"Trakya'da Çevre Sorunları ve  Çözümleri" paneli

"Trakya'da Çevre Sorunları ve Çözümleri" paneli

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şimşek: - "Trakya, özellikle 1980'den sonra hızlı sanayileşme ve nüfusun artması neticesinde çevre tahribatının tehdit boyutuna ulaştığı bir bölgedir"

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şimşek, Trakya'nın, özellikle 1980'den sonra hızlı sanayileşme ve nüfusun artması neticesinde çevre tahribatının tehdit boyutuna ulaştığı bir bölge olduğunu belirtti.

Namık Kemal, Çanakkale Onsekiz Mart, Kırklareli ve Trakya üniversiteleri tarafından oluşturulan Trakya Üniversiteler Birliği'nce ''Trakya'da Çevre Sorunları ve Çözümleri'' paneli düzenlendi.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonundaki panelde, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları yetkilileri ile akademisyenler, bölgedeki çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini görüştü.

Panelde konuşan Prof. Dr. Osman Şimşek, güç birliğinin önemine işaret ederek, Trakya Üniversiteler Birliği'nin, bölgenin sosyal, kültürel konularıyla ilgili müşterek çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Çevre sorunlarının kamu ve üniversite temsilcileri tarafından ortaya konulması, tartışılması ve çözüm önerilerinin saptanmasının amaçlandığı panelin önemine değinen Şimşek, şunları söyledi:

"Trakya, özellikle 1980'den sonra hızlı sanayileşme ve nüfusun artması neticesinde çevre tahribatının tehdit boyutuna ulaştığı bir bölgedir. İstanbul'un sürekli gelişmesi, üzerindeki sanayi yükünü bölgelere dağıtması nedeniyle bölgenin nüfusu her yıl artmaktadır. Özellikle de Tekirdağ'ın nüfusu 1980'den sonra ciddi artış göstermiştir. Trakya'da tarımın öneminin korunmasına rağmen sanayinin hızla gelişmesi nedeniyle kırsal nüfus yerine kentsel nüfus artmıştır.''

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aytaç, Trakya'da çevre sorunu denildiği zaman Ergene Havzası kirlenmesinin akla geldiğini ancak temizleme faaliyetlerini kamuoyunun yeterince bilmediğini kaydetti.

Çevre kirliliğiyle ilgili sorunların gündeme gelmesi kadar yapılan çalışmaların anlatılmasının da önemli olduğunu aktaran Aytaç, "Üniversiteler, bilim insanları olarak halkın dikkatini kirlenmenin gerçek boyutlarına çekmek, nedenlerini göstermek ve burada yapılacak işler konusunda bilgi vermek durumundayız.'' diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :