"Türkiye ile dostluk, Moldova'nın önceliği"

"Türkiye ile dostluk, Moldova'nın önceliği"

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Bolboceanu:- "(Başbakan Yıldırım'ın Moldova ziyareti) Ziyaret, diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yılının kutlandığı, Türkiye ile kalkınmanın, dostluk ve ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin Moldova dış politikasının

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, Başbakan Binali Yıldırım'ın Moldova ziyaretinin çok önemli ve sembolik bir anlam taşıdığını belirterek, "Ziyaret, diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yılının kutlandığı, Türkiye ile kalkınmanın, dostluk ve ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin Moldova dış politikasının en öncelikli konuları arasında yer aldığı bir süreçte gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

Bolboceanu, Başbakan Yıldırım'ın bugün Moldova'ya yapacağı resmi ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından önemini AA muhabirine değerlendirdi.

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi olarak 2012'den bu yana devam eden görevi boyunca anlayışlı ve hızlı çözüm üreten Türk meslektaşlarıyla çok iyi deneyimler elde ettiğini belirten Bolboceanu, "İki yılı aşkın süredir, iki ülke vatandaşlarının karşılıklı vizesiz seyahat edebilmelerinden duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Vize muafiyeti anlaşmasının uygulamaya geçmesi, Türkiye ve Moldova'nın karşılıklı ziyaretçi sayısını büyük ölçüde artırdı. Her iki ülke hükümetleri ve vatandaşları tarafından benimsenen anlaşma, yazları tatil için kolaylıkla ve özgürce seyahat edilmesini, daha çok iş insanı ve yatırımcının karşılıklı ziyarette bulunmasını sağladı. Ayrıca, anlaşma sayesinde birbiriyle evli Türk ve Moldovalı vatandaşlarımız, akrabalarını rahatça ziyaret edebiliyor." diye konuştu.

Diplomatik ilişkilerin 25. yıl dönümünün kutlandığına dikkati çeken Büyükelçi Bolboceanu, bu kapsamda düzenlenen etkinliklere örnek olarak, Moldovalı iki Gagavuz heykeltıraş ve ressamın eserlerinin Milli Kütüphane'de sergilendiğini anlattı. Bolboceanu, "Ülkelerimiz arasında kültür diplomasisini teşvik eden her fırsatı değerlendirmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.

- "Görüşmelerin odağı yeni işbirliği alanları"

Başbakan Yıldırım'ın Moldova'yı ziyaretinin çok önemli ve sembolik bir anlam taşıdığını belirten Bolboceanu, "Ziyaret, diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yılının kutlandığı, Türkiye ile kalkınmanın, dostluk ve ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin Moldova dış politikasının en öncelikli konuları arasında yer aldığı bir süreçte gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

Ziyaret sırasında, mevcut diyalog ve ikili ilişkilerin pekiştirilmesi için yapılacak görüşmelerin yanı sıra anlaşmaların da imzalanacağını anımsatan Bolboceanu, "Kişinev'deki görüşmelerin odağında ülkelerimizin yeni bir işbirliği seviyesine ulaşılmasına dair konular olacak." dedi.

Bolboceanu, Başbakan Yıldırım'ın ziyareti sırasında TRT ile Moldova devlet televizyonu TRM ve Anadolu Ajansı (AA) ile Moldova Resmi Haber Ajansı (Moldpres) arasında imzalanacak işbirliği anlaşmalarının da her iki halkın bilgi ve habere ulaşımı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Bolboceanu, Türk ve Moldovalı iş çevrelerinin katılımıyla Türkiye-Moldova İş Forumu'nun da yapılacağı ziyaretin, Türk yatırımcılara yasal ve ekonomik teşvik olanaklarının sunulabileceği bir fırsat olduğunu belirtti.

- "Türkiye'de Ticari Temsilcilik Ofisi açma sürecini başlattık"

İki ülke arasında imzalanan, 1 Kasım 2016'dan bu yana geçerli olan Serbest Ticaret Anlaşmasının uygulanmasının en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayan Bolboceanu, anlaşma sayesinde karşılıklı olarak üreticilere pazarların açıldığını ve ikili ticaret hacminin arttığını söyledi.

Moldovalı üreticilerin Türkiye'ye ihracat yapabilecekleri alanların belirlenmesini dört gözle beklediğini belirten Bolboceanu, "Şunu belirtmeliyim ki, her geçen gün daha çok Türk yatırımcı Moldova'daki potansiyel iş ortaklarıyla iletişime geçmek arzusuyla, diplomatik temsilciliğimizi arayarak ülkemdeki iş ortamına ve yatırım olanaklarına ilişkin bilgi talep ediyor. Moldova, iş insanları arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın daha etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla Ankara'daki büyükelçiliğin bünyesinde, Ankara ve İstanbul'da yer alacak bir Ticari Temsilcilik Ofisi kurulması sürecini başlattı." dedi.

Karşılıklı yatırımların teşviki ve korunması için geçen aralık ayında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya da dikkati çeken Bolboceanu, "İki taraf da, malların değişimi hacminin yakın gelecekte 1 milyar doları hedefleyeceğine dair oldukça umutlu." ifadesini kullandı.

Moldova'nın yabancı yatırımcılara açık bir politika izlediğini belirten Bolboceanu, şunları kaydetti:

"Coğrafi yakınlığımız ve hükümetlerimizin iyi ilişkileri ve tam desteği göz önünde bulundurulduğunda, Türk ve Moldovalı iş insanlarının ülkelerimizin kalkınma sürecinde anahtar rol oynadığına inancım tam. Moldova ekonomisinin Türk iş insanlarının yöneleceği cazip bir yer olmasını dileriz. Yeşil tarım, tarım gıda ürünleri, tekstil, bankacılık sektörü, bilgi ve iletişim teknolojileri, otomotiv, inşaat sektörü, yenilenebilir enerji gibi bir çok işbirliği alanı açabiliriz."

- "İkili ilişkilerimiz yıl sonuna kadar yeni bir seviyeye geçmiş olacak"

İki ülke arasında yakın gelecekte yapılacak karşılıklı ziyaretleri değerlendiren Büyükelçi Bolboceanu, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 25'inci kuruluş yıl dönümü toplantısı için kendisine yaptığı daveti memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.

Parlamentolararası diyalog mekanizmasının da ikili ilişkilerin önemli bir ayağı olduğunu vurgulayan Bolboceanu, Moldova Parlamentosu Başkanı Andrian Candu'nun 18-20 Eylül'de Türkiye'ye geleceğini belirtti.

İki ülke ilişkilerinin 25. yıl dönümü olan 2017'nin özel bir yıl olduğunu vurgulayan Bolboceanu, "İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moldova'ya yakın gelecekte yapacağı resmi ziyaret sırasında Moldova- Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına ilişkin ortak bildiriye imza atılmasıyla, bu yıl sonuna kadar, ikili ilişkilerimizde nitelikli yeni bir seviyeye geçiş tamamlanmış olacaktır." ifadesini kullandı.

- Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi

Türkiye'nin TİKA aracılığıyla Moldova'ya verdiği finansal ve teknik destekten duydukları memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Bolboceanu, TİKA'nın ülkeye geçen 25 yılda eğitim, sağlık, çevre gibi konularda verdiği desteğin Gökoğuz Yeri (Gagavuzya) Özerk Bölgesi'ndeki projelerle de devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin, Gagavuz kimliğinin korunmasına, anaokulu ve okulların yenilenmesi gibi projelere verdiği desteğe dikkati çeken Bolboceanu, "Türkler, Moldova ve Türkiye arasında 'güçlü dostluk köprüsü' olarak gördükleri Gökoğuz Yeri'ne (Gagavuzya) ayrıcalıklı bir önem atfediyor. Bence Gökoğuz Yeri (Gagavuzya), Moldova - Türkiye ilişkilerinin 'dayanıklı halkası'. Türk yetkililerin, Gagavuzların Moldova toplumuyla entegrasyonu desteklemelerinden büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Kişinev Parlamentosu tarafından 160 bin Gökoğuz'a milli kimliklerinin ve kültürlerinin korunabilmesi için 23 Aralık 1994'te Gökoğuz Yeri (Gagavuzya) Özerk Bölgesi kapsamında geniş bir otonomi tanındığını anlatan Bolboceanu, Gökoğuz Yeri Başkanı Irina Vlah'ın haziranda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin çok verimli geçtiğini de belirtti.

Büyükelçi Bolboceanu, "Türk yatırımcılar, arada dil bariyeri olmadığı da göz önünde bulundurulursa, Gagavuz iş dünyasıyla kolayca iş geliştirebilir. Bunun yanı sıra bölge, Karadeniz ve Tuna Nehri'ne uluslararası gemilerin geçişini kolaylaştıran serbest liman kompleksi Giurgiulesti'nin yakınındaki Valkaneş Serbest Ekonomik Bölgesi ve Komrat Endüstri Parkı ile mükemmel ekonomik teşvik alanları sunuyor." diye konuştu.

- Yıldırım'ın Moldova ziyareti

Başbakan Yıldırım, 5-6 Mayıs'taki ziyareti kapsamında Kişinev'de Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Başbakan Pavel Filip, Parlamento Başkanı Andrian Candu ile görüşecek. Yıldırım, Türkiye-Moldova İş Forumu'na da katılacak.

Ziyaret sırasında Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'ni ziyaret edecek Yıldırım, 4. Dünya Gökoğuz Kongresi'ne katılacak.

Yıldırım, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliğinin yeni hizmet binasının ve Türk kurum ve müteşebbislerinin desteğiyle Moldova'da tamamlanan bazı projelerin açılışını da yapacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :