Tunus'ta "Blackwater" tartışması

Tunus'ta "Blackwater" tartışması

İçişleri Bakanı İbrahim: "Tunus'ta, (Blackwater) bu şirketin varlığına ya da kanun dışı herhangi bir faaliyetine ilişkin elimizde bir belge veya bilgi yok"

TUNUS (AA) - Tunus İçişleri Bakanı Lütfi İbrahim, kötü sicili ile bilinen Amerikan özel güvenlik şirketi "Blackwater"ın ülkede varlık gösterdiği ya da herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunduğuna ilişkin ellerinde bilgi ve belge olmadığını söyledi.

Meclisteki bir komisyonda milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtlayan İbrahim, "Blackwater şirketinin bir yıl önce Tunus'ta kurulduğu ve bazı güvenlik unsurlarına ödeme yaptığı şeklindeki iddiaların" sorulması üzerine, "Tunus'ta, (Blackwater) bu şirketin varlığına ya da kanun dışı herhangi bir faaliyetine ilişkin elimizde bir belge veya bilgi yok. Böyle bir ticari sicil kaydı veya bakanlığımıza gelen bir başvuru da bulunmuyor." diye konuştu.

"Blackwater" isimli güvenlik şirketinin 1997'de ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde kurulduğunu daha sonra şirketin isminin "Akademi"ye dönüştürüldüğünü hatırlatan İbrahim, Tunus'ta şu ana kadar "bina, şahıs, değerli taşınabilir veya herhangi bir kargo güvenliği dahil olmak üzere şirketin veya bu şirket personelinin hiç bir faaliyetinin bulunmadığını" ifade etti.

ABD'nin Irak işgali sırasında görev yapan "Blackwater" isimli özel güvenlik şirketinin dört personeli, haksız yere 14 Iraklı sivili öldürdükleri gerekçesiyle Amerikan mahkemelerince mahkum edilmişti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Amerikalı diplomatları korumakla görevlendirilen şirket, 16 Eylül 2007'de Bağdat'ın Nisur Meydanı'nda sivillere ateş açmış, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 14 Iraklı hayatını kaybetmiş, 17 sivil yaralanmıştı. Olay, başta Irak ve ABD'de olmak üzere dünya genelinde öfke yaratmış ve firmayla anlaşma yapan ABD Dışişleri Bakanlığına tepki gösterilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :