Sosyal medyaya yapay zeka takibi

Sosyal medyaya yapay zeka takibi

Hacettepe Teknokenti'nden genç araştırmacılar, sosyal medya ağlarında, bloglarda, video paylaşım sitelerinde ve 600'den fazla Türkçe haber platformunda bir kişi, kurum ya da marka hakkında olumlu, olumsuz ya da nötr konuşulduğunu insan katkısı olmadan alg

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Hacettepe Teknokenti'nden genç araştırmacılar, sosyal medya ağlarında, bloglarda, video paylaşım sitelerinde ve 600'den fazla Türkçe haber platformunda bir kişi, bir kurum ya da bir marka hakkında olumlu, olumsuz ya da nötr konuşulduğunu bir insan katkısı olmadan algılayan yapay zeka temelli yazılım geliştirdi.

"EtkiTakip" adı verilen yazılım, sosyal medyadaki binlerce Türkçe kelimeyi tarıyor, ardından bu kelimeleri negatif, pozitif ve nötr olarak ayırıp rapor haline getiriyor.

Yazılımın geliştiricilerinden Onur Üregen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "EtkiTakip"in ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu bir ekip tarafından akademik bir çalışma olarak geliştirildiğini bildirdi. 

EtkiTakip'in kullanıcıların twitter, facebook, instagram gibi sosyal medya ağlarında paylaştıkları içerikleri, youtube, dailymotion gibi video sitelerini ve bunların yorumlarını, ekşisözlük gibi ortamları, blogları, 600'den fazla Türkçe haber platformlarında yayımlanan haberleri gerçek zamanlı olarak takip edebildiğini belirten Üregen, yazılımın Türkçe'yi anlama konusunda yapay zeka ve makine öğrenimi ile doğal dil işleme temelli çözümler ürettiğini bildirdi. 

Markaların, firmaların hakkında olumlu, olumsuz ya da nötr konuşulduğunu bir insan katkısı olmadan algılayan EtkiTakip'in, özellikle şikayet takibi alanında çözümler ürettiğini dile getiren Üregen, yazılımın otomatik cinsiyet analizi ve coğrafi konum analizi de yapabildiğini söyledi. 

-Cümleleri kendi kendine öğreniyor

Üregen, yazılımın bir TV dizisinin hakkında olumlu olumsuz görüşlerle ilgili rapor çıkarabileceği gibi, bir kurum hakkında sosyal medyada ve bloglarda ya da haber sitelerinde pozitif ya da negatif görüşleri sayısal olarak raporlayabildiğini anlattı. 

Yazılımın, sosyal medyadaki binlerce Türkçe kelimeyi otomatik olarak taradığını, ardından bu kelimeleri bilgisayarlı öğrenme teknikleri kullanarak negatif, pozitif ve nötr olarak ayırdığını dile getiren Üregen, yazılımla ilgili şu bilgileri verdi:

"Sistemimizi sözlük tabanlı değil, Türkçe cümleleri kendi kendine öğrenebilmesi esasına göre kurduk. Takip edip sistemine kaydettiği içerikleri, kendi analiz araçları ile inceleyerek en çok hangi konu hakkında neyin ReTweet edildiğini, kimin ReTweet sürecini başlattığını anlayabiliyor. Öte yandan, hangi kullanıcının ne yönde konuştuğunu, konuyla ilgili olumlu mu yoksa olumsuz mu konuştuğunu belirleyebiliyor ve çıkarımlar yaparak power-user olarak tabir edilen etkili kullanıcıları da saptayabiliyor. Sistem sosyal medya mecralarında trol olarak adlandırılan kişilerin attıkları iletileri otomatik olarak algılayabiliyor."

Üregen, yazılımlarının oldukça gelişmiş arayüzü ile sosyal medya uzmanlarının rapor üretme sürecini de oldukça hızlandırdığını ve sunumlar ürettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı