"Türkiye bölgesinde güçlü demokrasisiyle tanınıyor"

"Türkiye bölgesinde güçlü demokrasisiyle tanınıyor"

Endonezya'nın en büyük ikinci İslam organizasyonu Muhammadiyah'ın Başkanı Addaraqutni:- "Türkiye bölgesinde güçlü demokrasisi ile tanınan bir ülke. Yapılan referandumla halk demokrasi çerçevesinde mevcut sistemi değiştirerek başkanlık sitemine geçmeyi ona

CAKARTA (AA) - ADEM ŞALVARCIOĞLU/MAHMUT ATANUR - Endonezya'da ikinci büyük İslami kuruluş olan ve faaliyetleri devlet tarafından desteklenen Muhammadiyah'ın Başkanı İmam Addaraqutni, "Türkiye bölgesinde güçlü demokrasisi ile tanınan bir ülke." dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Addaraqutni, Türkiye'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin referandumun demokrasinin bir parçası olduğunu söyledi.

Addaraqutni, "Türkiye bölgesinde güçlü demokrasisi ile tanınan bir ülke. Yapılan referandumla halk demokrasi çerçevesinde mevcut sistemi değiştirerek başkanlık sitemine geçmeyi onayladı. Yeni sistemin, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ve Türk halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Referandumla ilgili Türkiye ve yurt dışından yapılan eleştirilere değinen Addaraqutni, şunları kaydetti:

"Referandum, demokrasi içinde halkın oylaması ile gerçekleşmiştir. Uluslararası arenada güçlü olan birçok ülkede başkanlık sistemi bulunmaktadır. Mesela ABD'de de başkanlık sistemi kullanılıyor ama sistem diktatörlük olarak değil demokratik olarak işliyor. Başkanlık sistemi ile yönetilen birçok başarılı ülke varken Türkiye'de bu sistemin getirilmesi neden yanlış olsun ki?"

Addaraqutni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, siyasi hayatı boyunca halkına ve dünyaya iyi bir siyasetçi olduğunu ispatladığını vurgulayarak, "Erdoğan'ın başbakan olmasıyla ülkede birçok olumlu gelişme oldu. Türkiye uluslararası arenada vizyon kazanarak söz sahibi bir ülke haline geldi. Ülkenin ekonomisi de gözle görülür şekilde büyüdü. Tüm bu etkenler, Türk halkının Erdoğan'a güvenini arttırdı. Referandumda 'Evet' çıkmasında Erdoğan'ın Türkiye'ye yaptığı katkıların payı büyük." ifadesini kullandı.

- Suriyeli sığınmacılar

Türkiye'nin en zor zamanında Suriyelilere sahip çıktığını anımsatan Addaraqutni, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdoğan bu konuda İslam dünyası için örnek davranış sergiledi. Suriye'deki savaş ortamından kaçan halka Avrupa ve komşu ülkeler sessiz kalırken Erdoğan sesini yükseltti. Bunun için Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Türkiye, kaos ortamından kaçan 3 milyon Suriyeli kardeşimize dik duruşu ve net tavrıyla kapılarını açarak ev sahipliği yapıyor."

- DEAŞ ile mücadele

Addaraqutni, DEAŞ terör örgütünün İslam ile kesinlikle bağdaşmadığını vurgulayarak, DEAŞ'ın şu an sadece Arap ülkelerinde değil birçok gelişmiş ülkede de tehlike haline geldiğini anımsattı.

DEAŞ'ın dünyanın en tehlikeli terör örgütlerinden biri olduğunun altını çizen Addaraqutni, "DEAŞ, Müslüman ve Müslüman olmayan kim varsa sadece öldürmeye kilitlenmiş bir terör örgütüdür. Bunun da İslam ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Bu terör örgütüne karşı tüm ülkelerin bir araya gelerek mücadele etmesi gerekiyor. DEAŞ ile mücadelede uluslararası konferanslar düzenlenerek insanların bilinçlendirilmesi hedeflenebilir." görüşünü paylaştı.

Ahmad Dahlan tarafından 1912'de kurulan, ülkenin en eski İslami kuruluşlarından Muhammadiyah'ın birlikte faaliyet gösterdiği kadın organizasyonu Aisyiyah ile yaklaşık 30 milyon üyesi bulunuyor. Ülkede topluma hizmet amaçlı sosyal programlarda ortak girişimleri bulunan Muhammadiyah ve Aisyiyah, dini çalışmalara ek olarak özellikle aile planlaması, poliklinik ve hastanelerin yanı sıra eğitim kurumlarının açılması konusunda yoğun faaliyet yürütüyor. Hoşgörüyü teşvik eden Muhammadiyah, İslam'da yeri olmayan batıl inanç ve aşırıcılık düşüncesine sahip diğer kuruluşlara karşı da mücadele veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :