PKK'nın Dürümlü'deki katliamı

PKK'nın Dürümlü'deki katliamı

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının mensupları terör örgütü PKK'nın 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği katliamda hayatını kaybeden 16 kişi için tarihi Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kıldı, katliamı protesto etti- Sivil toplum

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının mensuplarınca terör örgütü PKK'nın Dürümlü'deki katliamında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, katliam protesto edildi.

Tarihi Ulu Cami'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından Dürümlü mezrasında PKK'lı teröristlerce 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildi patlamada hayatını kaybeden 16 kişi için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Cemil Cahit Ünsal, PKK'nın son sivil katliamında Tanışık köyünden 16 kişinin parçalanarak hayatını kaybettiğini anımsattı.

"Yaklaşık bir yıldır bölgede yaşanan çatışmalar, düzenlenen operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle hiçbir dönemde meydana gelmeyen acı ve mağduriyetler küfesi, mazlum Kürt halkının sırtına bindirildi. Bu süreçte şehirler harabeye çevrildi. Halkın canı hiç pahasına, emperyalistlerin kirli oyunlarına ve devrimci ütopyalara kurban edildi" diyen Ünsal, tarihi mekanlar ve manevi mirasın yok edildiğini belirtti.

Ünsal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fantezilerini Kürt halkının kanıyla diri tutmaya çalışanlar her yeni gün yeni bir katliama imza atıyor. Amed Surları tarih boyu elbet büyük zulümlere, katliamlara şahitlik etmiştir ama kelimelerin kifayetsiz kaldığı Dürümlü mezrası katliamı tarihin unutulmayacak, eskimeyecek kanlı sayfaları arasına girmiştir. İnsanların vücutlarından parçaların günlerce, yüzlerce metre uzak mesafeden toplanıp definlerin gerçekleşebildiği başka da bir katliam daha yaşamamıştır. İnsanlığın kendinden utanç duymaya başladığı bugünlerde, kendi halkına böylesi zulüm ve katliamları reva gören daha kaç örgüt vardır?"

- "Katliama sessiz kalmak insanlık suçudur"

Eşleri dul, çocukları yetim bırakan bu katliama sessiz kalmanın insanlık suçu olduğunu vurgulayan Ünsal, yapılan katliam ile ateşin sadece Tanışık köyüne düşmediğini, herkesin yüreğini yaktığını kaydetti.

Ünsal, "İslami sivil toplum kuruluşları olarak" kimden geldiğine ve kime yapıldığına bakmaksızın her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında olduklarını belirterek şöyle dedi:

"İnsan hakları havarisi diye televizyon televizyon gezenleri, şehirlerin isimli meydanlarında, elit sokaklarda nara atanların sessizliğine de şahitlik ediyoruz. Olaya, katilin kimliğiyle kimin yaptığıyla bakıp çifte standart uygulayan ve bu sakat bakış açısıyla eylem ve söylem geliştiren sözüm ona bazı aydın, yazar-çizer sivil toplum kuruluşu ve çevrelerin bu olay karşısında üç maymunu oynamasını da kınıyoruz. Parçalanmış ceset parçalarını kilometrelerce ötede arayan mağdur yakınlarının olduğu bir tabloya gözlerini kapatanların toplum nezdinde inandırıcılığı kalmayacaktır."

Ünsal, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa diledi.

"İnsan hakları savunucuları nerede?", "Zulme karşı sessiz kalma" ve "Dürümlü'yü unutursak kalbimiz kurusun" yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirerek "Katil PKK", "Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları attı.

- Olay

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra yükledikleri 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristlerle, durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etmiş, köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirmişti.

16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu.

Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeni ile 13 kişinin kimlik tespiti ancak DNA sonucunda belirlenmiş, PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı, 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler