"Siyaset ve Yönetim Tartışmaları Konferansı"

"Siyaset ve Yönetim Tartışmaları Konferansı"

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Al: "Başkanlık sistemini ciddiye almamız gerekiyor"

KIRKLARELİ (AA) - Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Al, "Başkanlık sistemini ciddiye almamız gerekiyor." dedi.

Genç Araştırmacılar ve İnovasyon Kulübü tarafından Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Kayalı Kampüsü'nde "Siyaset ve Yönetim Tartışmaları Konferansı" düzenlendi.

Konferansta konuşan Al, başkanlık sisteminin insanların karakterini bile etkilediğini düşündüğünü, sistemin çok önemli olduğunu ve herkesi etkileyebileceğini söyledi.

Başkanlık sisteminin her yönünün herkes tarafından iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Al, "Başkanlık sistemini ciddiye almamız gerekiyor." dedi.

Al, Ortadoğu'da insanlar farklı şekilde davranıyorsa bunun biraz da yönetim sistemine bağlanması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de ister parlamenter sistem olsun, ister başkanlık sistemi olsun, önemli bir yönetim sistemi ile karşı karşıyayız. Birçok insan potansiyelini kullanamadan yaşayıp ölmekte ve birçok kişi de bürokraside, özel şirketlerde yeteneklerini hayata geçiremeden, artı değer üretemeden bu sistemlerde bir fayda sağlayamadan yaşayıp ölmektedir.

Bugün parlamenter sistemle başkanlık sistemi arasındaki fark nedir derseniz, bu istikrar meselesidir. Türkiye'nin tarihine baktığımız zaman hükümetlerin ömürleri 2 sene bile değil, çok kısa süreli iktidarlarımız var ve seçime gittiğimiz zaman hükümetin kurulup kurulamayacağını öngöremiyoruz. Parlamenter sistemin en zayıf halkası budur." diye konuştu.

Al, yönetim konusuna bakıldığında, tarihteki en büyük problemlerden birinin istikrar olduğunu aktararak, "Hatta bu istikrarı sağlamak için krallıkları icat etmişlerdir. Yani iktidarı bir aileye vermişlerdir, orada da babadan oğla geçmiştir ve o iktidar mücadelesi ile iç savaşları önlemişlerdir." dedi.

- "Hevesleri kursaklarında kaldı"

KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç da Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi ile zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin, gündemi çok hızlı değişen ve hızına yetişilmeyen bir ülke olduğunu anlatan Aykaç, Türk milletinin kararlılığıyla darbe girişiminin geride kaldığını vurguladı.

"Bu kötülüğü ülkemize yapmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kaldı." diyen Aykaç, milletin kaderine, ülkesine ve vatanına sahip çıktığını kaydetti.

Aykaç, o tarihten sonra gündemin çok hızlı bir seyir izlediğine işaret ederek, "Yönetim tartışmaları da bunun parçalarından biri. Son günlerde de bir hayli yoğunlaştı. Herkesin belli seviyede bilgi sahibi olduğu bir gündem." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler