Rabia katliamının 4. yılı

Rabia katliamının 4. yılı

Avusturya'nın başkenti Viyana’da katliamı protesto gösterisi düzenlendi

VİYANA (AA) - Mısır'ın başkenti Kahire’deki Rabia Meydanı'nda 4 yıl önce göstericilere ateş açılarak yapılan katliam Avusturya'nın başkenti Viyana'da protesto edildi.

Rabia flamaları ve Mısır bayrakları taşıyan göstericiler, Viyana’daki Kahramanlar Meydanı'nda "Mısır'da askeri darbeye hayır" pankartı açtı.

Göstericiler, 4 Temmuz 2013’te dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi’nin emriyle öldürülen Mısırlıların fotoğrafını meydanda sergiledi.

Göstericiler adına bir konuşan Viyana Mısırlılar Cemaati Sözcüsü İbrahim Ali, Rabia Meydanı'nda Mısır ordusu tarafından katledilen binlerce sivil insanın unutulmadığını, Sisi tarafından mahkum edilen binlerce Mısırlının yalnız olmadığını haykırmak için toplandıklarını ifade etti.

Ali, Mısır tarihinin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle deviren Sisi'yi protesto etmek için yaklaşık 1,5 milyon kişinin Kahire’deki Rabia Meydanı'nda toplandığını anımsatarak, 3 saat gibi kısa bir zaman zarfında yakın tarihin en büyük katliamlarından birinin yaşandığını ve 3 bin 200'den fazla kişinin öldürüldüğünü kaydetti.

Avrupa medyası ve politikacılarının bugüne kadar Rabia Meydanı'nda yaşanan katliama sessiz kaldığını belirten Ali, Avrupa ve ABD’nin Sisi'yi desteklediğini söyledi.

Ali, 50 binin üzerinde Mısırlının tutuklandığını, yüzlerce gazetecinin gözaltına alındığını hatırlatarak, "Avrupa basını ve politikacılarından hiçbir şey duymuyoruz ama Türkiye'de bir şey olsa hemen her yerde haber oluyor. Mısır'da sadece bir günde 8 gazeteci öldürüldü ve 68'i ise göz altına alındı. Neredesiniz ey Avrupalı siyasetçiler?" ifadelerini kullandı.

Avusturyalı Michael Pröbsting de yaptığı konuşmada, Rabia Meydanı'nda yakın tarihin en kanlı katliamlarından biri yaşandığına işaret ederek, Mısır ordusunun barışçıl gösteride bulunan binlerce sivil insanı katlettiğini dile getirdi.

Pröbsting, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere Rusya ve Çin'in, insanlık dışı katliama karşı durmak yerine darbeyi gerçekleştiren Sisi’nin yanında yer aldığını sözlerine ekledi.

Gösteri yaklaşık 4 saat sürdü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :