Suriye'de iç savaş

Suriye'de iç savaş

HNC Üyesi Kodmani:- "Rusya, Halep halkına 'terk et veya açlıktan öl' mesajı veriyor"

ANKARA (AA) - Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HNC) Üyesi Bassma Kodmani, Rusya'nın Halep'te insani yardım ve tahliye koridoru oluşturacağı açıklamasına ilişkin "Rusya, Halep halkına 'terk et veya açlıktan öl' mesajı veriyor." görüşünü savundu.

Kodmani, yaptığı yazılı açıklamada, dünya kamuoyuna, "insani yardım koridoru" hakkında "aldatıcı" açıklamalarda bulunan Rusya'nın Halep'te yaptığı saldırıların yanına kalmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Koridorların yardım alınması için değil insanların sürülmesi için kullanılacağına dikkati çeken Kodmani, "Rusya, Halep halkına 'terk et veya açlıktan öl' mesajı veriyor" ifadesini kullandı.

"Rusya samimi ise birkaç gün önce ana güzergahı kesen Esed rejiminin güçlerine çekilmesini söylemelidir." görüşünü savunan Kodmani, Birleşmiş Milletler'in (BM) rejim güçlerinin engellemelerine karşın Halep'e erişim çabalarını takdirle karşıladı.

BM ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun, Rusya'nın süregelen "söylediğinin tersini yapma politikasının" karşısında durması gerektiğini kaydeden Kodmani, Rusya'nın imzaladığı anlaşma ve resmi kararlara engel olmak yerine bunlara uygulaması gerektiğini ifade etti.

Kodmani, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın siyasi geçişin gerçekleştirilmesine yönelik gayretleri Rusya'nın tutumuyla ciddi biçimde engelleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı açıklamada, uzun süredir Suriye rejiminin kuşatması altında bulunan Halep'teki sivillerin ve silahlı grupların tahliyesi için koridor oluşturacaklarını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :