Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Bugün çok daha emin olarak söylüyorum ki gelecek Afrika'dadır. Türkiye Afrika'ya kalbi duygularla sımsıkı bağlıdır"

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bugün çok daha emin olarak söylüyorum ki gelecek Afrika'dadır. Türkiye Afrika'ya kalbi duygularla sımsıkı bağlıdır." dedi.

Zeybekci, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ikinci gününde gerçekleştirilen tematik oturumun açılışında yaptığı konuşmada, bu toplantıda Afrika'daki yatırım projelerinin finansmanı, altyapı, ulaştırma ve enerji konularını ele almak üzere üst düzey katılımcılarla bir araya geldiklerini kaydetti.

Toplantıda belirtilecek fikirlerin büyük önemi olacağını ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Forumun ilk gününden memnuniyet duydum. Dün çok başarılı bir toplantı oldu. Gerek ikili görüşmeler gerekse özel sektördeki şirketler arasındaki görüşmelerin yararlı olduğu bilgisini aldım. Dilerim ki bunun arkası gelir ve sonuç alıcı bir güzergahta devam eder. Bu büyük buluşmada kendisini, ülkesinin, bölgesinin ve halkının refahını artırmaya adamış politikacı, iş adamı, bürokrat, gazeteci, bin 500 civarında kişinin yarattığı bir sinerjiye şahit olduk. Geleceğin Afrika'da olduğunu her zaman konuşmalarımda belirtmiştim. Bu forum vesilesiyle bütün dünyaya bunu somut bir şekilde de göstermiş oluyoruz. Bizim burada gösterdiğimiz iş yapma azmimiz, sadece kendimize, ülkemize, bölgemize değil, bütün dünyaya etkisi olacak kadar büyüktür. Bugün çok daha emin olarak söylüyorum ki gelecek Afrika'dadır. Türkiye Afrika'ya kalbi duygularla sımsıkı bağlıdır."

Bakan Zeybekci, bu iyimserliğini eleştirenlerin de olabileceğini anlatarak, Afrika'nın karşı karşıya olduğu zorluklardan haberdar olmadığını, Türkiye'de denildiği gibi uzaktan türkü söylediğini ifade edenlerin olabileceğini dile getirdi.

"Emin olun ki bunu söyleyenler ne Afrika'yı ne de Afrikalıları tanıyor" diyen Zeybekci, Afrikalılar için zorluk kelimesinin hiç de yabancı oldukları bir sözcük olmadığını, bu kıtadaki zorlukların dünyanın başka yerlerindeki çoğu insanın hayal bile edemeyeceğini söyledi.

Zeybekci, zorlukların, gelişmenin ve güçlü olmanın motivasyonunu oluşturduğunu unutmamak gerektiğini aktararak, "Dünyanın en gelişmiş birçok ülkesi tarihlerinin bir döneminde zorlukları yaşayanlardır. Beni Afrika için iyimser yapan da buradaki Afrikalı kardeşlerimin gözlerinde gördüğümüz zorluklarla mücadele etme azmidir." diye konuştu.

Afrika'ya yaptığı ziyaretler sırasında kıta için çözülmesi gereken en önemli konulardan birinin enerji ve ulaştırma altyapısı olduğunu vurgulayan Zeybekci, ulaştırma ve enerji gibi alanlardaki altyapı yatırımları için ihtiyacın finansman olduğunu kaydetti.

Zeybekci, gittiği ülkelere hala bir sanayici gözüyle baktığını belirterek, şunları söyledi:

"Bir yere yatırım yapcaksam, fabrika kuracaksam önce şunları göz önüne alırım; o yerin fabrika kurmak için yeterli altyapısı var mı? Makinalarımı çalıştırabilmek için gerekli enerji sağlıklı bir şekilde var mı? Ürettiğim malı müşterime gönderecek veya ham maddeleri bana ulaştırabilecek yol altyapısı var mı? Gezdiğim Afrika ülkelerinde ya bunların bir kısmı var ya da hiçbiri yok. İşte bu sorunları tartışmak ve çözüm yolları bulmak için buradayız. Burada ortaya konulacak fikirler ilerisi adına yol gösterici olacaktır."


- Maruping: "Bizim kıtada yapılabilecek çok iş var"


Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik İşler Komiseri Antony Mothae Maruping ise altyapı ve enerji konularının Afrika'da önemli olduğunu belirterek, hizmet verebilmek için altyapı, depolama, ulaştırma gerektiğini kaydetti.

Maruping, bir projenin uygulanabilir hale getirmenin önemini vurgulayarak, finansal kaynakları bir araya getirilebilmesi için konsorsiyum bile oluşturulabileceğini anlattı.

Yap-işlet-devret, kamu-özel ortaklık formüllerinin takip edilebileceğini ifade eden Maruping, "Bizim kıtamızda bahsettiğim konularda yapılabilecek çok iş var." dedi.

Bakan Zeybekci ve Maruping'in konuşmalarının ardından oturum basına kapalı olarak gerçekleştirildi.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler