Türkiye, depreme hazırlık deneyimini El Salvador'la paylaşacak

Türkiye, depreme hazırlık deneyimini El Salvador'la paylaşacak

El Salvador Dışişleri Bakanı Bonilla:- "El Salvador deprem bölgesi. Bu nedenle, erken uyarı sistemleri konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye'nin bu anlamda çok önemli deneyimi var"-"Elbette deprem öngürülebilecek bir şey değil ama hazırlıklar artı

İSTANBUL (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - El Salvador Dışişleri Bakanı Hugo Martinez Bonilla, ülkesinin deprem bölgesi olduğunu ve bu nedenle Türkiye ile erken uyarı sistemleri konusunda işbirliği yapmak istediklerini belirterek, "Elbette deprem öngürülebilecek bir şey değil ama hazırlıklar artırılarak hazır olunabilir. Bunun için de Türkiye'den uzman bir ekip El Salvador'a gelerek mevcut sistemi değerlendirip, görüşünü bildirecek" dedi.

Bonilla, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) 2. Dışişleri Bakanları Forumu'na katılmak üzere geldiği İstanbul'da iki ülke ilişkileri,Türkiye'nin Latin Amerika açılımının bölgeye katkıları, taraflar arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi konularında AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin Latin ve Orta Amerika'ya yönelik açılımının bölge ülkelerine önemli katkılarının olduğunu ifade eden Bonilla, açılımın Türkiye ve Orta Amerika arasındaki ticareti canlandırmasının yanı sıra sağlık ve eğitim alanlarındaki işbirliğine olumlu etkisine işaret etti.

Her türlü ticari ilişkinin ilerlemeye ve geliştirilmeye açık olduğunu ifade eden Bonilla, iki taraf arasında ticaretin artırılmasını istediklerini kaydetti.

Konuk Bakan, "Türkiye'nin Orta ve Latin Amerika'ya yakınlaşması ticaret alışverişini de geliştirdi ve büyüttü. El Salvador, bu anlamda bu bölgede Türkiye'nin başlıca ekonomik ortaklarından bir tanesi. Türkiye ile öncelikle ikili, daha sonra da bölgesel serbest ticaret anlaşmaları düzenlemek istiyoruz. Böylelikle ticari ilişkilerimizde kaliteli bir sıçrayış sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

- Orta Amerika ülkeleri açık ekonomilere sahip

Orta Amerika'nın siyasi anlamda istikrarlı bir bölge olduğunun altını çizen Bonilla, ancak bölgenin, iklim değişikliği, doğal afetler, uyuşturucu kaçakçılığı ile organize suçlar gibi zorluklarla karşılaştığını söyledi.

Türkiye'nin bu alanlarda özellike TİKA aracılığıyla işbirliği sağladığını dile getiren Bonilla, kendilerinin de TİKA'nın Meksika Ofisine 2017/2019 dönemi için proje teklifleri sundukları bilgisini verdi. Bonilla, ülke olarak güvenlik, savunma, risk ve afet ile iklim değişiklikleri konularında işbirliği alanları belirlediklerini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmelerde söz konusu alanlarda tarafların daha fazla yakınlaşmasını talep ettiklerini kaydetti.

Bonilla, Türkiye'nin El Salvador'a erken uyarı sistemleri alanında bilgi paylaşımı konusunda, "El Salvador deprem bölgesi. Bu nedenle, erken uyarı sistemleri konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Çünkü, Türkiye'nin bu anlamda çok önemli bir deneyimi var. Öncelikle temel olarak bilgi transferi, ekipman ve yazılım paylaşımını düşünüyoruz. Deprem ve bu tür afetlere anında hemen cevap verilmesi gerekiyor ama bunun ardından da bazı çalışmaların gerçekleşmesi lazım. Elbette deprem öngörülebilecek bir şey değil ama hazırlıklar artırılarak hazır olunabilir. Bunun için de Türkiye'den uzman bir ekip El Salvador'a gelerek mevcut sistemi değerlendirip, görüşünü bildirecek." ifadelerini kullandı.

-"Türk şirketlerini El Salvador'da görmek istiyoruz"

Hugo Martinez Bonilla, Orta Amerika ülkeleri ve El Salvador'un çok açık ekonomilere sahip olduğuna dikkat çekti. Çok farklı ülkelerle ve teşkilatlarla serbest ticaret anlaşmaları imzaladıklarını dile getiren Bonilla, ABD ve Avrupa Birliği'nin bunlardan birkaçı olduğunu ifade etti.

Bonilla, bölgedeki deniz ve hava taşımacılığında merkez konumunda olan ülkesinin malların dağıtımı konusunda özel bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Türk iş adamlarının ülkesinde hangi alanlarda yatırımlar yapabileceğine yönelik soruya karşılık Bonilla, öncelikle altyapı alanında çalışmaların bulunduğunu, yol, hava ve deniz limanları ağını geliştirmeyi hedeflediklerini, jeotermal kapasiteye sahip ülkesinde güneş ve rüzgar dahil yenilenebilir enerjiye yatırım yapılabileceğini kaydetti.

Bonilla, ülkesinde yatırım yapan Türk şirketinin bulunmadığını dile getirerek, "Çok sayıda Türk şirketini en kısa zamanda El Salvador'da görmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

-"El Salvador'a THY'yi bekliyoruz"

El Salvador'un tüm kıtada ünlü olan dalgalarının sörfe uygun olduğunu ancak bunun başka kıtalar tarafından da tanınmasını istediklerini dile getiren Bonilla, yanı sıra çok sayıda enerji kaynağı olarak da kullanılan volkanik dağların biyoçeşitliliğinin doğal güzellikler sağladığını, insanların bu güzellikler içerisinde yürüyüş yaparak enerjilerini yenileyebileceğini anlattı.

İki ülke arasında düşük oranda kalan turist sayısını artırmayı amaçladıklarını ifade eden Bonilla, "Turistler, hem Türkiye'ye hem de El Salvador'a gelsinler. Bu kapsamda iki ülke arasında hava taşımacılığı anlaşmasının iki meclis tarafından onaylanması çok sevindirici. Panama'dan sonra biz de El Salvador'a THY'yi bekliyoruz. El Salvador devleti ve halkının Türkiye dostu olduğunu vurgulamak istiyorum. Kapılarımız ve kollarımız sizi ağırlamak için hazır bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı