Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Pakistan'da

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Pakistan'da

Berdimuhamedov, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Doğalgaz Boru Hattı (TAPI) projesinin en kısa sürede tamamlanması gerektiğini, böylece enerji zengini Türkmenistan ile bu konuda zayıf kalan Güney Asya'nın birbirine bağlanacağını söyledi.

Pakistan Radyosu'nun haberine göre, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere geldikleri İslamabad Nur Han Havalimanı'nda Başbakan Şerif ve diğer üst düzey yetkililerce karşılandı.

Daha sonra Başbakanlık Ofisi'nde baş başa görüşme yapan Berdimuhamedov ve Şerif, özellikle enerji konusuna yoğunlaştı.

Şerif, görüşmede, TAPI projesinin Pakistan ile Türkmenistan arasında ticaret ve transit koridor imkanlarının geliştirilmesine öncülük edeceğini ifade etti.

Projenin en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirten Şerif, böylece, enerji zengini Türkmenistan ile bu konuda zayıf kalan Güney Asya'nın birbirine bağlanacağını kaydetti.

Şerif, Kazakistan, Türkmenistan ve İran arasında inşa edilecek bir tren yolunun da Türkmenistan ile Pakistan'ı birbirine bağlayacağını dile getirerek, birçok alanda daha çok işbirliğine gidilmesinin önemine işaret etti.

Pakistan limanlarının Türkmenistan için ithalat ve ihracat yapmak adına önemli şans olacağını anlatan Şerif, ülkeler arasında vize kolaylığı sağlanması gerektiğini bildirdi.

Baş başa görüşmeler öncesinde, iki ülke liderinin heyetler arası görüşmeye de başkanlık yaptığı belirtildi. Berdimuhamedov'a Pakistan ziyaretinde üst düzey Türkmen yetkililer ve iş adamlarının eşlik ettiği kaydedildi.

Öte yandan, ziyaret kapsamında, Türkmen ve Pakistanlı iş adamlarının katılacağı bir iş forumunun da organize edileceği öğrenildi.

TAPI projesinin temeli, 13 Aralık 2015'te, Türkmenistan'ın tarihi kenti Mari'de Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Ansari ve Pakistan Başbakanı Şerif'in katılımıyla atılmıştı.

TAPI projesiyle Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz yatağı Galkınış'tan Pakistan-Hindistan sınırındaki Fazilka yerleşim yerine Afganistan üzerinden doğalgaz sevk edilecek. 2019 yılında hizmete girmesi beklenen proje ile her yıl 33 milyar metreküp doğalgaz taşınması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler