"Turizmde 100 milyar dolar imkansız değil"

"Turizmde 100 milyar dolar imkansız değil"

İRO Başkanı Bornovalı:- "Türkiye'nin hak ettiği gelir, şu an kazanılanın 3 katıdır. 100 milyar dolar hiç de imkansız değil"

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Sedat Bornovalı, "Türkiye'nin hak ettiği gelir, şu an kazanılanın 3 katıdır. 100 milyar dolar hiç de imkansız değil" dedi.

Türkiye'nin turizm gelirleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bornovalı, gelirin artmasıyla Türkiye'nin bu pazardaki hakkını alacağını ifade etti.

Turizm sektörünün hacminin birkaç yıl içinde çok artacağı öngörüsünde bulunan Bornovalı, kısa zamanda bu kadar artış oranına ulaşabilecek başka bir sektör olmadığına işaret etti.

1998 yılında 180 milyon turist hareket halindeyken bugün bu sayının 1 milyarı aştığını belirten Bornovalı, şunları söyledi:

"Sadece ürün tanıtır gibi turizmi tanıtmak bizi çok geliştirmez. Eğitimle, yurtdışındaki küçük müdahalelerle, farklı farklı ortamlarda Türkiye'nin turizmini değil kültürünü hissettirme çabalarıyla ve yatırımları dengeli dağıtarak çok daha iyi sonuçlar alınacaktır. Türkiye'nin hak ettiği gelir şu anda kazanılanın 3 katıdır ve tahmin ediyorum kısa zamanda da buna ulaşılacaktır. 100 milyar dolar, hiç de öyle imkansız değildir. İstanbul'da şu anda bir turist, ortalama 2,5 gün kalıyor, yani düşünün bu turist, bir gece daha kalsa karımız yüzde 50 artacak."

Bornovalı, turistlerin dünyanın her yerinde terör riskinin bulunduğunu bildiğini ve terör olaylarının dünyanın her yerinde yaşanabileceğini gördüğünü söyledi.

- 37 dilde rehberlik hizmeti

Sedat Bornovalı, üye sayılarının 4 bin civarında olduğunu, bunlardan 3 bine yakınının düzenli olarak çalışma kartlarını yenilediğini söyledi.

Bornovalı, dünyanın dört bir tarafından gelen turistlere özellikle İstanbul ağırlıklı olmak üzere 37 dilde hizmet verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yabancı turistler, doğal olarak turizm pazarlamasında en çok neyle karşı karşıya kalıyorlarsa onları merak ediyorlar, bunların başında tabii Sultanahmet bölgesini oluşturan belli başlı tarihi eserler en önemli payı alıyor. Hemen yakınlarda bulunan Kapalıçarşı, aşağısında Mısır Çarşısı ve Boğaz var. Örneğin, son zamanlarda Kadıköy Çarşısı çok meşhur oldu. Vapur deneyimi yani gerçek bir İstanbul deneyimi yaşamak istiyor turistler, Boğaziçi gezi seferi değil de jetonu atıp Kadıköy'e gitmek yaygınlaşmaya başladı."

İRO'nun eğitim organizasyonları ve güzergah geliştirme faaliyetleri de yaptığını anlatan Bornovalı, yeni güzergahlardan birinin de "Mimar Sinan Eserleri" rotası olduğunu kaydetti.

- "Dizilerin turizme katkısı büyük"

Türk dizilerinin de turizme katkısının büyük olduğunu vurgulayan Bornovalı, "Dizilerin çekildiği yerler, önceden sadece yerli turistlere hitap ediyordu, artık Ortadoğu'ya da açılmaya başladı. Latin Amerika da var tabii. THY, dünya markası oldu, nereye gittiyse oradan çok yoğun şekilde turist gelmeye başladı ve geldiklerinde de sordukları şey, dizilerin çekildiği yerler oluyor. 'Şunun evini, şunun malikanesini görmek istiyoruz' diyorlar" diye konuştu.

Sedat Bornovalı, Türkiye'nin dünyanın turizm merkezi konumuna geleceğini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı