Turizm rehberleri "kokart" denetimlerinin artırılmasını istiyor

Turizm rehberleri "kokart" denetimlerinin artırılmasını istiyor

İstanbul Rehberler Odası Başkanı Bornovalı:- "Korsan rehberler hem kokartlı rehberlerin istihdamını engelliyor hem de itibar açısından zarar veriyor"

EDİRNE (AA) - Profesyonel turizm rehberleri, hem meslek hem ülke itibarı için "kokart" denetiminin artırılmasını istiyor.

İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her meslekte olduğu gibi rehberlik mesleğini de "korsan" sürdürenlerin olduğunu söyledi.

Yasal dayanağını geç kazanmış rehberlik mesleğinin sorunlarını çözmeye yeni yeni başladığını ifade eden Bornovalı, "Bundan 3 yıl öncesine kadar yasamız bile yoktu. Dolayısıyla kanuni dayanağı olmayan bir mesleğin korsanıyla baş etmek bile mümkün olmuyordu. 2012'de kanun çıkması sonrası emekleme devremizi tamamladık. Şimdi var olan kanunun tam olarak uygulanmasını isteyebiliyoruz. Yasa uygulandığında eksiği kalmaz" diye konuştu. 

"Korsan" rehberlerin ülkenin tanıtımına da olumsuz etkileri olabildiğine vurgu yapan Bornovalı, şöyle devam etti:

"Tüketici yani turist, rehberin gerçeği ile sahtesini ayırt edemez ise doğal olarak ayıplı malı da alabilir, ayıplı hizmeti de alabilir bunun bilincinde olmalı. Dolayısıyla denetimin artırılmasını istiyoruz. Korsan rehberler hem kokartlı rehberlerin istihdamını engelliyor hem de itibar açısından zarar veriyor. Daha sonra işte 'rehber saçma sapan şeyler anlattı, rehberin tarzı, tavrı anlamsızdı, rehber ülkesine yeterince bağlı görünmüyordu' gibi yorumlar başlıyor. Kokartsız kişiler çalışma kartı olmamış, ruhsatname sahibi olmamış bu konuda hiçbir liyakatı olmayan kişiler. Bunlar ne yazık ki tüketici nezdinde mesleğimizin bir mensubu zannedilebiliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı