdi.

İhracattaki artışın üretimi tetiklediğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye, kanatlıda çok daha fazla ihracat yapabilecek bir ülke. Büyük pazarların hemen yanı başında bulunuyor. Ortadoğu pazarına etkin olarak girebilse, ihracatta milyar dolarları konuşuruz. Tabii ihracat artışının kalıcı olarak devam edebilmesi için sürdürülebilir bir üretim artışıyla desteklenmesi gerekir. Başta Irak olmak üzere yakın pazarlardaki sıkıntılar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar, Suriye ve Irak'ın neden olduğu ulaşımdaki aksamalar ihracatı olumsuz etkiledi ve 2015'te kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 436,8 milyon dolara, 2016'da 361,6 milyon dolara geriledi, yumurta ve yumurta ürünleri ihracatı da 2015'te 273,5 milyon dolara indi. 2016'da yumurtadaki ihracat 289,6 milyon dolara yükselse de 2014'teki ihracat rakamları yakalanamadı."

Üretim ve ihracattaki artışa rağmen üreticinin yeterli geliri elde edemediğini vurgulayan Bayraktar, "Kanatlı sektörünün kaybedeni üretici. Aralık ayından bu yana süren ihracat artışı üretimi olumlu etkilese de kar marjı üreticiyi kurtarmıyor. Teknolojide en üst seviyeye ulaşan kanatlı sektöründe yapılan yatırımın karşılığı alınamıyor. Normalde bir yatırımın kendisini 8-10 yılda amorti etmesi gerekir. Oysa kanatlıda şu an yapılan yatırım 30 yılda kendini zor kurtarıyor. Firmalar geleceği görmeli, bu kar marjlarıyla kimse bu sektörde üretici olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler