Şekilli meyvede Balkanlar'ın üssü Makedonya olacak

Şekilli meyvede Balkanlar'ın üssü Makedonya olacak

Daha çok Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olan ancak Türkiye'de de üretilmeye başlayan "şekilli meyveler" Balkanlar'a açılıyor- Orman mühendisi Yanarateş: - "Makedonya şekilli meyve üretiminin bölgedeki kalbi, üssü olabilir. Makedonya'da üretim yapmayı düşünü

ÜSKÜP (AA) - CÜNEYT DAVUT - Daha çok Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olan ancak son dönemde Türkiye'de de üretilmeye başlayan "şekilli meyveler" Balkanlar'a açılıyor.

Türkiye'de, ürettiği kalp ve küp şeklindeki karpuzlarla tanınan orman mühendisi İsmail Yanarateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya'nın şekilli meyve üretiminde Balkanlar'ın üssü olacağını söyledi.

Şekilli meyveleri ilk olarak Uzak Doğu seyahatleri sırasında gördüğünü aktaran Yanarateş, gelen talep üzerine yeni bir strateji belirleyerek bu ürünleri kendilerinin de üretmeye başladıklarını kaydetti.

Şekilli meyvelerin üretim süreci hakkında bilgi veren Yanarateş, meyvelerin üretiminde kesinlikle katkı maddesi kullanmadıklarını, diğer meyvelerden farklı olarak sadece yetiştirme esnasında meyveleri özel kalıplara koyarak şekil verdiklerini ifade etti.

Yanarateş, karpuz, limon ve salatalık olmak üzere üç kalemde üretim yaptıklarını aktararak, "Bu ana kalemlerin kırılımları var. Karpuzu küp ve kalp, limonu kalp, salatalığı ise kalp, yıldız, çiçek şeklinde üretiyoruz" dedi.

Şekilli meyveler piyasasına da değinen Yanarateş, özel üretim olmasından dolayı ön siparişli üretim planı uyguladıklarını söyledi.

Yanarateş, ürettikleri şekilli meyveleri "özel ve farklı bir hediye" olarak nitelendirirken, "Özellikle organizasyon firmalarından talep alıyoruz. Davetlerde gördüğünüz gibi şık sunumlar hazırlıyorlar" diye konuştu.


- Balkanlar'ın üssü Makedonya


Makedonya'nın sahip olduğu özelliklerden dolayı şekilli meyve üretiminde bölgenin üssü olabileceğine dikkati çeken Yanarateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretim araçlarının tamamının mevcut olmasından, her türlü üretim imkanına rahatça ulaşılabiliyor olmasından, ikliminden, coğrafi konumundan, toprak verimliliğinden ve Avrupa'ya yakın olmasından dolayı Makedonya şekilli meyve üretiminin bölgedeki kalbi, üssü olabilir. Makedonya'da üretim yapmayı düşünüyoruz. Şekilli meyve üretimi Makedonya ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır."

Ürettikleri şekilli meyveleri hem Makedonya pazarında satmayı hem de Balkanlar ve Avrupa geneline ihraç etmeyi planladıklarını aktaran Yanarateş, ürünlerin her üç pazarda da daha önce tanıtımı yapılmış, bilinen ürünler olmasından dolayı sağlam bir yere sahip olacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :