Türkiye-Ukrayna İş Forumu

Türkiye-Ukrayna İş Forumu

DEİK Yönetim ve İcra Kurulu üyesi Özdemir: - "Ukrayna ve Türkiye sadece Avrasya’da değil, Avrupa’da da stratejik bir köprü konumunda. Ülkelerimizin kalkınma ve istikrara ulaşmak için oluşturduğu stratejik vizyon, sadece ülkelerimize değil, tüm bölgeye yar

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, "Ukrayna ve Türkiye sadece Avrasya’da değil, Avrupa’da da stratejik bir köprü konumunda. Ülkelerimizin kalkınma ve istikrara ulaşmak için oluşturduğu stratejik vizyon, sadece ülkelerimize değil, tüm bölgeye yardımcı olacaktır." dedi.

Özdemir, DEİK Türkiye-Ukrayna İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş birliğine büyük önem verdiklerini ve iki ülkenin ortak bir vizyon paylaştığına inandığını söyledi.

İki ülkenin coğrafi olarak birbirini tamamladığını belirten Özdemir, "Ukrayna ve Türkiye, sadece Avrasya’da değil, Avrupa’da da stratejik bir köprü konumunda. Ülkelerimizin kalkınma ve istikrara ulaşmak için oluşturduğu stratejik vizyon, sadece ülkelerimize değil, tüm bölgeye yardımcı olacaktır." diye konuştu.

Özdemir, Türkiye ve Ukrayna’nın ikili ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini çok hızlı olarak geliştirmesi gerektiğini aktararak, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin gelişmesi için 20 milyar dolarlık bir hedef olduğunu, buna ulaşmak için daha fazla yatırım, ticaret, üçüncü ülkelerle ilgili iş birliği yapmalarını gerektiğini dile getirdi.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ekonomik ve ticari faaliyetlerin hukuki alt yapının tamamlanması ile hız kazanacağına değinen Özdemir, "Bu çerçevede iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasını tamamlamamız gerekiyor." dedi.

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin ise Ukrayna ve Türkiye’nin birbirinin tamamlayan iki ülke olduğunu ifade ederek, iki ülke insanlarının gelenek görenek ve yaşam şekillerinin birbirine çok benzediğini söyledi.

Çetin, karşılıklı yatırımın ve ticaretin artması için Türk girişimcileri Ukrayna’ya, Ukraynalı iş adamlarını da Türkiye’ye davet etti.

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadiy Chyzhykov, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin son 2-3 yıldır azaldığını belirterek, "Aslında potansiyelimiz çok daha yüksek. Şu anda yeni adım atmak istiyoruz. İmkanlarımızı ve çabalarımızı birleştirebiliriz." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından DEİK kurucu kuruluşu Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) ile Ukrayna Müşavir Mühendisler Birliği ICEG arasında iyi niyet anlaşması imzalandı.

Türkiye-Ukrayna İş Forumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler