Siber stratejide "milli ve yerli çözüm" önerisi

Siber stratejide "milli ve yerli çözüm" önerisi

BÜSİBER Yöneticisi Doç. Dr. Metin:- "Şu an baktığımız zaman kullandığımız anti virüs programlarından, internette bizi koruyacak güvenlik duvarlarına kadar çoğu ürün yabancı. Saldırı tespit sistemlerinde, anti virüs sistemlerinde yerli çözümlerin kullanılm

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (BÜSİBER) Siber Güvenlik Merkezi Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, son yıllarda "5. boyut savaş" olarak adlandırılan siber olayların önemine değinerek, "Şu an baktığımız zaman kullandığımız anti virüs programlarından, internette bizi koruyacak güvenlik duvarlarına kadar çoğu ürün yabancı. Saldırı tespit sistemlerinde, anti virüs sistemlerinde yerli çözümlerin kullanılması çok önemli." dedi.

Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siber güvenliğin teknik konuları kapsadığını, internet, sosyal medya ve mobil cihazların çok daha yaygın kullanıldığı için siber tehditlerin önemli hale geldiğini söyledi.

Türkiye'de siber güvenlik konusunda bir farkındalık oluştuğuna dikkati çeken Metin, "2015'in aralık ve kasım aylarında çok yoğun saldırılar olmuştu Türkiye'ye siber alanda. İnternet erişimi kesilmişti, bankacılık hizmetlerine erişilememişti, o zamandan baktığınız zaman bugüne, elektrik kesilse, 'Siber saldırı mı oldu deniliyor?' Bu farkındalık güzel. Türkiye'de genç nüfus çok fazla, sosyal medya, internet kullanımı çok fazla. Bu farkındalığın geliştirilmesi için önemli." diye konuştu.

"Siber savaş" denilen yeni bir olgunun ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Metin, şöyle devam etti:

"Siber savaşın en büyük zorluğu yerden bağımsız olması. İnternet tüm dünyada yaygın olduğu için mekan algısı yok. Dünyanın diğer ucuna saldırılar yapılabilmesi mümkün hale geliyor. Aynı zamanda saldırının nereden geleceğini de kestiremiyorsunuz. Örneğin, sizin ülkenizdeki bilgisayarlar ele geçirildikten sonra size karşı kullanılabilir. Siber savaş denilen bir ortamda 'siber seferberlik' kavramının gündeme gelmesi lazım. Burada herkese rol düşüyor. Evde bilgisayar kullanan insanların anti virüs yazılımı kullanması, zararlı yazılımların bilgisayarlarına yüklenmesine olanak verilmemesi gerekiyor. Üniversitelerde siber güvenlikle ilgili derslerin daha çok açılması gerekiyor, herkese düşen bir rol var."

Siber savaşlara "5. boyut savaş" adı verildiğini dile getiren Metin, kara, hava, deniz ve uzaydan sonra siber dünyanın bu isimle anıldığına vurgu yaparak, "NATO'nun bununla ilgili stratejileri var, ülkeler siber stratejiler belirliyorlar. Türkiye'de de bu konuda önemli adımlar atıldı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına baktığımız zaman en son 2016-2019 Siber Strateji yayınlandı. Bu konuda kimlere hangi roller düşüyor onlara bakıldı, özellikle üniversitelere çok önemli roller düşüyor." ifadelerini kullandı.

- ABD'deki başkanlık seçimleri

Metin, ABD'deki başkanlık seçimlerinin siber saldırılar bağlamında ilginç bir konu olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

İnsanların aklında, "Rus hackerler Amerika'daki seçim sistemine girip oyları değiştirdiler" gibi bir algı oluştuğunu aktaran Metin, "Bu konuda Amerikan istihbarat kurumlarının yayınladığı bir rapor da var. Bilgi kirliliği, raporun önemli maddelerinden. Bu konuda Amerika'da ve dünyada yayın yapan Russian Today (RT) kanalının faaliyetlerine yoğunlaşmış durumda rapor. Çeşitli kurumlara analizler yaptırılmış, RT'nin Amerika'da en hızlı büyüyen kanal olduğunu görmüşler. RT kanalının yapısına bakılmış, çalışanların eski diplomat olduğu dikkati çekmiş. Her sene Rusya'dan yüksek oranda yardım aldığı da göze çarpıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medyada bilgi kirliliği oluşturulmasının siber saldırılardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Metin, şu bilgiler verdi:

"Twitter üzerinden bilgi kirliliği oluşturulması önemli siber saldırılardan bir tanesi. Geçtiğimiz günlerde 'Star Wars' adı verilen 350 bin Twitter hesabından oluşan bir botnet keşfedildi. Yani herhangi bir konuda 350 bin farklı hesaptan farklı görüş beyan edilebiliyor yapay zeka üzerinden, hepsi de farklı yorumlarda bulunabiliyor. Sosyal medyada haberlerin bu denli kötüye kullanılması bence tekrar yazılı basını önemli hale getirecek. Sosyal medya da siber saldırı aracı olarak bilgi kirliliği yaratmak için kullanılabiliyor. Türkiye'deki demokratik partilerin seçim kampanyalarına başlamadan önce, 'Bizim siber güvenlik stratejimizi ne olmalı?' demeleri lazım. Amerika'daki seçimlerden çıkaracağımız çok ders var. Amerika'daki başkanlık seçimlerine dair hazırlanan raporda elektronik seçim sistemine bir müdahale olduğu kesinlikle reddediliyor. Bunun da altı özellikle çiziliyor."

- "Ulusal siber stratejide milli ve yerli çözümler çok önemli"

Ulusal siber stratejide milli ve yerli çözümlerin önemine vurgu yapan Bilgin Metin, şöyle konuştu:

"Şu an baktığımız zaman kullandığımız anti virüs programlarından, internette bizi koruyacak güvenlik duvarlarına kadar çoğu ürün yabancı. Saldırı tespit sistemlerinde, anti virüs sistemlerinde yerli çözümlerin kullanılması çok önemli. Siber güvenlik eko sistemi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2016-2019 Siber Stratejik belgesinde tanımlanmıştır. Tüm kamu, üniversiteler, TÜBİTAK, siber olaylara müdahale birimleri, sivil toplum kuruluşları bu eko sistemin bir parçası olarak algılanmıştır. Biz tüm bu kuruluşları bir araya getirelim, özellikle yerli ve milli üreticileri de davet edelim. Bu üreticiler seslerini duyursunlar ve bu konu çok etraflı bir şekilde tartışılsın istedik."

Doç. Dr. Metin, Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezinin düzenlediği "Türkiye'de SOME'ler ve Siber Güvenlikte Yerli Milli Çözümler Çalıştayı"na konuya ilgi duyan herkesi beklediklerini kaydetti.




































AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :