Perakendede İnovasyon Forumu ve Ödülleri

Perakendede İnovasyon Forumu ve Ödülleri

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ'i 11 Ağustos'ta hayata geçirdik. İstatistiki bilgi üretebilmemiz için verileri toplayabilmemiz lazım. Şimdi her önüne gelen 'Ben e-ticaret sit

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ'i 11 Ağustos'ta hayata geçirdiklerini, istatistiki bilgi üretebilmeleri için verileri toplayabilmeleri gerektiğini, şimdi her önüne gelenin "Ben e-ticaret sitesi açtım" diyemeyeceğini söyledi.

Tüfenkci, Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği "Perakendede İnovasyon Forumu ve Ödülleri" başlıklı etkinlikte yaptığı konuşmada, geçen yıl olduğu gibi kendisine bugün de AVM kiralarına ilişkin talepler geldiğini ifade etti.

Geçen yıl "İki basiretli tüccarın arasına girmeyiz" dediğini anımsatan Tüfenkci, "Hem AVM'ler hem perakende sektörü birbirini tamamlayan, birbirine ivme kazandıran sektörler. Onun için bu sektörlerin birbirini destekler şekilde yola devam etmesi önemli." dedi.

Türkiye'nin perakende sektöründe güçlü olduğunu, bu nedenle perakendede inovasyonun büyük önem arz ettiğini vurgulayan Tüfenkci, sayısal anlamında, perakende sektörünün hem ciro hem de istihdamda büyüdüğünü, perakendenin ciro bakımından imalattan sonra ikinci sırada geldiğini söyledi.

Tüfenkci, "Perakende, ülkemizde tüm sektör cirolarının yüzde 12'sini, tüm istihdamın yüzde 13'ünü teşkil eden ve ülkemizdeki her 4 işletmeden birinin içinde yer aldığı bir sektördür. Bu oranların sektörün doğrudan içinde olmamakla birlikte perakendecilik işlevine sahip üreticiler ve toptancılar da dahil edildiğinde daha da yüksek oranlara eriştiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Küresel Perakende Gelişme Endeksi'nin 2017 verilerine göre 241 milyar dolar toplam perakende satış tutarı ile Türkiye'nin, büyüyen bir perakende ticaret kapasitesi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, endekse göre Türkiye'nin, pazar çekiciliği hızla artan ve perakende pazarı hızla büyüyen ülkeler arasında yer aldığını, mevcut durumda oldukça hacimli olan sektörün yakın gelecekte daha da büyüyeceğine inandıklarını söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'nin tüketim harcamalarında Avrupa'da ilk 10'da, gıda harcamalarında ise ilk 5 ülke içinde yer aldığını bildirdi.

Tüfenkci, "Perakende sektörünün cirosunun son 5 yıllık performansını devam ettirerek orta vadede yılda ortalama yüzde 9 büyümesini bekliyoruz." dedi.


- "AVM sayısı 395'ten 410'lara çıkacak"


Bülent Tüfenkci, Türkiye'de halihazırda 395 olan AVM sayısının 2018 sonuna kadar 410'lara çıkacağını belirterek, özellikle AVM'lerdeki atıl kapasitelerin kullanılabilmesi, yeni markalar oluşturulması, Türkiye'de güçlenen markaların yurt dışına açılması için hükümet olarak ciddi teşvikler verdiklerini söyledi.

Bu konuda verilen teşvikler ve sağlanan desteklere değinen Tüfenkci, Türk markalarının hem yurt içinde hem de dışında güçlü olmasını istediklerini vurguladı. Perakendeciler Konseyi Yönetmeliği, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik gibi ortaya koydukları düzenlemelere işaret eden Tüfenkci, gümrüklerde getirdikleri yenilik ve kolaylıkları anlattı.


- Tüfenkci'den yöresel ürünlere destek isteği


Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, yerli üretimi ve markaları koruyabilmek, onların gelişmesini sağlamak için koruyucu tedbirleri hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerin pazar payını artırmak için destekleyici tedbirler de aldık. Ancak şu sitemimi paylaşmak istiyorum; özellikle bu yöresel ürünlerin zincir marketlerde veya AVM'lerde, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yasanın öngördüğü şekilde yer almadığını görüyoruz maalesef... AVM işletmecilerinden bu kimselere AVM'lerde yasanın öngördüğü şekilde yer tahsis etmelerini istiyoruz."


- "İş yeri açma süresi kısalacak"


Bülent Tüfenkci, inovasyonun sadece özel sektörün gündeminde yer almadığını, kamunun da gündeminde yer tuttuğunu söyledi.

Esnafın karşılaştığı bir sorunu çözme adına talimat verdiklerini belirten Tüfenkci, söz konusu talimatla ilgili şu görüşleri dile getirdi:

"İnşallah 2018 sonu itibarıyla bitecek. İş yeri açılış süreçlerinde kolaylık sağlamak üzere Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) çalışmasını 2018 sonu itibarıyla bitirmiş olacağız. Bütün perakende sektörünün, ticaret erbabının ve esnafların kullanımına açacağız. PERBİS'in perakende işletmeler için kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerde tek kapı, diğer bir deyişle bir tek temas noktası olmasını istiyoruz. Böylelikle PERBİS ile 3 temel fayda sağlanmasını öngörüyoruz. Birincisi, bürokrasinin azaltılması suretiyle işlemlerin daha kolay ve hızlı yürümesi."

Mevcut durumda herhangi bir yerde iş yeri açmak için gereken süreçlere değinen Tüfenkci, halihazırda bu sürecin, 20 kurum ve kuruluşa bizzat gidilerek en erken 26 günde alınabildiğini, PERBİS ile tek noktadan işlem yapılmasıyla bu süreyi 6 güne indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

PERBİS'in ikinci faydasının, belge maliyetlerinin azalması olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Üçüncü fayda ise sistem üzerinden sağlanacak coğrafi konum verileri sayesinde girişimcilerin kuruluş yeri seçimi kararlarını daha kolay ve daha az hata payıyla verebilecek olmaları." dedi.


- "Her önüne gelen e-ticaret sitesi açamayacak"


Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye'de e-ticaretin gelişime açık olduğunu ve gelecek için ciddi fırsatlar barındırdığını ifade ederek, geçen yıl her 5 kişiden birinin e-alışveriş yaparken 2017'de bu rakamın her 4 kişiden biri şeklinde değiştiğini söyledi.

Bu değişim sürecinin iyi yönetilmesinin önemine işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"e-ticarette güven unsurunu sağlayabilmek için bakanlığımız tarafından Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ 6 Haziran'da yürürlüğe girdi. Şimdi bakanlığımızca yetkilendirilen güven damgası sağlayıcılar tarafından internet sitelerine güven damgası tahsis edilecektir. Ocak 2018 itibarıyla güven damgası tahsisleri başlayacak.

e-ticaret yapan işletmelerin ulaşılabilir olması ve e-ticaret verilerinin sağlıklı bir şekilde takip edilmesi amacıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ'i de 11 Ağustos'ta hayata geçirdik. İstatistiki bilgi üretebilmemiz için verileri toplayabilmemiz lazım. Şimdi her önüne gelen 'ben e-ticaret sitesi açtım' diyemeyecek. Bu tebliğle bir ay içerisinde bakanlığımıza internet üzerinden bilgi verecek. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne kayıt olan sitelerin adreslerini www.eticaret.gov.tr adresinden veya bakanlığımız internet adresinden yayımlayacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler