Türkiye Bursları alan 10 öğrencinin FETÖ ile bağlantısı tespit edildi

Türkiye Bursları alan 10 öğrencinin FETÖ ile bağlantısı tespit edildi

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yabancı öğrencilere verdiği Türkiye Bursları'ndan yararlanan 10 öğrencinin bursu FETÖ ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle kesildi- Burs verilen 271 öğrenci hakkında da inceleme devam

ANKARA (AA) - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yabancı öğrencilere verdiği Türkiye Bursları'ndan yararlanan 10 öğrencinin bursu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle kesildi.
AA muhabirinin YTB'den edindiği bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında kamu kurumlarında başlatılan operasyon kapsamında YTB'de de inceleme başlatıldı.
YTB'nin Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olan Türkiye Bursları kapsamında devam eden araştırmalar neticesinde 10 öğrencin bursu, FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle kesildi. Öğrenci sayısının bu kadar az olmasındaki temel nedenin, YTB'nin burs verilecek öğrenci seçiminde titizlikle yürüttüğü araştırma olduğu belirtiliyor.
YTB, burs verirken özellikle ülkelerinde FETÖ ile bağlantılı okullarda okumayan, herhangi bir şekilde bu terörist yapıyla bağlantısı olmayan öğrencileri seçiyor. Bu arada, burs alan 271 öğrenci hakkında da inceleme devam ediyor.
FETÖ'ye bağlı yayın organları, Türkiye Bursları kapsamında üniversitelere yerleştirilen öğrenciler konusunda yaptığı aleyhte haberlerle YTB'yi hedef haline getirmişti.
Türkiye Bursları ile Türkiye'de halen 15 bine yakın öğrenci yüksek öğrenim görüyor.
- Türkiye Bursları

Türkiye'nin dünyada bir eğitim üssü olması amacıyla uluslararası öğrencilerin Türkiye'de kamu kaynaklı yüksek öğrenim bursuyla eğitim almalarına fırsat veren Türkiye Bursları Programı kapsamında, dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci Türkiye'de akademik eğitim alıyor.
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik 1992'de başlatılan burslar, 2012'de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının devralmasıyla tüm dünyaya, Türkiye Bursları adı altında yayıldı. 2011'de sadece 50 ülkeden 8 bin öğrencinin başvurduğu programa, yabancı öğrencilerin ilgisi her geçen yıl artmaya devam ediyor.
Programın en önemli hedeflerinden biri, öğrencilerin geldikleri ülkeler ile Türkiye arasında gönül köprüsü kurmaları. Her yıl 5 bin kişinin yararlanabildiği Türkiye Bursları'na, 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181, 2014'te 176 ülkeden 81 bin 906, 2015'te 176 ülkeden 94 bin 473 kişi başvurdu. Bu yıl da 170 ülkeden 93 bin 778 başvuru geldi.
Program kapsamında Suriyeli öğrenciler için de ayrı bir süreç başlatıldı. Suriyelilerin de burs için başvurmasıyla bu yılki başvuru sayı 110 bine ulaştı.

Her yıl belirlenen dönemlerde Türkiye Bursları'na başvuran öğrencilerden değerlendirme aşamasını geçenler sözlü mülakata alınıyor.
Başkanlığın tespit ettiği ülkelerde, kurum uzmanları ve akademisyenler öğrencilerle bire bir mülakat yapıyor. Mülakatlarda başarılı olan öğrenciler, Türkiye'ye gelmeye hak kazanıyor. Türkiye'de öğreniminin ilk bir yılında Türkçe eğitimi alan adaylar tercihleri doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.
Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde burs verilen program kapsamında, öğrenciler barınma ve beslenme yardımından da faydalanıyor. Türkiye Bursları kapsamında her yıl 5 bin uluslararası öğrenci Türkçe de öğrenmiş oluyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :